Cudownie torfowy, wyważony single malt Glenturret Peated oferuje dobrze zbalansowany profil orzechowego słodu, dymu i wibrujących cytrusów. Whisky z mocą 40% leżakuje w wyselekcjonowanych beczkach z białego dębu europejskiego i amerykańskiego przez co najmniej 3 lata. Stanowi świetną reprezentację oferty szkockiej gorzelni, uważanej za najstarszą w całym kraju.
Historia marki sięga aż do XVIII wieku, kiedy w regionie Midlands działało wielu przemytników i nielegalnych producentów whisky. W 1775 roku jedna z lokalnych grup założyła pierwszą gorzelnię o nazwie Hosh Distillery. Przez pierwszy dekady destylaty z zakładu powstawały nielegalnie, aż do 1818 roku, kiedy to gorzelnia uzyskała licencję i mogła rozpocząć oficjalną produkcję. W 1826 roku w pobliżu powstała gorzelnia Glenturret, która po trzech dekadach została zamknięta. W 1875 roku Hosh Distillery przejęli nazwę od niedziałającej już destylarni. Nowy wiek przyniósł zmiany – zakład trafił pod skrzydła firmy Mitchell Brothers Ltd., a podczas prohibicji w USA gorzelnia spełniała rolę magazynu rolniczego i wstrzymała produkcję. W latach 60. James Fairlie wznowił działanie destylarni, w 1981 roku została ona przejęta przez Rémy-Cointreau a w 1990 przez Highland Distillers. Od 1992 roku przedsiębiorstwo to należy do Erdington Group.
Glenturret wyróżnia się na tle innych szkockich gorzelni tym, że po dziś dzień stosuje podłogowe słodowanie ziarna. Większość destylarni w kraju zrezygnowała z takiego działania, na rzecz czerpania słodu jęczmiennego ze słodowni. Najstarsza gorzelnia w Szkocji robi ukłon w stronę tradycji i podtrzymuje bardziej skomplikowany, lecz mocno autentyczny schemat. Glenturret do produkcji swojej dymnej single malt whisky używa mocno torfowych słodów, a jęczmień dla destylarni dostarczają rolnicy z całej Szkocji.
Po fermentacji przy użyciu żywych drożdży i destylacji w miedzianych alembikach o ciekawym kształcie stożka, dochodzi do maturacji w beczkach wykonanych z dębu europejskiego i amerykańskiego. Destylarnia nie zdradza wieku destylatów. Szkockie regulacje dotyczące whisky nakazują jednak, aby leżakowały one co najmniej 3 lata. Inne zasady, których musi przestrzegać każda gorzelnia w kraju, tyczą się miejsca produkcji i objętości alkoholu. Cały proces wytwórstwa alkoholu musi odbywać się w Szkocji, a moc trunku nie powinna być niższa nić 40%. Poza tym istotne jest użycie beczek wykonanych tylko i wyłącznie z drzewa dębu, co też Glenturret robi. Magazyny marki są dość obszerne. Sześć budynków jest w stanie pomieścić do 10 000 beczek. Po procesie maturacji wykwalifikowani gorzelnicy sprawdzają destylaty i decydują o rozpoczęciu butelkowania.
Glenturret Peated to najbardziej torfowa whisky w całej gamie produktów szkockiej destylarni. Aromaty palonego drewna i wędzonki towarzyszka nutom orzechowym i cytrusowym.
Barwa: jasna miedź;
Aromat: torf, orzechowe ciasteczka, grill i ciasto kawowe;
Smak: wędzonka, tlące się drewno i dym z ogniska, słodkie cytrusy, tłusty;
Finisz: zadymione drzewo dębu i słodkie zakończenie;
Torfowa whisky może wydawać się bestią trudną do oswojenia, zwłaszcza jeśli chodzi o miksowanie koktajli. W mniej zręcznych rękach zadymienie może okazać się przytłaczające, maskując inne smaki. Nie poddawajmy się jednak! Przedstawiamy receptury na parę łatwiejszych drinków do zrobienia w domu. Na początek polecamy połączyć dymnego single malta z Jagermeisterem, syropem waniliowym, sokiem z cytryny i białkiem jajka.
Inny, bardziej klasyczny koktajl jest idealny dla poszukiwaczy mocnych wrażeń. Jeśli to cię zachęciło, połącz trzy miarki Glenturret Peated z jedną miarką czarnego rumu, miarką czerwonego wina, paroma kroplami pomarańczowego bittersa, Angosturą i kostkami lodu.
Niebieski kolor etykiety trunku świetnie współgra z białym i złotym tekstem, który informuje o tym, że mamy do czynienia z wypustem najstarszej destylarni w Szkocji oraz o miejscu produkcji, objętości i mocy. Rok otwarcia gorzelni został wytłuczony zarówno w szkle, jak i umieszczony na etykiecie. Ciekawie prezentuje się również grafika na froncie, przedstawiająca rozpalone ognisko z płonącymi kłodami. Rysunek nawiązuje do dymnego charakteru whisky. Błękitna tuba, ozdobiona niebieskimi płomieniami odpowiada designem butelce.
Jeśli jesteś fanem torfowych single maltów ze Szkocji, koniecznie musisz spróbować tego z destylarni Glenturret położonej w Highlands. Spokojnie może równiać się z bardziej znanymi dymnymi whisky, nawet tymi ze szkockich wysp! Jak się okazuje Glenturret Peated sprawdza się w koktajlach, nadając im cudownych nut palonego drewna i wędzonki. Jeśli nie masz więc ochoty na czysto torfowego single malta, wymieszaj go ze słodkimi składnikami i pij jako koktajl. Nie wszyscy się zgodzą, ale w świecie whisky wszystkie chwyty są dozwolone.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | GLENTURRET |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |