Przygotujcie się na porządnego kopa! 10-letni single malt Old Ballantruan to jedna z niewielu torfowych whisky z regionu Speyside. Po ponad 10 latach spędzonych w specjalnie dobranych dębowych beczkach, whisky ta została butelkowana z 50% objętością alkoholu. Pozbawiona chłodzącej filtracji, zachowała doskonałą strukturę i zintegrowaną paletę aromatyczną. Wspaniały single malt dla miłośników słodów dymnych!
Old Ballantraun jest produktem szkockiej destylarni Tomintoul. Gorzelnia została założona w 1965 roku przez Tomintoul Distillery Ltd i bierze nazwę od pobliskiej wioski. Destylarnia znajduje się w Speyside w pobliżu Parku Narodowego Cairngorm, a do produkcji whisky wykorzystuje wodę z pobliskiego źrodła Ballantruan, od którego nazwę wziął 10-letni, torfowy słód. Wokół destylarni Tomintoul żyją różne gatunki zwierząt, a jeden z nich jest szczególnie ważny. To bażanty, które odwiedzają gorzelnie zawsze wtedy, gdy przyjeżdżają ciężarówki z ziarnem. Jeden z nich, Vincent, stał się maskotką destylarni. Tomintoul ma sześć magazynów, a do dojrzewania whisky używa zazwyczaj beczek po bourbonie z amerykańskiego białego dębu, ale zdarzają się również słody z beczek po sherry Oloroso czy po winie Porto.
Na przełomie XIX i XX wieku, kiedy kolej przebiła się przez region Lowland i dotarła do Highland, przywiozła ze sobą tanie paliwo węglowe, które zastąpiło torf. Wcześniej cała whisky Highland, podobnie jak dzisiaj whisky Island, była mocno torfowa, ponieważ torf był jedynym łatwo dostępnym źródłem paliwa, które można było wykorzystać do suszenia jęczmienia, a także do podgrzewania alembików. Po ustaniu potrzeby na posiadanie torfu, słody ze Speyside, które jest formalnie częścią Highland, stały się kwiatowe, delikatne i owocowe. Dziś jednak obserwujemy rosnący trend wśród destylarni Speyside do produkcji specjalnych butelek z mocno torfowymi wersjami ich whisky. Istnieje wiele powodów takiego stanu rzeczy. Torfowy single malt, niegdyś uważany za niszowy, stał się w ostatnich latach niezwykle popularny dzięki Islay i innym destylarniom z wysp. Co ciekawe, wiele z destylarni butelkuje swoje torfowe whisky pod innymi nazwani – tak jest w przypadku Old Ballantruan, który destylowany jest w gorzelni Tomintoul.
20-letni Old Ballantruan, butelkowany z mocą 50% alkoholu, przysporzy niemałych wrażeń – oczekujcie mocy intensywnego torfu w towarzyskie delikatnych nut kwiatowych, znamienitych dla regionu Speyside.
Barwa: ciemne złoto;
Aromat: rozgrzewający dym, subtelne nuty kwiatowe i słodycz;
Smak: pełny dym, słodkie owoce i miód;
Finisz: pikantny torf i dym na końcu;
Zazwyczaj ludzie unikają robienia koktajli z torfową szkocką single malt. Dram tego typu jest przeznaczony do popijania w czystej postaci lub z odrobiną wody i według wielu marnotrawstwem jest dodawanie do dramu czegoś więcej. Old Ballantruan jest idealny jednak do takich rzeczy jak zadymiony Old Fashioned, a nawet torfowy Manhattan. Nie bójcie się zamienić zwykłego bourbona na torfowego single malta! Jeżeli natomiast łapie Was przeziębienie, stwórzcie leczniczy napar na bazie dymnego dramu w połączeniu z cytryną i imbirem.
Graficy destylarni Tomintoul zainspirowali się tradycją – na wysokiej tubie, w której dostaniemy single malta, znajdziemy malunek, przedstawiający rolników zbierających jęczmień na polu. Obecnie złociste ziarno zbierane jest oczywiście przez nowoczesne maszyny, warto jednak pamiętać o tym, że dekady temu produkcja whisky nie była tak prosta, jak dzisiaj. Barwy dominujące w prezentacji 10-letniego single malta Old Ballantraun są ciemne – nic dziwnego, mamy przecież do czynienia z torfem! Butelka wykonana została z ciemnego szkła, jest lekko profilowana i szyjkę średniej długości.
Okazuje się, że torfowa whisky to nie tylko słody z Islay. Region Speyside, kojarzony dotychczas z niezwykle delikatnymi i finezyjnymi, kwiatowymi słodami, wyciąga asa z rękawa. Old Ballantraun udowadnia, że gorzelnicy specjalizujący się na co dzień w mniej intensywnych wydaniach, znają się na swojej pracy i są w stanie stworzyć wspaniale dymnego single malta z dodatkiem kwiatowych akcentów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Tomintoul Distillery |
Marka | OLD BALLANTRUAN |
Właściciel | Angus Dundee |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Opakowanie | tuba |
Typ whisky | torfowa |
Nakład | 55 ppm |