Dlaczego warto kupić szkocką whisky Tomatin 15 letnie American Oak Cask 46% 0,7L?
- Źródłem wody w Tomatin jest Alt-na-FrithBurnleżace w górachMonadhliath
- Debiutowała w 2016 roku dla rynku Travel Retail
- Pyszna, świeża, żywa, mnóstwo delikatnych jasnych owoców, gruszek, jabłek, brzoskwiń, kokosa, ananasa, cytrusów oraz kwiatów, miodu, toffi, herbatników, wanilii oraz pikantnych przypraw i dębu
- Stworzona z destylatów starzonych przez 15 lat w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie typu refill
- Butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Już nie produkowana, gratka dla kolekcjonerów!
- Nagrodzona m. in. podwójnym złotym medalem na San Francisco World SpiritsCompetition w 2017 roku
Oto kolejna propozycja od szkockiej destylarni Tomatin, położonej w regionie Highlands. Tym razem gorzelnia prezentuje 15-letnią single malt whisky, dojrzewającą w beczkach z amerykańskiego dębu. Bogate w smaki i aromaty wyrażenie prezentuje obfity wachlarz pełen owoców z toffi, nut cedru i akcentów kwiatowych. Złocista whisky zaklęta w pękatej butelce dedykowana jest nie tylko wielbicielom jęczmiennego słodu, ale również początkującym w świecie bursztynowych alkoholi.
Destylarnia Tomatin w pewnym momencie była jedną z największych gorzelni w Szkocji ze swoimi 23 destylatorami. Obecnie zakład produkuje single malty sygnowane nazwą „Tomatin”oraz mieszanki Antiquary i Talisman. Historia głosi, że pierwsze destylacje whisky w szkockiej destylarni miały miejsce jeszcze XVI wieku. Oficjalna produkcja rozpoczęła się jednak w 1897 roku – i taką datę znajdziemy również na butelkach z szerokiego asortymentu marki. Gorzelnia nie powstałaby, gdyby nie zaangażowanie Johna MacDougalla, Johna MacLeisha i Alexandra Allana. Przez pierwsze lata funkcjonowania zakładu, destylarnia przechodziła z rąk do rąk, była również często zamykana, a później otwierana na nowo. Niepewną sytuację powodowały wojny i następujące po nich recesje. W 1986 roku destylarnia została przejęta przez japoński konglomerat Takara Shuzo i przemianowana na Tomatin Distillery Co Ltd.
Słody marki Tomatin powstają tak, jak wszystkie inne single malt whisky. Słodowa whisky nie mogłaby istnieć bez wody, drożdży oraz złocistego jęczmienia. Destylarnia wykorzystuje wodę z pobliskiego, naturalnego źródła. Warto wiedzieć, że lokalizację gorzelni od zawsze determinował dostęp do krystalicznego surowca, niezbędnego podczas wielu etapów produkcji. Drożdże biorą udział w fermentacji, podczas której wytwarzane są pierwsze procenty alkoholu w cieczy. Kolejnym etapem jest podwójna destylacja. Odbywa się ona w miedzianych alembikach w podwójnym wymiarze, a na celu ma oczyszczenie whisky ze szkodliwych substancji. W końcu trunek ląduje w beczkach z białego dębu amerykańskiego. Destylat spędza w nich 15 lat, zanim zostanie zabutelkowany z mocą 46% alkoholu. Wyselekcjonowane beczki nadają single maltowi słodkich i waniliowych akcentów.
15-latek od Tomatin perfekcyjnie łączy nuty orzeźwiającego melona, słodkiego karmelu i wyrazistej pomarańczy.
Barwa: płynne złoto;
Aromat: drzewo dębu, akcenty melona i jęczmienia;
Smak: wanilia, jęczmień, orzeszki ziemne, karmel, jabłko i pomarańcza;
Finisz: lekko pieprzny, nuty słodkiej gruszki i miodu;
Wyjątkowy wypust ze specjalnie wyselekcjonowanych beczek, poddany 15-letniej maturacji pod okiem najbardziej doświadczonych specjalistów z pewnością zasługuje na specjalną degustację. Polecamy zachować whisky na specjalną okazję – biorąc pod uwagę, że taka może się nadarzyć każdego dnia! Raczmy się złocistym alkoholem bez dodatków, ewentualnie z odrobiną wody, która delikatnie poszerzy wachlarz smakowy i aromatyczny. W naszej szafce kuchennej lub w barku z pewnością znajdziemy niską szklankę o grubym dnie, szerzej znaną jako tumbler – wykorzystajmy ją do degustacji.
Złocisty Tomatin sprzedawany jest w pękatej butli z bezbarwnego szkła. Krótka szyjka zakończona została fioletowym korkiem. Na tafli szkła prostymi literami wypisano nazwę pozycji, wiek rozpoczęcia działalności destylarni, a także zaprezentowano emblemat marki – typowo szkocki, z koroną i lwami. Poniższa, mniejsza, fioletowa etykieta informuje o wieku trunku, a także sposobie maturacji. Single malt sprzedawany jest prostokątnym pudełku, którego kolor odpowiada barwie etykiety na butelce. Tutaj także znajdziemy wizerunki szlachetnych lwów. Ozdobnym elementem pudełka są linearne wzory w dolnej jego części.
Wspaniała pozycja od wspaniałych gorzelników destylarni Tomatin. Single malt dedykowany zarówno tym, którzy są już zaznajomieni z marką, jak i tym, którzy jeszcze nie mieli okazji kosztować jej słodów. Świetna reprezentacja zróżnicowanego regionu Highlands, w którym intensywność napotyka finezję i lekkość smaków. Whisky na każdy dzień i każdą okazję.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Tomatin Distillery |
Marka | TOMATIN |
Właściciel | Takara - Shuzo and Okura & Co Ltd |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbanie |
Finisz - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Pudełko |
Jim Murray | 89.5 |