Dlaczego warto kupić whisky Glenfarclas 15 letnią 46% 0,7 litra?
- Swego czasu whisky Glenfarclas należała do ulubionych whisky słynnej premier Wielkiej Brytanii - Margaret Thatcher
- Whisky ta była obecna w ofercie destylarni już w latach 70-tych XX wieku
- Pełna, głęboka, kompleksowa, mnóstwo akcentów sherry, toffi, suszonych owoców, dębu i lekko pikantnych przypraw
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez minimum 15 lat w beczkach po sherryOloroso
- Butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Znakomita saute lub w towarzystwie średnio mocnego cygara
- Wielokrotnie nagradzana, m. in. notą 85,5/100 pkt. w słynnej „Whisky bible” Jima Murraya w 2016 roku
Cudownie owocowy, 15-letni dram z oferty szkockiej destylarni Glenfarclas szczyci się akcentami orzechów, rodzynek oraz przyjemnymi nutami miodu. Bajecznie złożona szkocka, a jednocześnie łatwa do picia. Butelkowana z mocą 46% alkoholu whisky zdobyła wiele medali w branżowych konkursach. Słód doceniony nie tylko przez krytyków, ale również przez domowych smakoszy i amatorów single maltów.
Glenfarclas oznacza „dolinę zielonej trawy”, co wskazuje na bogactwo pastwisk otaczających destylarnię. Podobnie jak wiele najstarszych gorzelni w Szkocji, budynki zakładu były niegdyś wykorzystane jako miejsce nielegalnej destylacji przed ustawą o akcyzie z 1823 roku. Wykupienie licencji zajęło pierwotnemu właścicielowi Robertowi Hayowi kolejne 13 lat. Kiedy Hay zmarł w 1865 roku, jego sąsiad John Grant kupił gorzelnię za 512 funtów. Od tego czasu pozostaje w rękach jego rodziny. W latach 80., gdy przemysł ograniczał produkcję, Glenfarclas rósł w siłe. Równowaga między dostarczaniem zapasów do mieszanek, a utrzymywaniem znacznego procentu dla butelek single malt spowodowała również, że Glenfarclas ma większe ilości dojrzałych zapasów niż większość gorzelni. Marka obecnie sprzedaje ponad 700 000 butelek rocznie.
Proces słodowania, to przekształcanie surowego ziarna w taki sposób, że skrobia zamienia się w fermentujące cukry. Ten proces składa się z kilku etapów, ale łatwym sposobem myślenia o tym jest to, że gorzelnik „oszukuje” ziarno, aby myślało, że rośnie. Odbywa się to poprzez namoczenie ziarna w wodzie, a następnie ułożenie ziarna na ciepłej podłodze. Ziarno zaczyna kiełkować. Ten proces trwa kilka dni. Byłby to dobry moment, aby wspomnieć, że bardzo niewiele gorzelni produkuje własne słodownie podłogowe. Większość gorzelni kupuje jęczmień słodowany – Glenfarclas do lat 70. wykorzystywał prywatne podłogi do słodowania ziarna, później jednak zaczął czerpać ziarno z Port Ellen. Do produkcji whisky single malt wymagany jest destylator. Liczba destylacji nie jest ograniczona, ale zwykle jest to destylacja podwójna. Rozmiar i kształt destylatora stworzą inny efekt końcowy, co jest jednym z powodów, dla których każda destylarnia single malt ma swój własny styl.
15-letni Glenfarcles zachwyca wyważonym połączeniem mięty i orzechów. Na finiszu oczekujmy przyjemnych akcentów daktyli.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: intensywna sherry, mięta i orzechy;
Smak: rodzynki, skórka pomarańczy, daktyle;
Finisz: złożony i długi, orzechowy;
Degustacja 15-letniego single malta nie powinna stanowić większego problemu. Wystarczy do tego odpowiednie szkło – na początek szklanica typu tumbler, a później być może kieliszek specjalistyczny. Przyjęło się, że whisky słodowa powinna być degustowana bez dodatków. Jednak oczywiście zasady istnieją po to, żeby je łamać. W rytm tego powiedzenia pijcie whisky jak chcecie. Zapewniamy, że równie dobrze smakuje w Whisky Sour, co w Mint Julep.
Dojrzewająca w dębowych beczkach po sherry 15-letnia propozycja od marki Glenfarclas jasno wskazuje na swoje pochodzenie za pomocą bordowej barwy etykiety i tuby. Klasyczna forma szkła została zachowana – butelka jest obła i ma lekko pękatą, profilowaną szyjkę. W górnej części butelki, na froncie wytłoczono datę otwarcia gorzelni. Na beżowej etykiecie widzimy znany fanom marki widok, czyli budynki gorzelni na tle gór.
Przez parę lat obecności na rynku, 15-letni single malt zdobył złoty medal w konkursie International Spirits Challenge w 2019 roku, złoto w The Scotch Whisky Masters w 2019 roku oraz srebro w International Wine & Spirit Competition w 2014 roku. Doceniony nie tylko przez krytyków, ale również przez amatorów. Świetna na początki z whisky słodową. Dobra na spokojny wieczór, ale sprawdzi się również podczas szalonej imprezy lub podczas spotkania w gronie przyjaciół.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Glenfarclas Distillery |
Marka | GLENFARCLAS |
Właściciel | J & G Grant International |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Jim Murray | 95.5 |