Będący częścią ponownego wydania Daviess County przez Lux Row Distillers w lutym 2020 roku, Cabernet Sauvignon Finished Bourbon jest jednym z trzech wyjątkowych wariantów limitowanej edycji, z których wypuszczono tylko 4000 butelek! W tym przypadku podstawowa mieszanka z pszennych i żytnich mashbillów i 6-miesięcznego finiszu naprawdę dobrze się sprawdza. Deserowa whisky zachwyca pod każdym względem, a wszystkie dzięki beczkom z kalifornijskiej Doliny Napa, które zapewniają dodatkowe nuty owoców i dębu.
Daviess County Distilling Company, z dziedzictwem sięgającym 1874 roku, była niegdyś znaną gorzelnią w hrabstwie Daviess. Długa historia destylacji pomogła zdobyć Kentucky miano ojczyzny wspaniałych bourbonów. Marka przetrwała prohibicję, wypuszczając whisky pod przykrywką „leczniczej”. Później niestety drzwi destylarni zostały zamknięte na cztery spusty, a w 1993 roku przejęła ja firma David Sherman Corporation, która z kolei zmieniła nazwę na Luxco. Przedsiębiorstwo postanowiło przywrócić produkcję kultowej whisky, wydając trzy interesujące pozycje. Każda z nich stanowi połączenie whisky pszenicznej i żytniej.
Burbon jest rodzajem spirytusu, który jest charakterystycznym produktem Stanów Zjednoczonych, zgodnie z amerykańskim prawem federalnym. W 1964 roku Kongres wydał normy dotyczące produkcji burbona: musi on być zrobiony z nie mniej niż 51% kukurydzy, musi dojrzewać w zwęglonych beczkach z dębu i leżakować w nich co najmniej 2 lata i być butelkowana na poziomie co najmniej 40% alkoholu. Daviess County Cabernet Sauvingnon Cask Finished dojrzewał w dębowych beczkach po wytrawnym winie czerwonym prosto z Kalifornii. To te beczki właśnie nadały bourbonowi eleganckiego, owocowego charakteru, który świetnie współgra z żytnią pikanterią i pszeniczną kremowością.
Daviess County Cabernet Sauvingnon Cask Finished zachwyca rubinową barwą ciepłego bursztynu, pod którą skrywają się przyjemne dla podniebienia nuty kakao, przypraw i dębu.
Barwa: rdzawy bursztyn;
Aromat: ciemne owoce, dąb, skóra, tosty z chleba żytniego, cytrusy, kakao i lekkie przyprawy;
Smak: dąb, skóra, kruche orzechy arachidowe, karmel i kakao;
Finisz: dębowy i pełen przypraw;
Po dekadach nieobecności na rynku, amerykańska marka powróciła, wykorzystując etykiety sprzed lat. Managerowi marki zależało na tym, aby oddać tradycyjny klimat bourbona Daviess County. Stąd właśnie retro styl etykiety, w tym przypadku o barwie głębokiej wiśni. Z kolorem tym świetnie komponują się złociste elementy ozdobne. Butelka jest wysoka, lecz lekko pękata.
Zgrabna szklanica może być dobrym sposobem na poznanie nowego bourbona. Jeśli jednak planujesz cieszyć się bourbonem bez dodatków, zalecamy przejście ze standardowego kieliszka na coś w kształcie tulipana. Może to być kieliszek Glencairn, kieliszek sherry, a nawet mały kieliszek do białego wina. Szersza podstawa i węższe brzegi pomagają rozprowadzić aromaty na podniebieniu. Radzimy również zacząć od whisky w temperaturze pokojowej. Nie ma nic złego w cieszeniu się chłodzonymi alkoholami, ale smaki są bardziej wyraziste w wyższych temperaturach, co ułatwia wąchanie i degustację. Poświęć trochę czasu na powąchanie burbona przed właściwą degustacją, nie śpiesz się. Ogromny procent tego, czego doświadczamy to w rzeczywistości aromat.
Bourbon w bardziej owocowym wydaniu? Oto Daviess County Cabernet Sauvingnon Cask Finished. Nie tylko słodycz pszenicy i pikanteria żyta, ale również owocowe nuty płynące prosto z beczek po kalifornijskim, czerwonym winie. Cała seria Daviess County to nie lada gratka dla prawdziwych fanów historii whisky – miły zwrot w tył i hołd oddany tradycji.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | DAVIESS COUNTY |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 48 |
Pojemność | 0.75L |