Dlaczego warto kupić irlandzką whisky Jameson Crested?
- W XX wieku producenci Jameson Whiskey musieli zmagać się z wieloma historycznymi zawirowaniami, m. in. irlandzką wojną o niepodległość oraz prohibicją w USA
- Debiutowała w 2016 roku
- Żywa, pełna, zróżnicowana, dużo słodkich nut (miód, karmel, syrop klonowy, czekolada), do tego sporo owoców (owoce sadu, cytrusy) oraz szczypta pikantnych, ożywczych przypraw (goździki, imbir)
- Skomponowana z trzykrotnie destylowanych kondensatów słodowych i zbożowych leżakowanych co najmniej 4 lata w beczkach po Bourbonie i sherry
- Znakomita do wyrafinowanych koktajli oraz do picia na kostkach lodu
- Świetny stosunek jakość-cena
- Złoty medal na The Irish Whiskey Masters w 2020 roku
Jameson Crested to kolejna ciekawa edycja najbardziej popularnej i najlepiej sprzedającej się irish whiskey na świecie. Butelkowany z mocą 40% destylat przedstawia nuty pikantnej słodyczy oraz delikatne akcenty przypraw, których zapewnia mu specjalny sposób leżakowania w dębowych beczkach po sherry. Propozycja marki Jameson, złożona z whisky zbożowej i pot still, wyróżnia się żywym smakiem i aromatem. Pierwsze wydanie tej nietypowej pozycji pojawiło się w 1963 roku.
Obecnie irladzka whiskey Jameson produkowana jest w destylarni Midleton, mieszczącej się w hrabstwie Cork. Zakład wybudowano w 1975 roku, kiedy trzy firmy John Jameson & Son, The Cork Distillery Company i John Power & Son połączyły siły i utworzyły Irish Distillers Group. Dla marki Jameson korzystanie z jednej gorzelni z dwoma innymi firmami było wówczas bardziej opłacalne, niż inwestowanie w starą destylarnię w Dublinie. Jameson Distillery spełnia dzisiaj funkcje muzeum irlandzkiej whiskey i jest niezwykle popularną atrakcją turystyczną, mieszczącą się tuż przy Smithfield Square w centrum miasta.
Aby poznać historię whiskey Jameson, należy sięgnąć aż do XVIII wieku, kiedy John Jameson zdecydował się otworzyć zakład gorzelniczy. Wykorzystał fakt, że udało mu się zdobyć ziemię w Dublinie, który niegdyś stanowił samo serce produkcji irlandzkich trunków. Co ciekawe, John był w rzeczywistości szkotem, a jego przygoda w whiskey nigdy nie rozpoczęłaby, gdyby nie rodzina żony. W 1780 roku otwarta została destylarnia o nazwie Bow Street Distillery. Na Jameson Distillery została przemianowana w 1810 roku. Dekady działania przynosiły wzloty i upadki, jednak receptura klasycznej irish whiskey została zachowana i zabrana ze sobą prosto do nowej gorzelni w latach 70. XX wieku. Od 1988 roku Jameson jest własnością francuskiego giganta monopolowego Pernod Ricard, właściciela między innymi marek Chivas Regal, Seagram’s i Absolut.
Każdego roku sprzedaje się około 31 milionów butelek - Jameson stanowi ponad 70% całej irlandzkiej whisky sprzedawanej w USA. Kiedy Pernod Ricard kupił markę, gorzelnia rocznie produkowała jedynie pół miliona skrzynek. Nowy zarząd zatem znacznie przyczynił się do zwiększenia produkcji.
Jameson Crested, jak i każde inne wydanie tej popularnej, irlandzkiej whiskey, to miks whisky zbożowej z whisky z niesłodowanego i słodowanego jęczmienia. Destylarnia Midleton podczas produkcji wykorzystuje krystaliczną wodę z rzeki Dungourney.
Ciekawostką jest, że latami 60. XX wieku Jameson nie był sprzedawany w butelkach, a w beczkach! Dopiero kiedy gorzelnia whiskey zmieniła lokalizację, rozpoczęto butelkowanie destylatów. Jameson Crested leżakuje w dębowych beczkach przez co najmniej 3 lata, a niektóre z alkoholi spędzają ten czas w beczkach po sherry. Te wyjątkowe beczki sprawiają, ze trunek nabiera owocowych smaków i subtelnej słodyczy. Wcześniej trunek podlega potrójnej destylacji.
Barwa: ciepłe, bursztynowe złoto;
Aromat: syrop klonowy, wanilia, karmelki, śliwka, wiśnia, skórki jabłek, marmolada, goździki i imbir, prażone orzeszki ziemne;
Smak: miód z toffi, kokos i jabłko, morela i brzoskwinia, mleczna czekolada, mięta i pieprz;
Finisz: długi, miodowy, rozgrzewający, nuty sherry;
Co powiesz na koktajl zwany „Irlandzkim zlotem”? To fantastyczny sposób na delektowanie się whiskey. Jameson Crested będzie idealną bazą pod ten owocowy drink. Jedną miarkę whiskey połącz z likierem brzoskwiniowym i dodaj soku pomarańczowego, a całość dopełnij piwem imbirowym. Zapewniamy, że zadziwi się owocowe orzeźwienie.
A może whiskey z martini? Klasycznie do martini dodajemy wódkę, jednak koktajl ten można wykonać w irlandzkim stylu. Połącz whiskey z martini i delektuj się rześkimi doznaniami.
Jameson Crested to whiskey typu blended, która została opatrzona w delikatnie, beżowe kolory. Zachowano standardową formę szkła: butelka jest wysoka i smukła, delikatnie wyprofilowana, a jej szyjka zwęża się ku górze. Uwagę przyciąga emblemat marki, czyli czerwony herb z żaglowcem, dwoma kotwicami i gwiazdą pięcioramienną. Złote, eleganckie elementy, współgrają z czarną czcionką. Informacja na etykiecie, dotycząca adresu destylarni może być myląca – obecnie whiskey nie jest już produkowana w Dublinie, a w hrabstwie Cork. Taki zabieg ze strony grafika miał przypomnieć o korzeniach marki.
Jameson Crested jest kolejną ciekawą odsłoną irlandzkiej marki. Receptura tego trunku pozostaje żywa od lat 60., a jej nowe wydanie cieszy się ogromnym uznaniem w świecie whisky. Destylat dojrzewający w beczkach po sherry, czterokrotnie zdobył złoty medal w konkursie The Irish Whisky Masters – kolejno w 2017, 2018, 2019 i 2020 roku. Uwielbiana przez krytyków, szanowana przez wielbicieli i chętnie testowania przez nowicjuszy, irlandzka whiskey udowadnia, że gorzelnia Midleton ma się dobrze.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | JAMESON |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 90 |