Gorzelnia Loch Lomond mieści się w pobliżu wyjątkowo malowniczego jeziora Loch Lomon w południowo-zachodniej części regionu Highladns. Społeczeństwo na tych obszarach powstało dzięki celtyckim klanom, które wiele wieków temu postanowiły osiedlić się w regionie i utworzyć wspólnotę. Mimo iż słowo „klan” oznacza „rodzinę” nie każdy członek klanu był ze sobą spokrewniony. Łączyło ich za to coś ważniejszego niż wspólna krew – poczucie jedności i przyjaźni. Dziś takie same wartości wyznaje zespół Loch Lomond, dzięki czemu wszystkie produkty destylarni są dopracowane w najmniejszym calu.
Początki gorzelni datuje się na rok 1814, jednak nic poza datą otwarcia destylarni nie zostało w historii zachowane. Poza tym, że została zamknięta nie wiadomo również nic o jej działalności. Gorzelnia Loch Lomond, którą znamy dzisiaj, została ponownie otwarta w roku 1964 i zajmowała się produkcją whisky typu single malt, jednak jej praca trwała zaledwie 18 lat zanim ponownie się zamknęła. Ostatnie i jak widać udane otwarcie gorzelni pod nazwą Loch Lomond miało miejsce w roku 1987, kiedy to weszła w posiadanie firmy Littlemill Disitillery Co. Nowy właściciel od razu wznowił produkcję single maltów, a w roku 1993 dołączył do oferty marki także whisky zbożowe. W tamtym czasie była to jedyna gorzelnia w Szkocji, która produkowała zarówno whisky słodowe, jak i zbożowe. Dziś Loch Lomond należy do grupy kapitałowej Exponent, a w swojej destylarni tworzy wszystkie typy whisky: słodową, zbożową i blended, a także wódkę i gin. Jak widać unikalność to drugie imię Loch Lomond.
Jednak na tym unikalność marki się nie kończy. Destylarnia Loch Lomond wyposażona jest we wszystkie typy maszyn – alembiki tradycyjne, alembiki typu lomond oraz kolumny destylacyjne, dzięki czemu gorzelnicy pracujący w firmie mogą tworzyć takie trunki, jakie sobie tylko wymarzą. Niespotykane alembiki typu lomond to prawdziwa innowacja, która pozwala na produkcję destylatów o wysokiej zawartości alkoholu nawet do 90 %! Zwiększona zawartość alkoholu umożliwia uchwycenie, zatrzymanie i podkreślenie cech aromatycznych i smakowych, które byłyby niemożliwe do odkrycia podczas produkcji z użyciem alembików tradycyjnych.
Loch Lomond jako jedna z czterech gorzelni w Szkocji posiada własny zakład bednarski. Dzięki temu beczki, w których dojrzewają unikalne destylaty są najwyższej jakości, a samo leżakowanie odbywa się w najlepszych możliwych warunkach, kontrolowane przez bednarskich specjalistów. Każda z beczek, zanim zostanie napełniona, jest dokładnie sprawdzana i naprawiana, a jeśli tego wymaga także wypalana w specjalnym piecu.
Loch Lomond Signature Blended to whisky mieszana, tworzona z połączenia destylatu słodowego i destylatu zbożowego. Destylaty starzone są w tradycyjnych dębowych beczkach przez około 5 lat, a finalny mariaż przeprowadzany jest metodą solera. Polega ona na leżakowaniu w 100 ponownie wypalonych beczkach po sherry Oloroso i po Bourbonie. Dzięki temu whisky zyskuje niezwykłej gładkości i intensywności.
Kolor: intensywnie bursztynowy;
Nos: subtelny; przypominający wino, suszone owoce, jeżyny, wędzone śliwki, brązowy cukier, mleczna czekolada, wanilia;
Smak: słodowy i owocowy; dojrzałe gruszki, cynamon, imbir, brązowy cukier, suszone owoce, ciasteczka owsiane, agrest, biały pieprz;
Finisz: trwały; słodka czarna porzeczka, cierpka cytryna, wanilia, zboże, jabłka;
Loch Lomond Signature Blended to najlepsza whisky na przyjęcie i spotkanie w licznym gronie przyjaciół, ponieważ jego unikalny i zarazem uniwersalny smak doskonale nadaje się jako baza pod różnego typu trunki – w połączeniu z czerwonym słodkim wermutem i campari, z sokiem cytrynowym i brązowym cukrem czy likierem kokosowym. Z taką whisky każdy z gości znajdzie odpowiedni smak dla siebie!
Whisky zostało zamknięte w charakterystycznej dla marki butelce o prostym kształcie, wąskim, wysokim i z długą, subtelnie pękatą szyjką. Butelkę ozdobiono tłoczeniami: w górnej części tłoczoną datą 1814, czyli rokiem powstania pierwszej destylarni Loch Lomond oraz okrągłym tłoczeniem w środkowej części przedstawiającym nazwę producenta. Wewnątrz tłoczenia umieszczono okrągłą etykietę z logotypem marki, którym jest złoty jeleń z pokaźnym porożem w kolorze złotym, którego otacza nazwa marki, a nad nią wąską etykietę o czarnym tle ponownie z nazwą producenta. W dolnej części butelki umieszczono wąską etykietę o czarnym tle, na której widnieje nazwa trunku oraz szczegóły dotyczące whisky i podpis gorzelnika, który ją stworzył. Całości dopełnia czarny krótki kaptur na szyjce oraz czarna zakrętka.
Eleganckie kartonowe pudełko o prostokątnym kształcie przedstawia duży złoty logotyp marki na srebrnym tle oraz nazwę producenta i trunku na czarnym tle. Na prawym boku pudełka umieszczono informacje dotyczące trunku oraz podpis Mistrza Gorzelnika. Wyjątkowo elegancki design butelki i opakowania tworzy z tego trunku doskonały pomysł na prezent.
Signature od Loch Lomond to niezwykła whisky, tworzona za pomocą bardzo wyjątkowej metody, która pomimo unikalności produkcji, tak naprawdę może przypaść do gustu każdemu – i laikowi i doświadczonemu degustatorowi. Przyjemna w odbiorze i łatwa w degustacji przyniesie ogrom radości osobie zaznajomionej z tego typu trunkami i osobie, dla której będzie to pierwsze spotkanie z whisky blended.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | LOCH LOMOND |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 86 |