Wyjątkowy, 12-letni single malt Hazelburn prosto z gorzelni Springbank, to jeden z trzech wypustów tej destylarni. Premiera trunku miała miejsce w 1997 roku, natomiast jego 12-letnia wersja została zaprezentowana w roku 2009. Szkocka whisky była destylowana trzykrotnie, a następnie dojrzewała w mieszankach klasycznych dębowych beczek oraz beczek po sherry. Oferuję zrównoważone nuty dębu, orzechów, marcepanu i akordów czekoladowych. Hazelburn zabutelkowany został z mocą 46% alkoholu.
Historia destylarni Springbank jest wyjątkowa, ponieważ gorzelnia po dziś dzień znajduje się w rękach rodziny założycieli. Zakład mieści się w szkockim mieście Campbeltown, które kiedyś znane było jako mekka whisky i uznawany za jeden z podstawowych regionów produkcji bursztynowego alkoholu. Springbank może poszczycić się tym, że większość etapów produkcji whisky odbywa się w zakładzie. Destylarnia powstała w 1828 roku na miejscu wcześniejszej działającej tam, nieoficjalnej gorzelni, zwanej właśnie Hazelburn.
Główną rolę w wielu etapach produkcji whisky zajmuje woda, która musi być krystalicznie czysta i zdatna do picia. Lokalizacja dużej ilości destylarni w Szkocji podyktowana była sąsiedztwem źródła wody. Destylarnia Springbank wykorzystują wodę ze źródła Crosshill Loch. Gorzelnia po dziś dzień stosuje podłogową metodę składowania ziarna jęczmienia. Większej szkockich destylarni wycofała się z tej praktyki na rzecz czerpania ziarna od krajowych słodowni. Springbank podtrzymał ten cenną tradycję i jest za to niezwykle ceniony w branży. Zakład wspiera lokalnych rolników, zaopatrując się w jęczmień z ich upraw.
Każda single malt whisky produkcji destylarni Springbank jest wytwarzana na swój własny, indywidualny sposób. Najbardziej zróżnicowana jest destylacja w miedzianych alembikach. Hazelburn jest destylowany trzy razy, Longrow dwa razy, a Springbank dwa i pół raza. Dodatkowa destylacja w przypadku Hazelburn sprawia, że jest najdelikatniejszy z wszystkich trzech single maltów. Destylacja w iście irlandzkim stylu kończy się umieszczeniem destylatów w wyselekcjonowanych beczkach wykonanych z dębu oraz w beczkach po sherry. Jeden i drugi tym beczek wpływa w jaki sposób na finalny smak i aromat alkoholu. Dębowe beczki gwarantują delikatność smaku i waniliowe, a czasem kokosowe nuty. Beczki po sherry zapewniają głębie owocowych nut oraz słodycz kompotu. Hazelburn dojrzewał w beczkach przez okres 12 lat, a później został poddany butelkowaniu z mocą 46% alkoholu.
12-letni Hazelburn to single malt prezentujący otulające nuty słodyczy i owoców. W aromacie możemy spodziewać się elementów czekolady i kawy, natomiast finisz zaskoczy nas obecnością imbirowy akordów.
Barwa: jasny bursztyn;
Aromat: skórka pomarańczy, czekolada, muszkatołowa, tytoniu, kawa, rodzynki nie oczywiście sherry;
Smak: dżem śliwkowy, kakao, starty imbir, cynamon, wanilia i karmel;
Finisz: na pierwszy plan wychodzi czekolada, słodka pomarańcza i imbir, dość długi;
Decydując się na typ degustacji, musimy wybrać stronę – jesteśmy tradycjonalistami czy może fascynuje nas nowatorskie podejście do single malt whisky? Fani klasycznych rozwiązań prawdopodobnie sięgną po specjalistycznych kieliszek do whisky lub szklankę typu tumbler i będą raczyć się alkoholem bez żadnych dodatków lub ewentualnie z dwoma kroplami wody. Wielbiciele nowości chętnie wykorzystają Hazelburn whisky w koktajlach alkoholowych. Dzisiejszy barmani rekomendują picie single maltów w postaci drinków, chociaż jeszcze przed laty byłoby to nie do pomyślenia. Można również pójść na kompromis i wykorzystać trunek od Springbank w klasycznych pozycjach takich jak Old Fashioned czy Whisky sour.
12-letni Hazelburn przyciąga wzrok swoim opakowaniem. Na beżowej etykiecie jawi się graficzne przedstawienie miedzianych szyjek alembików, wykorzystywanych w etapie destylacji. Z daleka mogą one wyglądać jak szyje ptaków. Ukazano je na jaskrawym, zielonym tle. Poza tym etykieta informuje o wszystkich niezbędnych informacjach na temat single malt. Zaznacza, że mamy do czynienia z produktem powstałym w Szkocji i potrójnie destylowanym. Pękata butelka o bezbarwnym szkle i profilowanej szyjce umieszczona została w kremowym pudełku.
Specjaliści od single malt whisky będą zachwyceni. Huzelburn to idealny pokaz doświadczenia gorzelników destylarni Springbank. Słodki, owocowy i bogaty w przeróżne smakowe aromatyczne nuty trunek, sprawdzi się podczas wielu okazji. Z pewnością najbardziej wybredne podniebienie. Potrójna destylacja nadała tej wyjątkowej whisky znamienitej delikatności. Będą w stanie docenić ją w fani single maltów, jaki nowicjusze.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | HAZELBURN |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |