Dlaczego warto kupić whisky Glenmorangie The Accord 12 years old?
- W 1997 roku Glenmorangie zrezygnowała z własnej słodowni i od tej pory w słodowany jęczmień zaopatruje się od Murray Firth z Inverness
- Debiutowała w 2019 roku dla rynku Travel Retail (wraz z wersją 14-sto i 16-stoletnią)
- Bogata, pełna, łagodna, marmolada morelowa, krem waniliowy, wiśnie w syropie, mocna kawa, sułtanki, suszone daktyle, czekolada, orzechy, toffi, lukrecja oraz odrobina pikantnych przypraw
- Stworzona z destylatów leżakowanych przez 12 lat w beczkach po Bourbonie i sherry Oloroso
- Butelkowana z mocą alkoholu 43% ABV
- Nazwa The Accord z angielskiego oznacza porozumienie, jedność, harmonię – i taka harmonijna współpraca zachodzi pomiędzy użytymi do starzenia tej whisky beczkami (Bourbon, sherry)
- Srebrny medal na World Whiskies Awards w 2021 roku
Jesień 2019 roku przyniosła światu whisky nowe tchnienie, które wywołane zostało informacją o nowej linii z gorzelni Glenmorangie. Stanowiły ją trzy whisky, wspólnie tworzące travel retail exclusive expressions, która dedykowana jest do sprzedaży w sklepach lotniskowych. Całą linię otwiera 12-letnia Glenmorangie Accord, która zgodnie łączy dwa najbardziej typowe i najczęściej wykorzystywane rodzaje beczek przez szkockie gorzelnie.
Dr Bill Lumsden od 1995 roku piastuje stanowisko managera destylarni - jest odpowiedzialny również za kreowanie profili sensorycznych whisky oraz za zarządzanie zapasami tego trunku. Jego głównym założeniem i celem w Glenmorangi jest utrzymanie powtarzalności stylu oraz eksperymentowanie nad wpływem różnych rodzajów beczek na trunek. Daleka północ Szkocji to miejsce wyjątkowe do wytwarzania whisky - posiada niepowtarzalny klimat, który determinuje naturalny charakter trunku, wystarczy tylko przyjrzeć się okolicznej florze.
Szkockie gorzelnie najczęściej wykorzystują beczki po sherry i/lub po bourbonie - fakt ten jest konsekwencją podyktowaną ceną surowca, względami historycznymi oraz uzyskiwanym profilem smakowym. Dr Bill Lumsden - distilery manager, tworząc tą edycje, powiedział „tworząc tą whisky, zainspirowałem się odkrywaniem klasycznej sztuki łączenia beczek. Wybrałem bardzo gładkie, owocowe Glenmorangie dojrzewające w beczkach po bourbonie, które delikatnie zbalansowałem słodyczą i przyprawami korzennymi, pochodzącymi z whisky dojrzewającej w beczkach sherry Oloroso Butts. Nazwa miała być odbiciem perfekcyjnej harmonii beczek”.
Kolor – słodko bursztynowa barwa z karmelowymi refleksami.
Aromat – bogactwo rodzynek, toffi, brązowego cukru i pieczonych jabłek, po chwili ustępuje nutą mlecznej czekolady. Przez nie przebijają się promienie pomarańczy z wanilią, okraszone delikatnymi przyprawami.
Smak – na języku zaskakuje strukturą syropu śliwkowego z nutami migdałów i brązowego cukru. Temu doznaniu towarzyszy duża doza wanilii, kremowego cappuccino, jabłka z toffi i figami.
Finisz – zanika cudownymi nutkami drewna i skóry, za którymi podążają gałka muszkatołowa, goździki i imbir.
Jak wiadomo, dobra whisky wymaga dobrego towarzystwa, a to nie zawsze jest łatwe. Szczególnie kiedy pośród przyjaciół wkrada się niezgoda, trunek ten i jego zaskakujące zdolności do zażegnywania kłótni i sporów, nabierają wyjątkowego znaczenia. Nie zawsze dodatek wytwornych likierów czy dobranych przekąsek jest najistotniejszy, nie rzadko ważniejsza jest osoba, z którą degustuje się trunek.
Bardzo klasyczny kształt butelki z gorzelni Glenmorangi w rozmiarze duty free, z równie typowym pudełkiem. Wiele elementów łączy klasyczny styl dla gorzelni np. smukła szyjka okryta wiśniową owijką z informacją o 12 latach spędzonych w beczce. Zasadnicza część butelki to duża etykieta w kolorze jasnowiśniowym z nazwą gorzelni w białym kolorze oraz złotymi literami głoszącymi „The Accord”. W centralnej części znajduje się złoty emblemat, znany z każdej butelki, po którego prawej i lewej stronie umieszczonych jest kilka informacji o dacie założenia destylarni oraz wspomnienie o ekipie produkującej destylat w mieście Tain. Etykietę zamyka informacją o położeniu gorzelni w regionie Highland oraz typ trunku, jakim jest single malt. Dolna etykieta wprost informuje o połączeniu beczek bourbon i sherry. Można też dostrzec ryciny przedstawiające beczki amerykańskie i po hiszpańskim winie, pomiędzy którymi widnieje informacją o 12-letnim okresie dojrzewania w nich.
Trunek ten to gratka dla osób, które lubią podróżować i wyszukiwać edycje spotykane głównie w sklepach na lotniskach. Jednak jeśli uda się dostać tę edycję poza tymi miejscami, warto zestawić jej charakter z edycją znaną od dawna. Lasanta i Accord łączą te same typy beczek, jednak w przypadku tej pierwszej mówi się o finiszu w beczkach po sherry - dojrzała whisky z beczek po bourbonie, trafia do beczek po sherry. Accord z kolei łączy destylaty, które cały okres dojrzewania spędzają w dwóch rodzajach beczek i następnie zostają połączone. Sprawdź, które rozwiązanie jest smaczniejsze.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Glenmorangie Distillery |
Marka | GLENMORANGIE |
Właściciel | Moët Hennessy |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 1L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon, sherry Oloroso |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | karton |