Ten 18-letni słód destylarni Macallan dojrzewał w trzech rodzajach beczek: w beczkach po europejskiej sherry, po amerykańskim sherry i po amerykańskim po bourbonie. Dokładnie wyważony balans pomiędzy akcentami owoców, a miodową słodyczą, zabutelkowany z mocą 43% alkoholu. Seria Triple Cask w 2018 roku zastąpiła linię Fine Oak.
Niezrównana reputacja Macallana jako najlepszej whisky na świecie nie powstała z dnia na dzień. A była wypracowywana przez wiele lat. Głęboka, bogata historia firmy rozpoczęła się wraz z jej założeniem w 1824 roku przez rolnika i nauczyciela Alexandra Reida, który – podobnie jak wielu ówczesnych rolników – destylował nadwyżki jęczmienia do produkcji whisky zimą. Imponujący początek Macallana obejmował również wyróżnienie go jako jednej z pierwszych legalnie licencjonowanych destylarni w Szkocji.
Specjalne składniki są tylko pierwszymi z nieskończonej gamy czynników, które przyczyniają się do niezwykłego i charakterystycznego pełnego smaku Macallana, naturalnego koloru i charakterystycznego aromatu. Duże znaczenie ma jakość i różnorodność jęczmienia o niskiej zawartości azotu, a także miękka, czysta woda źródlana czerpana z głębin posiadłości Macallan o powierzchni 390 akrów. Nie można zapomnieć o dębie używanym do beczek, w których whisky dojrzewa przez wiele lat. W przypadku 18-latka są one różne: jedne trzymały kiedyś europejską, a jeszcze inne amerykańską sherry, pozostałe zaś słodkiego bourbona. Każda z poprzedniej zawartości daje coś od siebie – bourbon zapewnia kremową teksturę i akcenty wanilii, sherry natomiast buduje obficie owocowy profil. Macallan jest znany ze swojego żmudnego procesu, w tym pozyskiwania, wytwarzania, przyprawiania i konserwacji dębowych beczek do dojrzewania.
Macallan 18Y Triple Cask funduje aromaty gęstego karmelu, smaki ciemnej czekolady i pikantnego imbiru oraz nieziemski finisz z akcentami toffi i migdałów.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: pieczony kasztan, gęsty karmel, kwiaty i olejek pomarańczowy;
Smak: wanilia, ciemna czekolada, kokos, imbir, dojrzały dąb;
Finisz: gałka muszkatołowa, migdał i toffi;
Luksusowy trunek o złocistej barwie pasuje na każdą porę dnia i roku. Single malta od destylarni Macallan dobrze degustować bez dodatków w specjalnej szklance – niech będzie to niska szklanica typu tumbler lub specjalny kieliszek przeznaczony do degustacji. Ta whisky może zyskać na smaku, kiedy dodamy do niej odrobinę wody, dosłownie dwie lub trzy krople. Wówczas akcenty pikantnego imbiru i olejku pomarańczowego będą bardziej wyczuwalne.
Forma szkła całej kolekcji marki Macallan zwraca uwagę i przynosi na myśl dobrze zbudowane, szerokie w barkach ciało. Butelka jest węższa u dołu i rozszerza się ku górze. Sama szyjka nie jest zbyt długa, została zakończona złotą nakrętką. Etykieta ma dość duży rozmiar – zdobi ją niebieska ramka. Barwa ta to kolor przewodni tego wydania, wykorzystano ją również na opakowaniu. Z jednej strony prezentacje 18-latka nazwać można skromną, z drugiej zaś – widząc wszystkie te ozdobniki – wyrafinowaną, lecz ze smakiem.
18-letni Macallan dojrzewający w trzech rodzajach beczek to pozycja dla prawdziwego smakosza, dla znawcy, który doceni głębie smaków i aromatów zaklętych pod złotą szatą dramu. Świetna na prezent dla kolekcjonera, który z dumą będzie mógł postawić elegancką butelkę na swojej barowej półce.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | MACALLAN |
Wiek | 18Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |