Dlaczego warto kupić Dead Rabbit?
- Whiskey zawdzięcza swą nazwę gangowi irlandzkich imigrantów, który grasował po XIX-wiecznym Nowym Jorku
- Debiutowała w 2018 roku
- Dużo słodkiej lekkości – wanilia, miód, karmel, mleczna czekolada, słodkie morele oraz odrobina pikantnych przypraw w naprawdę ciepłym, relaksującym finiszu
- Skomponowana z destylatów leżakowanych 5 lat w beczkach p o Bourbonie oraz finiszowana w małych, 100-litrowych dziewiczych beczkach z dębu amerykańskiego
- Butelkowana z dość niestandardową mocą alkoholu 44% ABV
- Stworzona (w kooperacji z Darrylem McNally, Master Distillerem w The Dublin Liberties Whiskey Company) specjalnie dla jednego z najsłynniejszych nowojorskich barów, The Dead Rabbit Grocery & Grog, który posiada największą kolekcję irlandzkich whiskey w całej Ameryce Północnej
- Świetna do wykwintnych, nietuzinkowych drinków
- Złoty medal na The Irish Whiskey Masters w 2019 roku
Dead Rabbit to irlandzka whiskey super premium, która ma na celu uchwycenie charakteru legendarnego, irlandzkiego baru o tej samej nazwie, znajdującego się w centrum Manhattanu w Nowym Jorku. Ten złocisty dram jest taki sam, jak bar – wyrazisty, wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Pięcioletnia mieszanka zawierająca irlandzką whisky słodową i zbożową, dojrzewająca przez 5 lat w beczkach z dziewiczego amerykańskiego dębu i stworzona przez mistrza gorzelnika, Darryla McNally, we współpracy z Jackiem McGarrym i Seanem Muldoonem, założycielami wspominanego baru.
Ponad 40% sprzedaży irlandzkiej whisky trafia na rynek amerykański, co czyni Stany Zjednoczone największym konsumentem irlandzkiej whisky i pierwszym w branży rynkiem eksportowym o wartości miliardów dolarów. W latach 80. kwitnący niegdyś sektor whisky w Irlandii został zredukowany do zaledwie dwóch działających destylarni, Midleton i Bushmills. Sprzedaż spadła do 200 tysięcy 9-litrowych skrzynek whisky – dla porównania właśnie tyle bourbona sprzedawane jest w świąteczny weekend w USA. Od tego czasu irlandzki przemysł whisky przeszedł dramatyczny zwrot, czego idealnym przykładem jest Dead Rabbit.
Jak to jest z tymi beczkami? Okazuje się bowiem, że to w jakiego rodzaju beczkach dojrzewa whisky ma ogromne znaczenie. Dead Rabbit o mocy 40% alkoholu dojrzewa w beczkach z amerykańskiego dębu. Do ich produkcji używa się głównie gatunku 'Quercus alba', czyli amerykańskiego dębu białego. Ten typ drzewa szybko rośnie i nadaje whisky waniliowy i karmelowy aromat. Zakup świeżej beczki z dziewiczego dębu jest dla destylarni większą inwestycją niż zakup używanej beczki po bourbonie, sherry czy winie. Zanim whisky trafi do zamknięcia, beczka jest przypieczona i zwęglona. Powoduje to rozszczepienie celulozy w klepkach i dopiero po tym procesie beczka uwalnia do whisky znajome aromaty karmelu, wanilii i kokosa. Gdy beczka zostaje zwęglona, duży płomień trafia bezpośrednio do beczki, tworząc ciemną warstwę węgla aktywowanego na wewnętrznej ścianie beczki. Pomaga to odfiltrować ostre smaki i aromaty z whisky podczas dojrzewania. Dzięki intensywnym nutom, dąb sprawia, że młodsze whisky wydają się bardziej dojrzałe i bardziej głębokie.
Dead Rabbit zachwyca akcentami gałki muszkatołowej, morelami i prażonym, brązowym cukrem.
Barwa: stonowany bursztyn;
Aromat: cedr, prażony brązowy cukier, ciastka nadziewane morelami;
Smak: karmel i wanilia z przodu, z nutami gałki muszkatołowej, mlecznej kawy i orzechami w tle;
Finisz: owoce i szczypta czarnego pieprzu.
Irlandzka whiskey Dead Rabbit świetnie smakuje na lodzie. Zimniejsze fale na tafli alkoholu nadają orzeźwienia dość słodkiej i z natury otulającej pozycji. Z drugiej strony to idealna whiskey do stworzenia uwielbianego przez cały świat koktajlu na ciepło, zwanego pod nazwą Irish Coffee. Potrzebna Wam będzie czarna kawa, brązowy cukier, bita śmietana i oczywiście Black Rabbit!
Szukacie królika na opakowaniu? Nie znajdziecie go! Czarna etykieta zwraca uwagę białymi i złotymi napisami oraz delikatnymi formami graficznymi w tle. Poniżej znajdziemy podpisy gorzelników odpowiadających za sformowanie wyjątkowej receptury. Butelka jest wysoka, zgrabna, lekko obła i pękata. Szyjka średniej długości, zakończona czarną zakrętką. W tafli gładkiego, bezbarwnego szkła, na dolnej części butelki, wytłoczono nazwę pozycji.
Dead Rabbit to nie lada gratka dla wielbicieli historii whisky i ciekawostek na temat świata bursztynowych płynów. Z pewnością wielu z nich słyszało o słynnym, nowojorskim barze, bez którego nigdy nie powstałby ten wspaniały dram. Pozycja dla wielbicieli dębowej słodyczy i otulających podniebienie nut aksamitnych przypraw.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | DEAD RABBIT |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 44 |
Pojemność | 0.7L |