Dlaczego warto kupić torfową whisky Ileach ?
- The Ileach produkowana jest przez Highlands & Islands Scotch Whisky Co, holding, który dołączył do Vintage Malt Whisky w 1997 roku
- Debiutowała w 1997 roku
- Dużo dymu, popiołu, spalenizny, smoły, wędzonki, jodu, soli i wodorostów, a także duszonych owoców, kremu waniliowego, lukrecji, bananów, cytrusów, zielonych jabłek, pikantnych przypraw i mentolu
- Stworzona z około 6-7-letnich destylatów słodowych pochodzących z jednej, nieujawnionej gorzelni z Islay (tzw. bastard malt)i leżakowanych w beczkach po Bourbonie
- Koncentracja fenoli (poziom torfu) określa się na plus-minus 40-45 p.p.m.
- Świetna saute lub w nietuzinkowym drinku
- Znakomity stosunek jakość-cena!
- The Ileach w wolnym tłumaczeniu oznacza „mieszkańca Islay”, autochtona pochodzącego właśnie z tych wysp
- Jim Murray w swej Whisky bible przyznał The Ileach 95 punktów (na 100 możliwych) w 2007 roku
Ileach (po gaelicku „Czlowiek z Islay”), to whisky-tajemnica. Produkowana przez zarejestrowaną w Glasgow The Highlands & Islands Scotch Whisky Co., będącą gałęzią spółki The Vintage Malt Whisky Company (znanej choćby z serii niezależnych bottlingów spod marki The Cooper’s Choice) założonej w 1992 roku.
Edycja The Ileach Peated Islay Malt została zabutelkowana z mocą 40%.
Bazując na etykiecie The Ileach Peated Islay Malt, wiemy tylko, że mamy do czynienia z whisky torfową, pochodzącą z jednej z 9 destylarni na wyspie Islay. Brak jest natomiast informacji, z której dokładnie destylarni pochodzi destylat. Etykieta nie mówi również o wieku samej whisky.
W przypadku whisky takich jak Ileach, ciężko mówić o niuansach produkcji i samym procesie technologicznym – brak jest informacji o konkretnej destylarni, z której pochodzi destylat. Wiemy na pewno, iż whisky pochodzi z jednej destylarni (single malt) i musiała być starzona w dębowych beczkach, przez okres minimum 3 lat – to sankcjonuje szkockie prawo. W tej sytuacji nie pozostaje nic innego jak otworzyć butelkę i samemu spróbować rozwikłać tę zagadkę...
Kolor: bursztynowy Zapach: dość agresywne nuty torfowe i dymne, wyczuwalne aromaty morskie (wodorosty), jodyna, akcenty medyczne, w tle sól oraz popiół, delikatna ziołowość oraz morskość Smak: bardzo spójny z zapachem, wyraźnie morski, dymno-torfowy przechodzący w stronę słodyczy oraz cytrusów z delikatnym dębowym wykończeniem Finisz: średnio-długi, jodynowy, dymny, lekko wytrawny (popiół)
Whisky Ileach to młoda, wyrazista whisky z Islay w Szkocji. Z tego względu rekomendujemy degustowanie jej w czystej postaci, ewentualnie z odrobiną wody.
Klasyczna butelka o pojemności 700 ml, z gustowną biało-granatową etykietą. Całość zapakowana w prostokątny kartonik utrzymany w podobnej kolorystyce.
Ileach Peated Islay single malt to whisky bez deklaracji wieku, posiadająca wiele znaków zapytania, głównie w odniesieniu do swojego pochodzenia. Podczas degustacji znajdziemy tutaj punkty wspólne z Laphroaigiem, czy też Lagavulinem. To świetna pozycja na tzw. wstęp do trunków z wyspy Islay. Na plus tej edycji przemawia również korzystny stosunek jakości do ceny.
Warto zaznaczyć, że trunek ten został wysoko oceniony przez autorytet w dziedzinie whisky, Serga Valentina.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Producent | nieujawniony |
Marka | ILEACH |
Właściciel | Vintage Malt Whisky Company |
Bottler | niezależny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Karton |
Typ whisky | torfowoa |
Ilość torfu | 40-45 ppm |
Jim Murray | 95 |