Firma Diageo zwraca uwagę na to, aby raz w roku wprowadzać na rynek wyjątkowe butelki szkockiej różnych marek. Przykładem rocznikowych edycji jest wyczekiwana z niecierpliwością Dalwhinnie Distillers Edition 2000/2016, która podobnie jak poprzedniczka z rocznika 2015 była przechowywana w beczkach po amerykańskim bourbonie przez 16 lat, po czym leżakowała przez około trzy miesiące w beczkach po sherry. Słód Highland z destylarni Dalwhinnie jest pełen charakteru i wysokiej jakości. Chociaż jest stosunkowo młody, nie należy go lekceważyć.
Dalwhinnie to trzecia najwyższa destylarnia w Szkocji, co wiąże się z najniższą temperaturą w całej Wielkiej Brytanii. Destylarnia ma możliwość działania całkowicie niezależnie w ekstremalnych opadach śniegu - na terenie obiektu znajduje się cały hostel, w którym można zakwaterować personel. Odosobnione miejsce jest ważną częścią historii tych okolic. Dalwhinnie w języku gaelickim oznacza „miejsce spotkań”. Firma Strathspey Distillery Company założyła gorzelnię w 1897 roku, która początkowo działała pod nazwą Strathspey. Jednak niecały rok później firma zbankrutowała, a nazwę zmieniono, gdy została przejęta przez Dalwhinnie Distillery Company. Produkcja była kontynuowana, a architekt Charles Doig, który był odpowiedzialny za słynny dach pagody, pomagał w rozbudowie destylarni. Gorzelnia dwukrotnie przechodziła z rąk do rąk w pierwszej połowie XX wieku, będąc krótko własnością amerykańskiej firmy Cook & Bernheimer. To uczyniło ją pierwszą szkocką gorzelnią będącą własnością zagraniczną. W 1934 roku pożar zniszczył dużą część gorzelni, która podczas odbudowy musiała wstrzymać produkcję na cztery lata. Po zakończeniu prac w 1938 roku gorzelnia musiała pozostać zamknięta przez koleje dwa lata z powodu reglamentacji jęczmienia z powodu wojny. Destylarnia produkuje whisky niemal nieprzerwanie od 1940 roku, z wyjątkiem krótkiego okresu w 1986 roku, kiedy przeszła gruntowny remont. Dziś Dalwhinnie należy do Diageo i jest częścią serii „Classic Malts”.
W przypadku jednej z najwyższych gorzelni w Szkocji jasne jest, że woda używana przy produkcji musi być wyjątkowa. Źródło Allt an T'Sluic jest cudownie czyste i świeże, po części dlatego, że większość wody pochodzi z roztopionego śniegu. Ponieważ źródło zasila również rzekę Spey, od lat toczy się wiele dyskusji na temat tego, czy Dalwhinnie należy zaklasyfikować jako whisky Speyside. Położone w West Highlands, Dalwhinnie znajduje się prawie dokładnie w geograficznym sercu Szkocji, więc opinie co do tego, do którego regionu powinno technicznie należeć, są podzielone. Dalwhinnie to stosunkowo niewielka destylarnia, o wydajności 1,3 mln litrów czystego alkoholu rocznie. Jest to również jedna z nielicznych destylarni, które wciąż używają drewnianych wanien ślimakowych.
Dalwhinnie Distiller's Edition 2000/2016 porwie Was akcentami kremowego dębu, nutami soczystych winogron i intensywnym wrzosem.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: soczyste owoce i kremowa wanilia, dąb i szereg przypraw;
Smak: winogrona, drewno i wrzos;
Finisz: długi, słodowy, akcenty wrzosu i pikanterii dębu;
Specjalne butelkowanie w godny podziwu sposób pozwala wyrazić typowe cechy szkockiej marki, a także rozwinąć jej własny urok. Najlepszym sposobem na cieszenie się ekscytującą, limitowaną nowością jest picie whisky bez dodatków lub z dwiema kroplami wody, które znacznie rozwiną i tak już szeroki wachlarz smaków i aromatów.
Elegancja to drugie imię tej wyjątkowej whisky – wystarczy spojrzeć na opakowanie. Pękata butelka z bezbarwnego szkła na swoim froncie nosi granatową etykietę ze złotymi elementami. Na etykiecie umieszczono najbardziej istotne informacje dotyczące limitowanego wydania. Dalwhinnie Distiller's Edition 2000/2016 czeka na Ciebie w granatowym, dość obszernym pudełku, tego samego koloru co etykieta.
Dalwhinnie Distiller's Edition 2000/2016 to whisky z pewnością bardziej dla kolekcjonera niż dla amatora. Doświadczony smakosz single maltów z łatwością doceni wyjątkowy charakter tego specjalnego wydania. Warto obdarować pękatą butelką kogoś bliskiego lub siebie samego.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Dalwhinnie Distillery |
Marka | DALWHINNIE |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Finisz - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Pudełko |