Dlaczego warto kupić Dalwhinnie Cask strenght 25 years old?
- Jedna z najstarszych whisky z portfolio gorzelni Dalwhinnie
- Zrównoważona, finezyjna, perfekcyjnie łagodna w smaku
- Debiutowała na rynku w 2016 roku
- Destylowana w 1987 roku, leżakowała 25 lat w beczkach po bourbonie
- Nie filtrowana, nie barwiona, butelkowana z naturalną mocą beczki 52,1% ABV
- Gratka dla kolekcjonerów – wypuszczono na rynek jedynie 5916 butelek!
25-letnia edycja specjalna szkockiego single malta prosto z destylarni Dalwhinnie zadebiutowała w 2016 roku, a do sprzedaży trafiło jedynie 5916 jej butelek! To niezwykle rzadka pozycja na rynku alkoholowym. Trunek dojrzewa w specjalnie wyselekcjonowanych beczkach z dębu amerykańskiego i jest butelkowany z mocą 52,1% alkoholu. Jasno-złoty płyn zapewnia niezwykle świeże aromaty cytrusów z nutami drewna i wanilii. Oferuje miękkie i woskowe wrażenia na podniebieniu, z elementami goździków, czarnego pieprzy, toffi oraz ziela angielskiego. Długotrwały finisz z akordami wanilii i miodu kwiatowego, jabłek, gruszek i agrestu dopełnia intensywne wrażenia sensoryczne. Jak przystało na słód z górskich rejonów, Dalwhinnie wymyka się prostemu opisowi. Smak i aromat są zbyt satysfakcjonujące jak na sam aperitif, ale zarazem zbyt delikatne i finezyjne, by uważać je za niedostępne.
Destylaty z gorzelni Dalwhinnie były prawie nieznane przed włączeniem ich do serii Diageo Classic Malts w 1987 roku, a większość produkowanego tam alkoholu nadal trafia do mieszanek Buchanana i Black and White, mimo że znajdują się w pierwszej 15 najlepiej sprzedających się słodów na świecie. Roger Voss, smakosz whisky, pisał o Dalwhinnie tak: zaskakująco miękka whisky… z najwyższej i najbardziej odległej destylarni Szkocji. Miejsce pod destylarnię wybrano ze względu na dostęp do czystej wody źródlanej z Lochan-Doire-Uaine i obfitego torfu z okolicznych torfowisk. Położona we wspaniałej górskiej scenerii Dalwhinnie to jedna z najwyżej położonych destylarni w Szkocji, mieszcząca się na wysokości 352 metrów nad poziomem morza. Słowo w języku gaelickim, od którego pochodzi nazwa Dalwhinnie, to Dail-coinneeamh, co tłumaczy się jako „równina spotkań”. Tutaj, na smaganych wiatrem pastwiskach między pasmami górskimi Grampian i Monadhliath, XVIII-wieczni poganiacze bydła zatrzymywali się w swojej podróży na południe, przez Drum Jungs, do wielkich targów bydła w Crieff i Falkirk. Budowa destylarni rozpoczęła się w 1897 roku za sprawą Johna Granta, Georgea Sellara i Alexandera Mackenzie. Rok później gorzelnia trafiła do rąk rodziny Blyth, która rozpoczęła właściwą produkcję i nadała gorzelni nazwę Dalwhinnie.
Sercem whisky jest woda, która bierze udział w wielu etapach produkcji i musi być nieskazitelnie czysta oraz w pełni zdatna do picia. Determinantą lokalizacji gorzelni Dalwhinnie było sąsiedztwo źródła Lochan an Doire-Uaine („jezioro w zielonym gaju”), położonego na wysokości 2000 stóp. Żadna inna gorzelnia nie ma dostępu do tego źródła i nie jest w stanie zapewnić Dalwhinnie wyjątkowo czystego, łatwo dostępnego, słodko-słodkiego smaku, ustępującego w ustach gładkiej i dymnej, górskiej przyjemności.
Jęczmień, wykorzystywany przy produkcji zacieru, obejmuje wyselekcjonowane ziarna z najwyższej jakości upraw. Obróbka ziarna zakłada kolejno jego namaczanie, suszenie przy pomocy torfu – co nadaje płynowi nut dymnych i ziemnych, mielenie oraz zacieranie w kadziach zaciernych z użyciem gorącej wody.
Kiedy zacier delikatnie się schłodzi, ląduje razem z drożdżami w kotłach warzelniczych. Wówczas drożdże, żywiące się cukrami, produkują z nich alkohol. Etap ten nazywany jest fermentacją. Kolejny krok to podwójna destylacja w miedzianych alembikach. Miedź posiada właściwości oczyszczające i eliminuje z mikstury szkodliwe substancje. Podczas destylacji poziom alkoholu w płynie wzrasta, a finalnie od całości oddziela się konkretna warstwa cieczy, która ląduje w klasycznych, dębowych beczkach po bourbonie na okres 15 lat.
Zrównoważony, przemyślany smak i aromat 25-letniego single malta z destylarni Dalwhinnie zaskakuje finezją połączenia smaków: od trawiastych, poprzez słodkie, aż po drzewne i dymne.
Barwa: ciepły, jasny bursztyn
Aromat: dość lekki i kwiatowy, trawiasty, delikatny miąższ gruszki, zielone jabłka;
Smak: suszona trawa, dąb i subtelne owoce sadu, drewno dębu, delikatne nuty ziemi i dymu;
Finisz: wyczuwalne płatki zbożowe, ostry i długi;
25-letni Dalwhinnie to trunek luksusowy i wyjątkowy, który zasługuje na specjalne traktowanie. Z pewnością jego rozpieczętowanie nastąpi podczas specjalnej okazji. Warto wówczas raczyć się płynem bez dodatków w odpowiednio dobranym szkle. Smakosze i fani single malt whisky zalecają dodanie do trunku dwóch kropli wody w celu otwarcia wachlarza smaków i aromatów jeszcze szerzej.
Specjalna edycja trunku prezentuje się bardzo elegancko i luksusowo. Butelka zyskała obły kształt, a szkło jest bezbarwne, co pozwala w pełni nacieszyć oczy pięknym kolorem zawartości. Etykieta, o beżowych kolorach zwraca uwagę finezyjną czcionką użytą w nazwie. Emblemat marki łączy literę „D” - od nazwy destylarni, wizerunek szkockich szczytów oraz samej gorzelni. Złote elementy dodają całości szlachetnego wyrazu. Trunek sprzedawany jest w pudełku prezentowym o klasycznym, prostym designie.
Dalwhinnie 25y to trunek dla smakoszy szkockich single maltów. To pozycja z górnej półki i gratka dla kolekcjonera. Specjalna edycja alkoholu zajmie specjalne miejsce na półce barowej. To idealny prezent dla wielbiciela tego typu alkoholi. Każdy fan bursztynowych płynów doceni miks smaków i aromatów zawartych w tej niezwykłej pozycji. To zdecydowanie produkt warty rozpieczętowania przy wyjątkowej okazji. Dalwhinnie uczyni niezwykły moment jeszcze bardziej godnym zapamiętania.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Dalwhinnie Distillery |
Marka | DALWHINNIE |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 25Y |
Zawartość alkoholu | 52.1 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Eleganckie pudełko |
Nakład | 5916 butelek |