Pozycja Signatory Vintage 1989 to wyjątkowa, niezwykła, pełna nut wanilii, torfu i słodkiego dębu whisky z destylarni Jura została zaprezentowana światu w 2014 roku. Wcześniej spędziła 24 lata w dwóch beczkach po bourbonie i została zabutelkowana o mocy 56,9% alkoholu w dokładnie 329 limitowanych butelkach. Akcenty anyżu, orzeźwiającej trawy i świeżego grejpfruta dodają trunkowi lekkiego, przyjemnego charakteru, który ciekawie kontrastuje z wytrawnością akordów smoły i wodorostów.
Piękna, szkocka wyspa Jura jest uważana za jedną z najbardziej tajemniczych w całym kraju. Zamieszkuje ją niespełna 200 osób, podczas gdy populacja jeleni osiąga liczbę 6 tysięcy! To zielona, wietrzna kraina, w której rządzi natura, a człowiek nie wchodzi jej w drogę. Na wyspie Jura brytyjski pisarz George Orwell napisał jedną ze swoich najbardziej znanych książek Rok 1984. Z pewnością klimat tego miejsca sprzyja twórczej aktywności, do których jak najbardziej zaliczamy gorzelnictwo. Destylarnia Jura to jedyna gorzelnia na wyspie. Historia wytwarzania alkoholu na tych terenach sięga do XVII wieku, kiedy do prowadzono nielegalną produkcję whisky. W 1810 roku Laird Archibald Campbell zdecydował się otworzyć destylarnię.
24-letnia whisky Signatory Vintage określona została jako „heavily peated”, czyli mocno torfowa.
Kwintesencja smaków i aromatów limitowanej serii kryje się właśnie w zawartości wyrazistego dymu i akcentów palonego ogniska, morskiej solanki oraz wodorostów. Poziom torfu w whisky określany jest za pomocą skali wyrażonej w ppm. Najbardziej torfowa whisky świata osiąga poziom pond 160 ppm. Dymnych akordów trunek nabiera podczas suszenia ziarna przy użyciu torfu.
Bazą każdej whisky jest krystalicznie czysta woda i ziarna zbóż. Single malt whisky powstaje na bazie ziarna jęczmienia, które kolejno jest namaczane, suszone, mielone i zacierane. W efekcie powstaje zacier słodowy, będący podstawą powstania bursztynowego płynu.
Jura Distillery korzysta z jednych z najwyższych alembików w Szkocji o wysokości 7 metrów. W miedzianych destylatorach odbywa się proces destylacji, który jest poprzedzony przez krok fermentacji. Później whisky trafia na 24 lata do dwóch sztuk dębowych numerowanych beczek po bourbonie. Po prawie dwóch i pół dekadach trunek zostaje zabutelkowany z mocą 56,9% w limitowanej liczbie 329 butelek. Wyjątkowo długi czas maturacji i niewielka ilość beczek sprawia, że szkocka whisky Signatory Vintage to produkt luksusowy i jedyny w swoim rodzaju.
Perfekcyjny balans wytrawnych, dymnych nut ze słodkimi akcentami dębowego drewna, wyrazistej lukrecji oraz orzeźwiającego grejpfruta.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: torf, wodorosty, dym z ogniska, anyż, lukrecja i drzewo dębowe;
Smak: zioła, cytrusy, ostry dym, słony;
Finisz: długo, pikantny, wytrawny, zioła i świeżo skoszona trawa;
Whisky z każdej z 329 butelek to produkt rzadki i z najwyższej półki. Z tego powodu rekomendujemy podejść do jego degustacji z największym skupieniem i zaangażowaniem. Przede wszystkim zaopatrzmy się w odpowiednie szkło. Może być to szklanka typu tumbler lub specjalistyczny kielich do degustacji. Najpierw skupmy się na barwie. Nawet mniej doświadczone oko będzie w stanie określić, czy trunek jest mniej lub bardziej oleisty, czy widoczne są refleksy, a może jest gęsty lub przezroczysty? Następnie przejdźmy do zapachu. Aromat może wydawać się gryzący, ale z czasem wyczujemy konkretne nuty zapachowe – z przewagą tych dymnych z orzeźwiającymi w tle. Smakując trunek nie połykajmy go od razu, a postarajmy się wyróżnić poszczególne akordy. Świadoma degustacja pozwoli w pełni zapoznać się z bogatą samą smaków i aromatów tej wyjątkowej whisky z destylarni Jura.
Niezwykła w smaku i aromacie, ale również wyjątkowa w prezencji – taka właśnie jest torfowa, szkocka whisky z limitowanej serii. Trunek sprzedawany jest w butelce o niecodziennym, pękatym kształcie. Bezbarwne szkło pozwala zachwycić się głębokim, złotym kolorem trunku wewnątrz. Szyjka jest wyjątkowo krótka, zakończona drewnianym korkiem. Na szkle wytłuczono napis „Signatory Vintage” i symbol kolekcji, czyli literę „S”. Na prostej, czarno-białej etykiecie znajdziemy informację o numerze beczek użytych podczas leżakowania, rok destylacji i butelkowana, objętość, moc oraz określenie typu trunku. Whisky sprzedawana jest w blaszanej, czarnej tubie z miedzianymi napisami na froncie i dużym emblematem w centrum.
Wyjątkowy trunek z najwyższej półki dla fanów niecodziennych wypustów. 24-letni destylat z jedynej na wyspie destylarni Jura to idealna pozycja dla fanów szkockiej whisky z limitowych, rzadkich serii. Niewielka ilość butelek i długi czas maturacji czyni z whisky produkt luksusowy, który może stać się wyjątkowym prezentem dla wyjątkowej osoby. Świetnie zaprezentuje się na barowej półce i z cierpliwością poczeka na rozpieczętowanie podczas specjalnej okazji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | OLD SIGNATOR |
Wiek | 24Y |
Zawartość alkoholu | 56.9 |
Pojemność | 0.7L |