Klasyczna whisky z USA z pomysłu Davida Nicholsona, sklepikarza ze stanu Missouri. David Nicholson Reserve Kentucky Straight Bourbon Whiskey jest okrętem flagowym amerykańskiej destylarni i oprócz grającej główną rolę kukurydzy, bazuje na dość znacznej proporcji żyta. To sprawia, że miękki i słodki bourbon jest nieco ostrzejszy niż jego konkurenci. Mocny nie tylko w smaku, ale również w procentach.
David Nicholson, właściciel sklepu spożywczego z St. Louis w stanie Missouri, zaczął sprzedawać swój własny bourbon w 1843 roku. Alkohol był tak popularny, że ostatecznie prawa do nazwy zdobył Julian Van Winkle. W 2000 roku markę kupiło przedsiębiorstwo Luxco, która od tego czasu zajmuje się produkcją bourbona. Zgodnie z prawem bourbon musi być produkowany w Ameryce. Wynika to z 19 rezolucji z 1964 roku, która stwierdza, że bourbon to charakterystyczny produkt Stanów Zjednoczonych. Wiele innych wymogów prawnych dotyczących bourbona pochodzi z przełomu XIX i XX wieku. Zgodnie z definicją whisky może zawierać tylko whisky i wodę używaną do jej zagęszczania.
Straight bourbon musi być leżakowany przez co najmniej dwa lata. Burbon musi również dojrzewać w zupełnie nowej, zwęglonej dębowej beczce. Ten wymóg prawny powstał dzięki postanowieniu zawartemu za czasów Franklina Roosevelta z 1938 roku i był najprawdopodobniej wynikiem silnego lobbingu związków bednarskich i potężnego przemysłu drzewnego. Ta decyzja pomogła zapewnić bourbonowi charakterystyczny kolor i smak. Ciekawe kopniaka smakowego dodaje zawartość żyta w formule David Nicholson Reserve Kentucky Straight Bourbon Whiskey. Idealne połączenie dwóch światów – kukurydzianej słodyczy i żytniej pikanterii.
David Nicholson Reserve Kentucky Straight Bourbon Whiskey to złocisty bourbon pełen klasycznych dla tego typu alkoholu akcentów wanilii, dębu i przypraw.
Barwa: złoto;
Aromat: miodowy, lekko dymny, wanilia;
Smak: pikantny, akcenty drzewa dębu i łagodnych przypraw;
Finisz: długotrwały i słodki;
Bourbon pij tak, jak tylko lubisz. Opcji jest wiele. Amerykańska whisky świetnie smakuje bez dodatków, jak i na lodzie. Warto wykorzystać ją w którymś z klasycznych koktajli alkoholowych – gorąco rekomendujemy Whisky Sour i Mint Julep. Do David Nicholson Reserve Kentucky Straight Bourbon Whiskey można dodać dwie krople wody i cieszyć się odkrytym wachlarzem smaków i aromatów.
Klasyczna whisky to klasyczna prezentacja. Seria David Nicholson nawiązuje do swoich korzeni za pomocą retro prezentacji. Już sama butelka ma niezwykły kształt, a to za sprawą wyjątkowo długiej szyjki. Tutaj rządzi czarny kolor – etykieta o tej barwie świetnie pasuje do złocistych elementów i napisów wykonanych finezyjną czcionką.
Nieco inny niż wszystkie, David Nicholson Reserve Kentucky Straight Bourbon Whiskey, zachwyca delikatnym kopnięciem pikantnego żyta. Ciekawa odmiana dla tradycyjnego, słodkiego bourbona. Jeżeli szukacie czegoś wyjątkowego to świetnie trafiliście! Ta whisky najlepiej smakuje degustowana w towarzystwie.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | DAVID NICHOLSON |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |