Dlaczego warto kupić whsiky Longrow Peated?
- Longrow to torfowa linia whisky produkowana przez kultową destylarnię Springbank w Campbeltown.
- Longrow Peated to nowsza wersja klasycznej Longrow – kontynuacja wcześniej znanej Longrow CV. Wprowadzona jako whisky torfowa z Campbeltown, będąca alternatywą dla Islay, ale z własnym, unikalnym charakterem.
- Wyraźnie torfowa (ok. 50–55 ppm), dymna, z nutami spalonych ziół, pieprzu, ziemistości, suszonych owoców, jodyny i słodu. Finisz długi, oleisty, z lekką solanką i dębiną.
- Podwójna destylacja (w odróżnieniu od 2,5x w Springbank), w 100% torfowany słód.
- Leżakowana beczkach po bourbonie.
- Moc 46%, filtrowana na zimno, barwiona.
- Dla zaawansowanych miłośników torfowych whisky oraz kolekcjonerów.
- Świetna na powolną degustację.
- Liczne medale w międzynarodowych konkursach whisky. Wysoko oceniana przez krytyków.
- Świetny wybór dla fana whisky torfowej – mniej oczywisty niż klasyczne Islay. Minimalistyczna, elegancka butelka, prestiż marki Springbank.
- Longrow powstaje tylko przez kilka tygodni w roku w ramach tzw. "torfowego okna" produkcyjnego Springbank – ilości są ograniczone.
Longrow Peated to szkocki single malt butelkowany z mocą 46% i charakteryzujący się wyraźnie dymnymi akordami torfu. Pierwsza destylacja Longrow została przeprowadzona jako eksperyment, kiedy prezes Springbank postanowił udowodnić, że jest możliwe wyprodukowanie mocno torfowej whisky single malt w stylu Islay poza jej terenem. Longrow został ponownie poddany destylacji kilka lat później i od tego czasu stał się ważną częścią katalogu Springbank, a regularna destylacja ma miejsce od 1992 roku. Single malt stał się sztandarowym wypustem gorzelni.
Gorzelnia Springbank to jedna z ostatnich na terenie Campbeltown. Co ciekawe, pierwsza odnotowana destylacji whisky w tym mieście miała miejsce już w 1591 roku! Na przełomie XVII i XVII wieku miasto stało się sercem nielegalnej destylacji whisky w kraju. W latach sześćdziesiątych XVII wieku rodzina Mitchells, która później założyła Springbank, wyemigrowała ze szkockich nizin do Campbeltown, aby rozszerzyć działania swojej rodzinnej firmy destylacyjnej. Bracia Reid, spokrewnieni z rodziną Mitchells, założyli Springbank w 1828 roku na miejscu poprzedniej nielegalnej gorzelni. W kolejnych latach przedsiębiorstwo pozostawało w rękach rodziny. Na przełomie wieków nastąpiła zmiana w smaku i tożsamości Springbank. Gorzelnia zaczęła produkować whisky o mniejszej zawartości torfu, zgodnie ze zmieniającymi się gustami. W latach 20. XX wieku niektóre destylarnie w Campbeltown zaczęły iść na skróty w swojej destylacji, co spowodowało spadek renomy single maltów z regionu. Chociaż wiele gorzelni w mieście zostało zmuszonych do zamknięcia, Springbank przetrwało. W 1934 roku w Campbeltown działały tylko dwie gorzelnie, a serce szkockiego przemysłu whisky zostało uśpione. Przez następne lata gorzelnia wielokrotnie była zamykana z powodu sinusoidy panującej na rynku alkoholowym. W 1989 roku powstała firma Springbank Distillery Company Limited, która do dziś jest prowadzona przez rodzinę Mitchell.
Destylarnia Springbank czerpie wodę używaną do produkcji ze źródła Crosshill Loch. Wydajność destylarni wynosi około 2 mln litrów rocznie. Prawdopodobnie Springbank jest jedyną destylarnią w Szkocji, która 100% procesu produkcyjnego wykonuje na miejscu - od selekcji jęczmienia do butelkowania.
Springbank jest jedną z nielicznych destylarni, które nadal stosują tradycyjne metody słodowania podłogowego. Gorzelnia skupuje jęczmień z lokalnych gospodarstw. W przypadku Longrow Peated gorzelnicy pracują na mocno torfowym słodzie, którego ziarna były suszone przy użyciu torfu o poziomie 55 ppm.
Wszystkie alembiki w Springbank mają tradycyjny kształt typowy dla regionu Speyside. Są one szerokie, mają kuliste pokrywy i wysokie, stożkowe szyjki. Podwójna destylacja następuje zaraz po fermentacji, czyli procesie uwalniania z cukrów alkoholi za pomocą drożdży.
Springbank posiada własny kompleks magazynowy. Destylarnia wykorzystuje kombinację różnych beczek w procesie dojrzewania, w zależności od intencji. Longrow dojrzewa w beczkach dębowych przez co najmniej 3 lata, zanim zostanie zabutelkowany.
Cudownie intensywna, niezwykle torfowa whisky, w której dominują nuty palonego ogniska, połączone ze słodyczą owoców.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: morska sól, zadymienie, morskie akordy, wodorosty;
Smak: lekkie i słodkie nuty zielonych winogron połączone z akordami palonego ogniska, rabarbar;
Finisz: słony dym, długi i satysfakcjonujący;
Zachęcamy do testowania wyjątkowego singla malta, jakim jest Longrow Peated na czysto lub z paroma kroplami wody. Woda w szklance whisky może zdziałać cuda i znacznie otworzyć wachlarz smaków i aromatów zawartych w alkoholu. Szklanka w typie tumbler o rozpoznawalnej wszędzie sylwetce i obecna w większości domów i barów będzie idealnym szkłem do raczenia się trunkiem.
Longrow sprzedawany jest w lekko obłej, wyprofilowanej butelce o białej etykiecie ze złotymi napisami i wizerunkiem destylarni na froncie. Kolorystyka etykiety współgra z ciepłą barwą single malta wywnątrz szkła. Finezyjna czcionka informuje o zawartości butelki: o typie trunku, jego mocy i miejscu produkcji. Pozycja destylarni Springbank pakowana jest w białe pudełko w kwadratowym wycięciem, pozwalającym na podziwianie butli. Prezentacja wizualna emanuje elegancją i klasą.
Relacja z whisky torfową może być trudna. Niektórzy od razu pokochają dymne nuty palonego ogniska obecne w smaku i aromacie, innym zajmie to dłuższą chwilę, a jeszcze inni nigdy nie będą w stanie przekonać się do tak intensywnych wrażeń. Longrow udowodnił jednak, że spokojnie może równać się z najlepszymi destylarniami z królestwa torfowej single malt whisky, czyli wyspy Islay. Longrow Peated to propozycja dla zdeklarowanych wielbicieli torfowych trunków.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Campbeltown |
Producent | Springbank Distillery |
Marka | LONGROW |
Właściciel | J & A Mitchell & Company |
Bottler | oficjalny |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 55pm |