Wielokrotnie nagradzany, głównie złotymi medalami, 10-letni single malt Ledaig powstaje na malowniczej szkockiej wyspie Mull w archipelagu Hebrydów w destylarni Tobermory. Whisky pełna nut torfowego jęczmienia i ziemistego dymu, z nutami świeżych owoców i przypraw starzeje się przez dekade zanim zostanie zabutelkowana z mocą 46,3%. Śmiało może rywalizować z niektórymi trunkami z wyspy Islay, znanej z mocno dymnych alkoholi. Nie jest filtrowana na zimno i nie zawiera sztucznych barwników.
Założona w 1798 roku Tobermory jest jedną z najstarszych destylarni w Szkocji. To wtedy John Sinclair zamarzył o wielkim gorzelniczym przedsięwzięciu. Swoją gorzelnię nazwał „Ledaig”, co w języku gaelickim oznacza „bezpieczną przestrzeń”. Niewielkie miasteczko, które Sinclair wybrał na lokalizację swojej destylarni, było małym portem rybackim w cichej zatoce – prawdziwie bezpieczną przystanią. Przez pierwsze dekady swojego istnienia gorzelnia przeżywała wzloty i upadki i często zmieniała właścicieli. W 1979 roku zakład został przejęty przez Kirkleavington Property już jako Tobermory Distillers Ltd. W 1993 destylarnię przejęła firma Burn Stewart Distillers w kolejnych latach wykupiona kolejno przez CL Financial i South African Distell Group Ltd.
Odkąd destylarnię przejęli nowy właściciele z RPA, gorzelnia produkuje rocznie około 750 tysięcy litrów whisky, z czego połowa to destylaty Tobermory, a druga połowa Ledaig.
Mishnish Loch na wzgórzach za gorzelnią jest źródłem wody dla destylarni. Przepływająca w pobliżu destylarni rzeka również była w przeszłości wykorzystywana jako źródło cennego surowca. Woda jest przeplatana fenolami torfowymi, które nadają whisky dymny charakter. Podłogi do słodowania zostały już dawno zamknięte, a zakład wykorzystuje słód jęczmienny z różnych słodowni. Przy produkcji zacieru Tobermory używa starej żeliwnej kadzi zaciernej o pojemności 5 ton.
Pierwszym krokiem produkcji whisky, kiedy powstanie już zacier, jest fermentacja. Tobermory prowadzi fermentację przy użyciu drożdży trwającą od 50 do 90 godzin w czterech płuczkach wykonanych z drewna sosny Oregon. W destylacji natomiast wykorzystuje dwie pary miedzianych alembików, z których jedna została poddana renowacji w 2014 roku.
Dokładnie przygotowane destylaty ląduje w beczkach z dębu, który sprawia, że płyn staje się miękki i słodko waniliowy. Magazyny Tobermory ma niewiele miejsca do przechowywania, więc beczki leżakują w siostrzanej destylarni Deanston niedaleko Doune. Po 10 latach zostają otwarte, a ich zawartość trafia do butelek.
Tobermory 10 Years Old to intensywny i aromatyczny single malt o owocowo-kwiatowym charakterze, pikantnych nutach takich jak imbir i anyż, lekko orzechowym aromacie i średnio długim finiszu.
Barwa: jasny bursztyn;
Aromat: dość lekki i idealnie wyważony, wyczuwalny torf, imbir, nuty jęczmienia, orzech włoski, sosna, suszone owoce;
Smak: bogaty, nuty dębowe, przyprawy i dym, lekki anyż, czarny pieprz, ziemiste akordy;
Finisz: dym i przyprawy, średniej długości;
Nie wszystkie whisky są zawsze dla wszystkich. Tak samo, kiedy jesteś fanem wina, nie oznacza to, że spodoba ci się każdy jego styl. Ludzie mają różne gusta. Whisky torfowe nie są dla każdego. Wędzone, lecznicze i intensywne smaki nie wszystkim przypadną do gustu. Jeśli nie podoba ci się określony styl, daj mu kilka lat i spróbuj ponownie. Fani dymnych smaków rekomendują testowanie whisky Ledaig z paroma kroplami wody, które udelikatnią trunek, a jednocześnie otworzą ukrytą w nim gamę smaków niewyczuwalnych od razu.
Design butelki whisky Ledaig jest niezwykle prosty i minimalistyczny. Szkło jest obłe i pękate, szyjka krótka i rozszerzana go góry. W szkle wyżłobiono rok założenia gorzelni oraz nazwę wyspy, na której się mieści. Etykieta jest nieduża i czarna o białych napisach. Całość emanuje elegancją, a w komplecie z pudełkiem ozdobnym – siłą i tajemnicą. Pudełko zdobione jest widokiem na skaliste wybrzeże wyspy i szalejący ocean. Zdjęcie przypomina jasno o siłach drzemiących w naturze, z których czerpie również whisky Ledaig!
Przypomnijmy – whisky torfowa to nie whisky dla wszystkich. Nie jest tajemnicą, że nie każdemu będzie odpowiadał mocno dymny aromat palonego ogniska i zwęglonego drewna. Wśród fanów single malt whisky jest jednak wielu, którzy preferują intensywne alkohole. I to im dedykowany jest Ledaig. Trunek zdobył do dzisiaj całą masę medali, które tylko potwierdzają jego wysoką klasę. Single malt wygrał złoty medal w konkursie World Whiskies Awards w 2015 i 2020 roku, podwójne złoto w San Francisco World Spirits Competition w 2013 roku, złoty medal w The Scotch Whisky Masters w latach 2019, 2018, 2015, 2014 i 2013 oraz wiele, wiele innych, bardzo istotnych w branży nagród.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | LEDAIG |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 46.3 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 63 |