Longrow Peated to szkocki single malt butelkowany z moc膮 46% i charakteryzuj膮cy si臋 wyra藕nie dymnymi akordami torfu. Pierwsza destylacja Longrow zosta艂a przeprowadzona jako eksperyment, kiedy prezes Springbank postanowi艂 udowodni膰, 偶e jest mo偶liwe wyprodukowanie mocno torfowej whisky single malt w stylu Islay poza jej terenem. Longrow zosta艂 ponownie poddany destylacji kilka lat p贸藕niej i od tego czasu sta艂 si臋 wa偶n膮 cz臋艣ci膮 katalogu Springbank, a regularna destylacja ma miejsce od 1992 roku. Single malt sta艂 si臋 sztandarowym wypustem gorzelni.
Gorzelnia Springbank to jedna z ostatnich na terenie Campbeltown. Co ciekawe, pierwsza odnotowana destylacji whisky w tym mie艣cie mia艂a miejsce ju偶 w 1591 roku! Na prze艂omie XVII i XVII wieku miasto sta艂o si臋 sercem nielegalnej destylacji whisky w kraju. W latach sze艣膰dziesi膮tych XVII wieku rodzina Mitchells, kt贸ra p贸藕niej za艂o偶y艂a Springbank, wyemigrowa艂a ze szkockich nizin do Campbeltown, aby rozszerzy膰 dzia艂ania swojej rodzinnej firmy destylacyjnej. Bracia Reid, spokrewnieni z rodzin膮 Mitchells, za艂o偶yli Springbank w 1828 roku na miejscu poprzedniej nielegalnej gorzelni. W kolejnych latach przedsi臋biorstwo pozostawa艂o w r臋kach rodziny. Na prze艂omie wiek贸w nast膮pi艂a zmiana w smaku i to偶samo艣ci Springbank. Gorzelnia zacz臋艂a produkowa膰 whisky o mniejszej zawarto艣ci torfu, zgodnie ze zmieniaj膮cymi si臋 gustami. W latach 20. XX wieku niekt贸re destylarnie w Campbeltown zacz臋艂y i艣膰 na skr贸ty w swojej destylacji, co spowodowa艂o spadek renomy single malt贸w z regionu. Chocia偶 wiele gorzelni w mie艣cie zosta艂o zmuszonych do zamkni臋cia, Springbank przetrwa艂o. W 1934 roku w Campbeltown dzia艂a艂y tylko dwie gorzelnie, a serce szkockiego przemys艂u whisky zosta艂o u艣pione. Przez nast臋pne lata gorzelnia wielokrotnie by艂a zamykana z powodu sinusoidy panuj膮cej na rynku alkoholowym. W 1989 roku powsta艂a firma Springbank Distillery Company Limited, kt贸ra do dzi艣 jest prowadzona przez rodzin臋 Mitchell.
Destylarnia Springbank czerpie wod臋 u偶ywan膮 do produkcji ze 藕r贸d艂a Crosshill Loch. Wydajno艣膰 destylarni wynosi oko艂o 2 mln litr贸w rocznie. Prawdopodobnie Springbank jest jedyn膮 destylarni膮 w Szkocji, kt贸ra 100% procesu produkcyjnego wykonuje na miejscu - od selekcji j臋czmienia do butelkowania.
Springbank jest jedn膮 z nielicznych destylarni, kt贸re nadal stosuj膮 tradycyjne metody s艂odowania pod艂ogowego. Gorzelnia skupuje j臋czmie艅 z lokalnych gospodarstw. W przypadku Longrow Peated gorzelnicy pracuj膮 na mocno torfowym s艂odzie, kt贸rego ziarna by艂y suszone przy u偶yciu torfu o poziomie 55 ppm.
Wszystkie alembiki w Springbank maj膮 tradycyjny kszta艂t typowy dla regionu Speyside. S膮 one szerokie, maj膮 kuliste pokrywy i wysokie, sto偶kowe szyjki. Podw贸jna destylacja nast臋puje zaraz po fermentacji, czyli procesie uwalniania z cukr贸w alkoholi za pomoc膮 dro偶d偶y.
Springbank posiada w艂asny kompleks magazynowy. Destylarnia wykorzystuje kombinacj臋 r贸偶nych beczek w procesie dojrzewania, w zale偶no艣ci od intencji. Longrow dojrzewa w beczkach d臋bowych przez co najmniej 3 lata, zanim zostanie zabutelkowany.
Cudownie intensywna, niezwykle torfowa whisky, w kt贸rej dominuj膮 nuty palonego ogniska, po艂膮czone ze s艂odycz膮 owoc贸w.
Barwa: ciep艂y bursztyn;
Aromat: morska s贸l, zadymienie, morskie akordy, wodorosty;
Smak: lekkie i s艂odkie nuty zielonych winogron po艂膮czone z akordami palonego ogniska, rabarbar;
Finisz: s艂ony dym, d艂ugi i satysfakcjonuj膮cy;
Zach臋camy do testowania wyj膮tkowego singla malta, jakim jest Longrow Peated na czysto lub z paroma kroplami wody. Woda w szklance whisky mo偶e zdzia艂a膰 cuda i znacznie otworzy膰 wachlarz smak贸w i aromat贸w zawartych w alkoholu. Szklanka w typie tumbler o rozpoznawalnej wsz臋dzie sylwetce i obecna w wi臋kszo艣ci dom贸w i bar贸w b臋dzie idealnym szk艂em do raczenia si臋 trunkiem.
Longrow sprzedawany jest w lekko ob艂ej, wyprofilowanej butelce o bia艂ej etykiecie ze z艂otymi napisami i wizerunkiem destylarni na froncie. Kolorystyka etykiety wsp贸艂gra z ciep艂膮 barw膮 single malta wywn膮trz szk艂a. Finezyjna czcionka informuje o zawarto艣ci butelki: o typie trunku, jego mocy i miejscu produkcji. Pozycja destylarni Springbank pakowana jest w bia艂e pude艂ko w kwadratowym wyci臋ciem, pozwalaj膮cym na podziwianie butli. Prezentacja wizualna emanuje elegancj膮 i klas膮.
Relacja z whisky torfow膮 mo偶e by膰 trudna. Niekt贸rzy od razu pokochaj膮 dymne nuty palonego ogniska obecne w smaku i aromacie, innym zajmie to d艂u偶sz膮 chwil臋, a jeszcze inni nigdy nie b臋d膮 w stanie przekona膰 si臋 do tak intensywnych wra偶e艅. Longrow udowodni艂 jednak, 偶e spokojnie mo偶e r贸wna膰 si臋 z najlepszymi destylarniami z kr贸lestwa torfowej single malt whisky, czyli wyspy Islay. Longrow Peated to propozycja dla zdeklarowanych wielbicieli torfowych trunk贸w.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | LONGROW |
Wiek | No age statement |
Zawarto艣膰 alkoholu | 46 |
Pojemno艣膰 | 0.7L |