Bastille 1789 z czarną etykietą to ręcznie wytwarzany, francuski single malt z rejonu Cognac, znanego na świecie przede wszystkim z produkcji koniaku. Trunek powstaje na bazie jęczmienia pochodzącego z północno-wschodniej Francji. Bastille 1789 Single Malt czerpie swój wyjątkowy profil smakowy z beczek wykonanych z dębu Limousin, w których wcześniej leżakowały jedne z najlepszych win, takich jak Sauterne, Burgundy, Sherry oraz French Spirit. Delikatne aromaty i finezyjna struktura bursztynowego płynu sprawiają, że zapewnia on jedyne w swoim rodzaju doświadczenie. Nowicjuszy w świecie whisky single malt, a także wielbicieli trunków tego typu z pewnością oczaruje intrygującymi aromatami suszonych owoców, słodkich przypraw i skóry, a także wykończeniem z charakterystycznym akordem zadymionego torfu. Whisky butelkowana z mocą 43% alkoholu jest laureatem podwójnego złotego medalu w konkursie Whiskies Of The World Awards w 2016 roku.
Nazwa whisky nawiązuje do rewolucji francuskiej z 1789 roku, niezwykle istotnego wydarzenia dla historii kraju. Twórca tego niesamowitego produktu to Jean-Marc Daucourt, którego rodzina od pokoleń prowadzi winiarnię i gorzelnię Daucourt. Sam gorzelnik szkolił się w technikach produkcji whisky w Szkocji, gdzie zyskał ogromne doświadczenie i postanowił wykorzystać je, tworząc niespotykany dotychczas produkt alkoholowy, produkowany w pełni we Francji. Obecnie siostrzeniec mężczyzny, Charles Daucourt, zajmuje się zarządzeniem marką i zajmuje pozycję Master Distillera gorzelni. Wielopokoleniowe doświadczenie sprawiło, że Bastille 1789 zyskała wyjątkowy klimat i niezwykłego ducha.
Whisky typu single malt powstaje zawsze w jednej destylarni. Produkowana jest na bazie słodu jęczmiennego, wody filtrowanej przez wapień i drożdży. Francuska gorzelnia wykorzystuje jęczmień z północno-wschodnich terenów kraju. Ziarna początkowo są namaczane, a później suszone i mielone. Następnie lądują w specjalnych kadziach, gdzie są zalewane gorącą wodą w celu rozpuszczenia skrobi. Ten etap nazywany jest zacieraniem.
Ciepły jeszcze zacier w kolejnym kroku zostaje połączony z drożdżami w procesie fermentacji. Drożdże mają za zadanie zamienić cukry w alkohol. Później dochodzi do destylacji, czyli najbardziej skomplikowanego i szczegółowego kroku w całej produkcji, nad którym czuwać muszą doświadczeni gorzelnicy. Destylarnia Daucourt stosuje podwójną destylację w miedzianych alembikach – wash still oraz spirit still. Pierwsza destylacja wyciąga alkohol z zacieru, druga natomiast oddziela warty płynu od siebie. Jedynie pewna część mikstury ląduje w dokładnie wyselekcjonowanych beczkach z królewskiego dębu Limousin, w których wcześniej leżakowały jedne z najlepszych win, takich jak Sauterne, Burgundy, Sherry oraz French Spirit. Płyn spędza w beczkach od 5 do 7 lat. W czasie tym drewno nieustannie pracuje, kurczy się i puchnie, oddziałując tym samym na zawartość i wpływając na jej finalne smaki i aromaty.
Wyrafinowany, francuski single malt Bastille 1789 oferuje szeroką gamę dopasowanych smaków i aromatów. Bursztynowy płyn kryje w sobie delikatną słodycz, połączoną z nutami owoców, akordami wanilii i kakao.
Barwa: bursztyn;
Aromat: słodowy, morele, nuty kakao, lukrecja, miód i orzechy, delikatne akordy gumy balonowej, bergamotka;
Smak: suszone morele, lukrecja, miód i orzechy, delikatnie popielaty, od czasu do czasu pojawiają się akcenty waniliowe;
Finisz: średniej długości, wyczuwalne morele i bergamotka, aksamitny;
Stara szkoła głosi, że whisky single malt powinny być testowane bez dodatków. Tak wykwintny i wyrafinowany trunek jak Bastille 1789 zdecydowanie nie potrzebuje żadnych upiększeń. Warto jednak skupić się na odpowiednim dobrze szklanki, która pozwoli w pełni raczyć się wachlarzem smaków i aromatów, jakie oferuje mikstura. Może być to specjalistyczny kieliszek do whisky lub niska szklanka o grubym dnie w typie tumbler. Dla uwolnienia większej ilości wrażeń sensorycznych proponujemy dodać do whisky parę kropel wody.
Design linii Bastille 1789 robi wrażenie. Butelka emanuje minimalizmem i elegancką prostotą. W imię zasady „ co za dużo to nie zdrowo” szkło trunku prezentuje się zdecydowanie oryginalnie na tyle innych alkoholi. Butelka przybrała prostokątny kształt. Etykieta ma czarny kolor, a finezyjne napisy w kolorze srebrnym informują o cechach produktu. Nie mogło zabraknąć podpisu Master Distillerów gorzelni, czyli Jean-Marc Daucourta oraz jego siostrzeńca, Charlesa Daucorta.
Francuski single malt Bastille 1789 to z pewnością nietypowa pozycja na światowym rynku alkoholi. Jej walory sensoryczne zadowolą zarówno wielbicieli tego typu trunków, jak i przekonają nowicjuszy do dalszych przygód w świecie whisky. Łagodnie owocowe, słodowe i słodkie nuty zawarte w bursztynowym płynie zapewnią niezapominane wrażenia smakowe i aromatyczne. Bastille 1789 zamieni każdy wieczór w wyjątkowy czas i pozwoli zrelaksować się po długim dniu. Trunek stanowi idealną opcję na prezent dla osób ceniących nieoczywiste wybory.
Kraj | Francja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BASTILLE |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |