HAZELBURN 12Y 46% 0,7L

KukunawaOfertaHAZELBURN12YSzkocjaSingle Malt
zdjęcie produktu HAZELBURN 12Y 46% 0,7L 0

cena: 289.00 zł
DOSTĘPNOŚĆ 0 sztukCZAS WYSYŁKI do 48 godzinBRANDHAZELBURN
YEAR12Y
VOL%46
POJEMNOŚĆ0.7L
KRAJSzkocja
RODZAJSingle Malt
NA OKAZJEHigher expectations
BECZKAbourbon

Hazelburn – whisky na cześć nieoficjalnej destylarni

Wyjątkowy, 12-letni single malt Hazelburn prosto z gorzelni Springbank, to jeden z trzech wypustów tej destylarni. Premiera trunku miała miejsce w 1997 roku, natomiast jego 12-letnia wersja została zaprezentowana w roku 2009. Szkocka whisky była destylowana trzykrotnie, a następnie dojrzewała w mieszankach klasycznych dębowych beczek oraz beczek po sherry. Oferuję zrównoważone nuty dębu, orzechów, marcepanu i akordów czekoladowych. Hazelburn zabutelkowany został z mocą 46% alkoholu.

Historia destylarni Springbank jest wyjątkowa, ponieważ gorzelnia po dziś dzień znajduje się w rękach rodziny założycieli. Zakład mieści się w szkockim mieście Campbeltown, które kiedyś znane było jako mekka whisky i uznawany za jeden z podstawowych regionów produkcji bursztynowego alkoholu. Springbank może poszczycić się tym, że większość etapów produkcji whisky odbywa się w zakładzie. Destylarnia powstała w 1828 roku na miejscu wcześniejszej działającej tam, nieoficjalnej gorzelni, zwanej właśnie Hazelburn.

Słodowanie podłogowe, czyli ukłon w stronę tradycji

Główną rolę w wielu etapach produkcji whisky zajmuje woda, która musi być krystalicznie czysta i zdatna do picia. Lokalizacja dużej ilości destylarni w Szkocji podyktowana była sąsiedztwem źródła wody. Destylarnia Springbank wykorzystują wodę ze źródła Crosshill Loch. Gorzelnia po dziś dzień stosuje podłogową metodę składowania ziarna jęczmienia. Większej szkockich destylarni wycofała się z tej praktyki na rzecz czerpania ziarna od krajowych słodowni. Springbank podtrzymał ten cenną tradycję i jest za to niezwykle ceniony w branży. Zakład wspiera lokalnych rolników, zaopatrując się w jęczmień z ich upraw.

Wyjątkowa, trzykrotna destylacja

Każda single malt whisky produkcji destylarni Springbank jest wytwarzana na swój własny, indywidualny sposób. Najbardziej zróżnicowana jest destylacja w miedzianych alembikach. Hazelburn jest destylowany trzy razy, Longrow dwa razy, a Springbank dwa i pół raza. Dodatkowa destylacja w przypadku Hazelburn sprawia, że jest najdelikatniejszy z wszystkich trzech single maltów. Destylacja w iście irlandzkim stylu kończy się umieszczeniem destylatów w wyselekcjonowanych beczkach wykonanych z dębu oraz w beczkach po sherry. Jeden i drugi tym beczek wpływa w jaki sposób na finalny smak i aromat alkoholu. Dębowe beczki gwarantują delikatność smaku i waniliowe, a czasem kokosowe nuty. Beczki po sherry zapewniają głębie owocowych nut oraz słodycz kompotu. Hazelburn dojrzewał w beczkach przez okres 12 lat, a później został poddany butelkowaniu z mocą 46% alkoholu.

Imbir świetnie współgra z kakao i karmelem

12-letni Hazelburn to single malt prezentujący otulające nuty słodyczy i owoców. W aromacie możemy spodziewać się elementów czekolady i kawy, natomiast finisz zaskoczy nas obecnością imbirowy akordów.

Barwa: jasny bursztyn;

Aromat: skórka pomarańczy, czekolada, muszkatołowa, tytoniu, kawa, rodzynki  nie oczywiście sherry;

Smak: dżem śliwkowy, kakao, starty imbir, cynamon, wanilia i karmel;

Finisz: na pierwszy plan wychodzi czekolada, słodka pomarańcza i imbir, dość długi;

Tradycyjny, czy nowatorski sposób degustacji?

Decydując się na typ degustacji, musimy wybrać stronę – jesteśmy tradycjonalistami czy może fascynuje nas nowatorskie podejście do single malt whisky? Fani klasycznych rozwiązań prawdopodobnie sięgną po specjalistycznych kieliszek do whisky lub szklankę typu tumbler i będą raczyć się alkoholem bez żadnych dodatków lub ewentualnie z dwoma kroplami wody. Wielbiciele nowości chętnie wykorzystają Hazelburn whisky w koktajlach alkoholowych. Dzisiejszy barmani rekomendują picie single maltów w postaci drinków, chociaż jeszcze przed laty byłoby to nie do pomyślenia. Można również pójść na kompromis i wykorzystać trunek od Springbank w klasycznych pozycjach takich jak Old Fashioned czy Whisky sour.

Trzy szyjki

12-letni Hazelburn przyciąga wzrok swoim opakowaniem. Na beżowej etykiecie jawi się graficzne przedstawienie miedzianych szyjek alembików, wykorzystywanych w etapie destylacji. Z daleka mogą one wyglądać jak szyje ptaków. Ukazano je na jaskrawym, zielonym tle. Poza tym etykieta informuje o wszystkich niezbędnych informacjach na temat single malt. Zaznacza, że mamy do czynienia z produktem powstałym w Szkocji i potrójnie destylowanym. Pękata butelka o bezbarwnym szkle i profilowanej szyjce umieszczona została w kremowym pudełku.

Świetna reprezentacja destylarni Springbank

Specjaliści od single malt whisky będą zachwyceni. Huzelburn to idealny pokaz doświadczenia gorzelników destylarni Springbank. Słodki, owocowy i bogaty w przeróżne smakowe aromatyczne nuty trunek, sprawdzi się podczas wielu okazji. Z pewnością najbardziej wybredne podniebienie. Potrójna destylacja nadała tej wyjątkowej whisky znamienitej delikatności. Będą w stanie docenić ją w fani single maltów, jaki nowicjusze.

Informacje szczegółowe

Kraj Szkocja
Rodzaj whisky Single Malt
Region Campbeltown
Producent Springbank Distillery
Marka HAZELBURN
Właściciel Mitchell & Co.
Bottler oficjalny
Wiek 12Y
Zawartość alkoholu 46
Pojemność 0.7L
Dojrzewanie - beczka dąb amerykański po bourbonie
Filtrowanie filtrowana na zimno
Barwienie karmel
Opakowanie Karton
Nakład 3900

Podobne whisky

zdjęcie produktu HAZELBURN 12Y 46% 0,7L
HAZELBURN 12Y 46% 0,7L
zdjęcie produktu HAZELBURN 10Y 46% 0,7L
HAZELBURN 10Y 46% 0,7L
cena niedostępne niedostępne
ocena
kraj Szkocja Szkocja
rodzaj whisky Single Malt Single Malt
marka HAZELBURN HAZELBURN
wiek 12Y 10Y
alkohol % 46 46
pojemność 0.7L 0.7L
Jim Murray
Region Campbeltown Campbeltown
Producent Springbank Distillery Springbank Distillery
Właściciel Mitchell & Co. Mitchell & Co.
Bottler oficjalny oficjalny
Dojrzewanie - beczka dąb amerykański po bourbonie dąb amerykański po bourbonie
Finisz - beczka
Filtrowanie filtrowana na zimno niefiltrowana na zimno
Barwienie karmel niebarwiona
Opakowanie Karton
Typ whisky
Ilość torfu
Nakład 3900
Single Cask
Cask Strength

Promowane whisky

zdjęcie produktu DEWAR'S 12 40% 0,7LDEWAR'S 12 40% 0,7LDEWAR'S | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dobrze znane | bourbon69.90 zł |
zdjęcie produktu AUCHENTOSHAN AMERICAN OAK 40% 0,7LAUCHENTOSHAN AMERICAN OAK 40% 0,7LAUCHENTOSHAN | NAS | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | bourbon84.99 zł |
zdjęcie produktu GLENMORANGIE ORGINAL 12 Y 40% 0,7LGLENMORANGIE ORGINAL 12 Y 40% 0,7LGLENMORANGIE | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | bourbon134.92 zł |
zdjęcie produktu SINGLETON OF DUFFTOWN MALT M. 40% 0,7LSINGLETON OF DUFFTOWN MALT M. 40% 0,7LSINGLETON | NAS | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | sherry Pedro Ximenez | bourbon99.90 zł |
zdjęcie produktu ARDBEG 10Y 46% 0,7LARDBEG 10Y 46% 0,7LARDBEG | 10Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe | bourbon198.00 zł |
zdjęcie produktu ISLAY STORM 40% 0,7LISLAY STORM 40% 0,7LISLAY STORM | NAS | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe | bourbon159.00 zł |
zdjęcie produktu MACALLAN 12Y SHERRY OAK 40% 0,7LMACALLAN 12Y SHERRY OAK 40% 0,7LMACALLAN | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | sherry354.97 zł |
zdjęcie produktu SPEYBURN 10Y 40% 0,7LSPEYBURN 10Y 40% 0,7LSPEYBURN | 10Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | bourbon | sherry149.21 zł |
zdjęcie produktu OLD PULTENEY 15Y 46% 0,7LOLD PULTENEY 15Y 46% 0,7LOLD PULTENEY | 15Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | bourbon | sherry Oloroso327.90 zł |
zdjęcie produktu HANKEY BANNISTER 12Y 40% 0,7LHANKEY BANNISTER 12Y 40% 0,7LHANKEY BANNISTER | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Everyday dram | bourbon89.00 zł |

Opinie

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas