Hinch 5 years old Double Wood to mieszanka 25% whisky single malt i 85% whisky single grain. Trunek początkowo dojrzewał przez 4 lata w beczkach po bourbonie, a następnie leżakował przez minimum rok w specjalnych „dziewiczych” beczkach z amerykańskiego, białego dębu. Drugi etap maturacji nadał whisky subtelną głębię, naturalny kolor i charakter. Nazwa „Double Wood” nawiązuje właśnie do podwójnego dojrzewania destylatów, które prezentują gładkość i słodycz z nutami wanilii, cynamonu i dębu. Trunek został zabutelkowany z mocą 43% alkoholu i jest jednym z pięciu wypuszczanych przez irlandzką destylarnię Hinch. Premiera 5-latka miała miejsce w 2009 roku. Wówczas na rynek wypuszczono pierwszą serię alkoholu w liczbie 3000 butelek.
Destylarnia Hinch znajduje się w Irlandii Północnej, pomiędzy Belfastem a miastem Ballynahinch, skąd pochodzi jej nazwa. Gorzelnia o powierzchni 30 000 stóp kwadratowych, otwarta w grudniu 2020 roku, położona na historycznych terenach Killaney, obejmuje również centrum dla odwiedzających. Zespół marki spodziewa się destylacji 400 000 litrów rocznie. Hinch to nadzieja dla irlandzkiej whiskey, której popularność nieustannie rośnie i powoli zaczyna przewyższać szkocką. Gorzelnia w swojej produkcji zawarła wiele unikalnych elementów, podtrzymując jednocześnie tradycję klasycznego wytwórstwa złotego trunku, potwierdzając swoje rzemieślnicze kwalifikacje oraz pozycjonując się jednocześnie na rynku jako kluczowi innowatorzy irlandzkiego alkoholu. Destylarnia podpisała umowę z niemieckim dystrybutorem Schlumberger GMBH & Co KG, jedną z czołowych niemieckich firm produkujących wino i napoje alkoholowe. Ponadto Hinch nawiązał współpracę z Pinot Wines & Spirits - wiodącym, niezależnym importerem międzynarodowych alkoholi wysokoprocentowych z siedzibą w Łodzi.
Sercem niesamowitego i świeżego smaku Hinch whiskey jest nieskazitelna woda źródlana, czerpana ze źródła Silent Valley Reservoir, uważanego za jedno z najczystszych w całym kraju. Woda niezbędna jest przy wielu etapach produkcji alkoholu, takich jak namaczanie ziarna, które ma na celu pobudzenie jęczmienia i innych zboża do kiełkowania. Irlandzka whiskey nie stosuje suszenia ziarna torfem, co automatycznie eliminuje dymne nuty z aromatów trunku. Celem początkowych kroków wytwórstwa bursztynowego napoju jest wytłoczenie zacieru na bazie zmielonego ziarna.
Hinch 5 years old Double Wood, podobnie jak wiele innych irlandzkich whiskey, jest destylowana trzykrotnie w miedzianych alembikach. Potrójna destylacja definiuje prawdziwą irlandzka whiskey. Praktyka ta zapewnia trunkowi bardziej delikatny smak oraz jaśniejszy kolor, a także wspiera tradycyjny sposób produkcji. Miedź, z której wykonane są destylatory, posiada właściwości oczyszczające, które usuwają z trunku niepożądane elementy. Po procesie produkcji destylaty umieszczane są w beczkach. W przypadku 5-latka marki Hinch początkowo alkohol ląduje w klasycznych beczkach po bourbonie na 4 lata, a później na czas jednego roku w „dziewiczych”, nieużywanych nigdy wcześniej beczkach z białego dębu. Drewno dębu nadaje cieczy delikatnej tekstury oraz waniliowych nut.
Zastosowanie „podwójnego drewna” (Double Wood), czyli dwóch rodzajów dębowych beczek podczas etapu maturacji sprawia, że irlandzka whiskey emanuje finezyjną, waniliową kremowością, dosmaczoną dodatkami owocowymi i czekoladowymi.
Barwa: złoty brąz;
Aromat: słodko-kremowy z nutą skórki cytryny, kremu waniliowego i tytoniu;
Smak: mocno kremowe nuty wanilii, morela, brzoskwinia, cynamon i dąb;
Finisz: świeże owoce w miodzie, świeży melon i mleczna czekolada;
Przedstawiamy trzy receptury na klasyczne koktajle na bazie whisky, w których Hinch 5 years old Double Wood sprawdzi się idealnie:
Old Fashioned - umieść kostkę cukru w szklance Old Fashioned, a następnie namocz go paroma kroplami gorzkiej angostury i odrobiną wody gazowanej. Całość rozgnieć i dodaj kostkę lodu. Wlej Hincha i udekoruj pomarańczową skórką.
Emerald – irlandzka wersja koktajlu Manhattan. Potrzebna będzie koktajlówka! Dwie miarki whiskey wymieszaj z włoskim wermutem i dashem pomarańczowego bittersa. Podawaj na lodzie.
Whiskey Sour - dobrze wymieszaj whiskey, sok z cytryny, cukier i białko jajka z pokruszonym lodem. Przecedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Udekoruj kawałkiem wiśni maraschino lub cytryny. Smacznego!
Osoby odpowiedzialne za kreację graficzną marki Hinch spełniły swoje zadanie. Spójność całej serii „The Time Collection” została zachowana dzięki wykorzystaniu minimalistycznego designu oraz dobraniu do kolekcji obłych, pękatych butelek o niedługich szyjkach. Prostota granatowej etykiety jest jednocześnie elegancka i nowoczesna. Uwagę zwraca emblemat marki, czyli kłosy umieszczone w kwadracie i kole.
Marka Hinch działa na rynku od paru lat, jednak już zdążyła pozyskać sobie szerokie grono fanów, którzy docenili kunszt i doświadczenie włożone w produkcje prawdziwie irlandzkiej whiskey. Coraz więcej specjalistów i fanów złotych trunków zachwyca się produktami gorzelni i dedykuje im swoje przychylne recenzje. Surowy świat whisky nie tylko zaakceptował wypusty firmy Hinch, a mocno je pochwalił! To w nich tradycja spotyka się z nowoczesnością. Delikatność, a zarazem moc smaków i aromatów pozycji Hinch 5 years old Double Wood przypadnie do gustu zarówno smakoszom, jak i nowicjuszom.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | HINCH |
Wiek | 5Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |