Dlaczego warto kupić whisky Ardbeg Dark Cove?
- Debiutował w maju 2016 roku na Międzynarodowym Dniu Ardbega (tzw. Ardbeg Day)
- Mocno torfowy, zdecydowany, dużo smoły, popiołu, akcentów morskich, ostrych, wędzonych i z ogromnym wpływem dark sherry
- Stworzony z destylatów pochodzących z kombinacji beczek po Burbonie i tzw. dark sherry
- Nie filtrowany na zimno, butelkowany z podwyższoną mocą alkoholu 46,5% ABV
- Przez producenta określany jako „najciemniejszy Ardbeg w historii” (stąd nazwa DARK COVE – „Ciemna zatoczka”)
- Edycja limitowana, znakomita na inwestycję
Ardbeg Dark Cove to ekskluzywny, szkocki single malt z edycji limitowanej, który zadebiutował w 101 urodziny destylarni Ardbeg – 28 maja 2016 roku. Polska premiera trunku odbyła się natomiast 3 czerwca podczas Ardberg Night 2016. Dark Cove wypuszczono w dwóch wersjach kolorystycznych – z białą (55% alkoholu) i czarną etykietą (46,5% alkoholu). Opcja biała, mocniejsza była dostępna tylko dla członków komitetu destylarni. Trunek posiada najciemniejszą barwę wśród wszystkich produktów oferowanych przez destylarnię na szkockiej wyspie Islay. Dark Cove prezentuje typowe dla marki smaki. Nie mogło zabraknąć zatem nut torfowych, elementów czekoladowych, owocowych i waniliowych.
Islay, wyspa na której ponad 100 lat temu założona została destylarnia, to surowe i dzikie miejsce. Więcej jest tam owiec niż ludzi, a tajemnicza kraina do dzisiaj nie zainstalowała latarni na drogach. Na Islay zatrzymał się czas. W obłędnych sensorycznych walorach trunków gorzelni Ardbeg została zaklęta tradycja i dusza szkockiej whisky single malt. Historia niezwykłej gorzelni rozpoczyna się w 1815 roku, kiedy to John Macdougall uzyskuje licencje i zaczyna legalną produkcję alkoholu. Przez długi czas gorzelnia produkowała typowe blendy, jednak cały czas się rozwijała i zwiększała swoje zasięgi. Pierwszy kryzys nadszedł dopiero w latach 80. ubiegłego wieku, kiedy to destylarnię zamknięto na okres 8 lat. W 1997 roku produkcje przejęła firma Glenmorangie Company, która przyczyniła się do odrodzenia dobrej passy. Dzisiaj destylarnia wypuszcza coraz to nowe warianty swoich trunków i ściąga fanów single maltów z całego świata.
Nazwa Dark Cove (tlum. Ciemna zatoka) ma związek z historią wyspy. Tereny Islay, niegdyś jeszcze mniej zamieszkane niż dzisiaj, pełne jaskiń i surowe w klimacie, były idealnym miejscem na ukrycie whisky. Naturalne morskie, ciemne zatoki pełniły funkcje skrytek w ciągu dnia, podczas gdy pod osłoną nocy przemytnicy transportowali trunki na ląd.
Ardbeg Dark Cove to whisky typu single malt, co oznacza, że wytwarzana jest ze słodu jęczmiennego, a cały proces jej produkcji odbywa się w jednej destylarni. Gorzelnia stosuje najbardziej dymny słód w branży, który jest torfowany do poziomu 50 ppm. Destylarnia zaprzestała używania słodu produkowanego metodą podłogową w 1981 roku. Cały słód używany do wytwarzania alkoholu pochodzi ze słodowni w wiosce Port Ellen. W Ardberg poddawany jest obróbce polegającej na zacieraniu i „kruszeniu”, czego efektem jest powstanie bazy każdej whisky, czyli zacieru. Mechaniczne procesy są możliwe dzięki kultowemu młynowi słodowemu Boby, który został zainstalowany w gorzelni w 1921 roku. Woda stanowiąca bazę whisky pochodzi z jeziora Loch Uigeadail.
Kolejnym krokiem, zaraz po obróbce zacieru jest fermentacja. W przypadku single matla Ardbeg Dark Cove jej czas jest dłuższy niż w innych gorzelniach ze względu na wysoką zawartość fenolu w słodzie. Fenole zapewniają aromaty kojarzone z palonym ogniskiem, dymem, ale czasem też medycznym sprzętem czy bandażami. Fermentacja sprawia, że płyn osiąga 8,5% zawartości alkoholu. Później przychodzi pora na dwukrotną destylację. Płyn, który później zmieni się w Dark Cove, leżakuje w beczkach po burbonie pierwszego i drugiego napełnienia pochodzących z USA i w beczkach po ciemnej sherry. Master Distiller destylarni, Dr Bill Lumsden czuwa nad całym procesem i osobiście dobiera najlepsze beczki pod maturacje. Położenie gorzelni blisko morza sprawia, że trunek nabiera słonego i jodowego smaku. Ile dokładnie trwa leżakowanie? Dokładnie nie wiadomo, marka nie podaje tych informacji. Biorąc jednak pod uwagę zasady regulujące produkcje szkockiego trunku z 2009 roku, nie może być to krótszy okres niż 3 lata.
Ardbeg Dark Cove to ekskluzywna pozycja szkockiej destylarni, oferująca bogate smaki i aromaty. Walory sensoryczne trunku są niezwykle rozwinięte i zróżnicowane. Nawet uważny i doświadczony smakosz będzie zdziwiony jak szeroki wachlarz wrażeń ma do zaoferowania single malt w wyspy Islay.
Barwa: ciemnozłota;
Aromat: pikantny, słodkawy, wyczuwalne zioła, miód, skóra, czekolada, cytrusy, słony charakter, torf, dębina;
Smak: wyczuwalne rodzynki, daktyle, pieprz, nuty wiśni i sherry, słony, słodka wanilia, czekolada, czerwone owoce;
Finisz: Długi, zdecydowanie torfowy, mocno pikantny, czekoladowo-kawowy, słony, wyczuwalne nuty palonego drewna;
Jak pić szkocki single-malt? Weźmy pod uwagę, że w przypadku Ardbeg Dark Cove, mamy do czynienia z edycją limitowaną, specjalnym wydaniem ekskluzywnego trunku. Nie warto więc wzbogacać go o żadne dodatki. Dla poznania całej, szerokiej gamy smakowej i aromatycznej rekomendowane będzie testowanie złotego whisky czystej, bez lodu. Odpowiednim szkłem do tego jest niska szklanka z grubym dnem typu old-fashioned lub specjalistyczny kieliszek do whisky. Odpowiednie podanie spotęguje smakową magię ukrytą w płynie i zapewni niezapomniane doznania.
Butelka Dark Cove prezentuje się niezwykle klimatycznie. Szkło przybrało mocną, zieloną barwę, a sama butelka jest smukła i ma długą szyjkę. Design etykiety, w szczególności napis „Ardbeg” przywodzi na myśl szkockie tradycje i czasy wojen na miecze. Kolorystyka pozostaje mroczna i tajemnicza – cała etykieta jest bowiem czarna i stonowana. W górnej części butelki pokuszono się o wytłoczenie daty rozpoczęcia działania destylarni Ardbeg, 1815 rok. Trunek sprzedawany jest w ozdobnym pudełku, na którym widnieje symbol półksiężyca. Nawiązuje on do opowieści o przemytnikach whisky, którzy garażowali ja w jaskiniach wyspy Islay pod osłoną nocy.
Szkocki single malt Ardbeg Dark Cove to trunek nie dla każdego. Alkohol jest sprzedawany jako limitowany i kierowany w szczególności do smakoszy i fanów ekskluzywnych alkoholi. Luksusowy produkt destylarni Ardbeg sprawi, że wieczór stanie się niesamowity i wykwinty. Polecany do testowania w pojedynkę, ale również z gronem znajomych – specjalistów, którym szkocki trunek otworzy drzwi do dyskusji na temat niezwykłych walorów sensorycznych, jakie oferuje ciemny w swej barwie alkohol.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Ardbeg Distillery |
Marka | ARDBEG |
Właściciel | Moët Hennessy |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46.5 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon, dark sherry |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Opakowanie | Pudełko |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 55 ppm |
Jim Murray | 86 |