8-letni single malt Glenallachie „From the Valley of the Rocks” to szkocka whisky, wyróżniająca się bogactwem i mocą smaków. Doskonała ekspresja dojrzewała w różnych beczkach: między innymi w beczkach typu puncheon po sherry Pedro Ximenes i Oloroso oraz w beczkach z dziewiczego dębu i po czerwonym winie. Taka kompozycja drewna stworzyła ekspresję pełną akcentów ciemnej czekolady, niunasów miodowej słodyczy i wyrafinowanej pikanterii. A to wszystko zabutelkowane w butelce o pojemności 0,7 litra z mocą 46% alkoholu.
Destylarnia Glenallachie, zlokalizowana w sercu Speyside w Szkocji, została założona w 1967 roku i jest dziś eniona za wysokiej jakości whisky single malt. Nazwa destylarni, która po gaelicku oznacza „Dolinę Skał”, odzwierciedla jej malownicze położenie. Glenallachie początkowo produkowała whisky do blendowania, ale w ostatnich latach zyskała uznanie dzięki swoim single malt. Destylarnię przejęło w 2017 roku konsorcjum, na którego czele stoi Billy Walker, uznany master blender znany ze współpracy z innymi wybitnymi markami whisky. Pod przewodnictwem Walkera marka przeszło znaczącą transformację, koncentrując się na poprawie jakości i złożoności swoich single malt.
Destylarnia kładzie nacisk na tradycyjne metody, w tym stosowanie miedzianych alembików i proces powolnej destylacji w celu wzmocnienia rozwoju smaku. Oprócz swojej podstawowej oferty, Glenallachie oferuje limitowane edycje i specjalne wykończenia beczek, prezentując innowacyjność destylarni i zaangażowanie w produkcję wyjątkowych single maltów. Przykładem na eksperymentalne podejście destylarni jest 8-letnie wydanie Glenallachie „From the Valley of the Rocks”, wykorzystujące różnego rodzaju beczki, nawet te w typie puncheon, czyli większe niż beczki standardowe.
Whisky dojrzewająca w wielu beczkach różnego rodzaju oferuje zróżnicowane smaki i aromaty. Na czele suszone owoce, czekolada i miodowa słodycz.
Barwa: głębokie złoto;
Aromat: nuty miodu wrzosowego, suszonych owoców i nutę toffi;
Smak: oferuje bogatą kombinację słodkich przypraw, miodowego słodu i dębu, z niuansami ciemnej czekolady i suszonych owoców;
Finisz: długi i rozgrzewający, z nutą pikanterii i utrzymującą się słodyczą;
Aby właściwie delektować się whisky, zacznij od wybrania odpowiedniego kieliszka, na przykład kieliszka w kształcie tulipana, który pomoże skoncentrować aromaty. Wlej niewielką ilość whisky, około 30 do 60 mililitrów, do szklanki. Obserwuj kolor whisky, ponieważ może to pomóc w zrozumieniu jej wieku i rodzaju beczek używanych do dojrzewania. Delikatnie zamieszaj whisky w szklance, aby uwolnić jej aromatyczne związki, a następnie poświęć chwilę na głęboki wdech i rozpoznaj różne obecne zapachy, takie jak nuty owoców, przypraw lub drewna. Podczas degustacji wypij mały łyk i pozwól, aby whisky pokryła Twoje podniebienie, pozwalając, aby smaki rozwinęły się.
Pękata forma, długa szyjka z czarną zakrętką – to widzimy jako pierwsze, kiedy spojrzymy na butelkę 8-latka. Następnie w oczy rzuca się ciemny, bursztynowy kolor whisky oraz granatowa etykieta, której tło imitujce skały, nawiązując do nazwy ekspresji. Tutaj rządzi niebieski i złoty kolor. Logo marki, czyli charakterystyczny napis wykonany interesującą czcionką nie jest trudne do zapamiętania. Mamy tutaj również pokaźnych rozmiarów opakowanie.
8-latek Glenallachie „For the Valley of Rocks” doskonale nadaje się dla entuzjastów whisky, którzy cenią dobrze przygotowany single malt z równowagą młodzieńczej wibracji i głębi. To doskonała ekspresja dla nowicjuszy poszukujących przystępnego wprowadzenia do whisky ze Speyside oraz dla fanów wyrazistości sherry. Jej przystępny profil smakowy sprawia, że jest atrakcyjna zarówno dla doświadczonych miłośników, jak i tych, którzy nie mają doświadczenia z bursztynowymi trunkami.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | GLENALLACHIE |
Wiek | 8Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |