Oto nietorfowy, 12-letni single malt z destylarni Tobermory na wyspie Mull, butelkowany z mocą 50,3% alkoholu przez rozlewnię That Boutique-y Whisky Company w 408 butelkach o charakterystycznych, graficznych etykietach, nawiązujących do historii gorzelni. Pół litra bursztynowej whisky słodowej o nutach śliwki, owsianki z miodem, kwiatowego jęczmienia i mlecznej czekolady. Na finiszu nasiona sezamu i maślane herbatniki.
Położona na wyspie Mull w Szkocji, rzemieślnicza destylarnia Tobermory została założona w 1798 roku jako jedyna destylarnia whisky na wyspie Mull i jedna z najstarszych komercyjnych gorzelni w Szkocji. Destylarnia Tobermory kładzie duży nacisk na kreatywność i dlatego produkuje dwa odmienne single malty: nietorfowy i mocno torfowy. Współpraca z rozlewnią That Boutique-y Whisky Company zaowocowała dramem pozbawionym surowych fal nadmorskiego wiatru i ciężkiego torfu. Wyraźna różnica między tymi dwiema odmianami whisky polega na użytym jęczmieniu słodowanym, wszystkie inne metody destylacji pozostają takie same.
Wyspiarskie single malty w Szkocji standardowo charakteryzują się mocno torfowym zabarwieniem, jednak jak widać, nie wszystkie! Destylarnia Tobermory postanowiła wyjść poza schemat i zaproponować coś nieco bardziej delikatnego i owocowego. 12-letni single malt powstaje na bazie złocistego jęczmienia, z którego wytwarzany jest zacier. Następnie wytwór ląduje w alembikach z miedzi, które są w stanie oczyścić alkohol z niepożądanych i szkodliwych substancji. W końcu whisky trafia do dębowych beczek, w których spędza 12 lat, zanim trafi do rozlewni That Boutique-y Whisky Company.
12-letni single malt z destylarni Tobermory nie jest klasyczną reprezentacją wyspiarskiego regionu. Ten dram oferuje bardziej łagodną i owocową stronę whisky słodowej.
Barwa: słoneczny bursztyn;
Aromat: śliwka, melon, owsianka z miodem, kwiaty i jęczmień;
Smak: owoce z sadu, mleczna czekolada i kokosowe wiórki;
Finisz: przyprawy, sezam i maślane herbatniki;
Opierając się na sukcesie drinka Manhattan, żyto było również preferowaną whisky w słynnym koktajlu Waldorf, charakterystycznym napoju baru Waldorf-Astoria. Jak go przygotować? Po prostu spłucz szklankę absyntem przed dodaniem mieszanki żyta i wermutu, aby uzyskać delikatny klimat o słodkim smaku anyżu. Koktajle z kwaśną whisky to także dobre miejsce dla żyta. Jednym, którego na pewno będziesz chciał wypróbować, jest Ward Eight. Mieszanka soków z cytryny i pomarańczy z nutą grenadyny to doskonałe uzupełnienie tej odważniejszej whisky.
Przyjrzyjmy się etykiecie 12-letniej żytniej. Graficzna historia z pewnością rozgrywa się na wyspie Mull. Przy piknikowym stole, tuż nad brzegiem morza, rozgrywa się niepokojąca sytuacja. Jedna postać – przypominająca policjantkę lub osobę na innym ważnym stanowisku – daje reprymendę mężczyźnie urządzającemu sobie piknik. Taka jest nasza interpretacja, ale Wasza może być zupełnie inna. Etykiety That Boutique-y Whisky Company pobudzają wyobraźnię.
Jeżeli szukacie klasycznej whisky z wyspy, to nie znajdziecie jej tutaj. Mimo, że lokalizacja destylarni wskazywałaby na to whisky mocno torfową, w zamian dostajemy bogatego single malta pełnego owocowych akcentów i nut przypraw. 12-latek będzie idealny dla pasjonatów równowagi i balansu, a także mlecznej czekolady i herbatników pełnych słodyczy.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | THAT BOUTIQUE-Y WHISKY COMPANY |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 50.3 |
Pojemność | 0.5L |