Trzeba przyznać, że amerykańska whiskey David Nicholson 1843 prezentuje się niezwykle klasycznie, wręcz retro – zarówno jeśli mowa designie etykiety, jak i samym smaku trunku. Bourbon prosto z Kentucky jest butelkowany z mocą 50% i stanowi idealny przykład tradycyjnego, złocistego alkoholu na bazie pszenicy. Trunek zapewnia drzewne nuty na podniebieniu, dymny ton i ciepły finisz. Oferuje autentyczne doznania, których na próżno szukać w europejskich destylatach.
Trunek może pochwalić się nagrodami zdobytymi w wielu liczących się w alkoholowej branży konkursach, między innymi: złotym medalem w The American Whiskey Masters w 2018 roku, srebrnym medalem w tym samym konkursie w roku 2017 oraz srebrnym medalem w San Francisco World Spirits Competition w 2019 roku.
Historia głosi, że David Nicholson był sprzedawcą spożywczym z St. Louis, który zaczął sprzedawać swój własny burbon w 1843 roku. Produkt z czasem zyskał na popularności i został wykupiony pod funkcjonującą już nazwą przez Juliana Van Winkle. W 1893 roku Van Winkle dołącza do WL Weller i rozpoczyna destylację bourbona w destylarni A. Ph. Stitzel w St. Louis.
W 2000 roku markę przejęło przedsiębiorstwo Lusxo i zadbało, aby spuścizna Davida Nicholsona przetrwała. Whiskey pozostaje takie samo od dekad. Pierwotna receptura została zachowana i cieszy smakoszy alkoholi równie mocno po ponad 150 latach obecności na rynku. David Nicholson 1843 stanowi kwintesencję prawdziwego, amerykańskiego alkoholu, a mały łyczek złotego płynu jest w stanie przenieść nas prosto do gwarnego baru, gdzie whiskey leje się prosto z beczek! Obecnie jest produkowany w Lux Row Distillers.
David Nicholson 1843 produkowany jest w Lux Row Distillers, położonej w mieście Bardstown w stanie Kentucky, USA. Gorzelnia powstała w 2015 roku, kiedy firma Luxco zdała sobie sprawę, że kierowanie tak dużą ilością marek będzie wymagać stworzenia własnej wytwórni, aby spokojnie zaspokajać rosnące potrzeby. Luxco postawiło na tereny Kentucky, które przyciągają swoją autentyczna, południową kulturą, świetnej jakości ziarnem i czystą wodą wapienną.
Amerykański trunek zawiera 68% kukurydzy, 20% pszenicy i 12% słodu jęczmiennego. Proces produkcji rozpoczyna zmielenie ziarna, w celu uwolnienia z niego skrobi. Ziarno trafia wówczas do kadzi zaciernej razem z wodą. Za jednym razem gorzelnia jest w stanie wyprodukować ponad 15 tysięcy litrów zacieru.
Kiedy zacier jest gotowy, dodawane są do niego drożdże, które rozpoczynają etap fermentacji. Może ona trwać od trzech do siedmiu dni. Destylacja wykorzystuje ciepło do oddzielania alkoholu od wody. Odbywa się w niezwykle wysokim, miedzianym destylatorze Vendome. Po destylacji alkohol jest umieszczany w nowej, zwęglonej dębowej beczce wykonanej z białego dębu amerykańskiego. Obecnie Lux Row Distillers posiada dwa magazyny beczkowe z planami budowy kolejnych. Każdy magazyn pomieści około 20 000 beczek.
Jak powiedział niegdyś Fletcher Buhcman, manager marki: David Nicholson 1843 jest nadal produkowany według oryginalnej receptury i oferuje gładką Kentucky Straight Bourbon Whiskey z nutami wanilii i dębu. Trunek prezentuje całą gamę klasycznych smaków i aromatów, w tym również miętowe nuty i elementy cynamonu.
Barwa: bursztynowa, delikatna miedź;
Nos: słodkie toffi zestawione z ciepłymi, dębowymi nutami, miód, masło, świeże zioła;
Smak: karmelowa słodycz, akordy mentolu i nuty cynamonu;
Finisz: ciepły, wyczuwalny dąb i cynamon;
David Nicholson 1843 stanowi idealną bazą zarówno pod alkoholowe koktajle na ciepło, jak i na zimno. Rozgrzanie zapewni połączenie bourbona z łyżką miodu, świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny oraz 1/4 kubka gorącej wody. Podczas cieplejszego dnia sprawdzi się drink zwany Ginger Mule, czyli zestawienie alkoholu z sokiem z limonki, piwem imbirowym i lodem. Polecamy również koktajl Sidecar, zawierający w sobie dwie miarki whiskey, sok z limonki i słodki likier pomarańczowy, jak Triple sec.
Amerykański bourbon prezentuje się niezwykle tradycyjnie – jego etykieta wzbudza oczywiste skojarzenia z designem produktów alkoholowych XIX wieku. Już sama forma szkła, obłość i bardzo długa szyjka nawiązuje do tradycyjnych opakowań butelek złotych alkoholi z USA. Projekt etykiety, podobnie jak sama receptura whiskey, nie zmienił się od dekad, co w jasny sposób komunikuje, że marka świadomie zachowuje ducha przeszłych czasów w swoim produkcie. Etykieta jest biała ze złotymi i czarnymi napisami. Informuje o nazwie, typie i mocy zawartości butelki. Na szyjce widoczny jest herb rodziny Nicholson, przedstawiający zarówno lwa i amerykańskiego orła. Łacińskie motto: Nil Sistere Contra, tłumaczymy jako: „Nic nie stoi na przeszkodzie”. Czy hasło to nie współgrą świetnie z historią sukcesu bourbona David Nicholson 1843?
Szukasz klasyki? Postaw na whiskey David Nicholson 1843! David Nicholson 1843 zawsze był produktem regionalnym, obfitującym w pełnie cech typowych dla iście amerykańskiego alkoholu. Szukasz klasycznej whiskey z Kentucky? To będzie najlepszy wybór. Miodowe, dębowe i karmelowe smaki rozgrzeją podniebienie, które od razu nabierze ochoty na więcej. Trunek świetnie nadaje się do picia w drinkach, co czyni go dobrym wyborem na imprezę w gronie przyjaciół. Przystępny, delikatny smak zachęca do eksperymentowania z książką barmańska w ręku.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | DAVID NICHOLSON |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |