ARDBEG 22YO 46,4% 0,7L

zdjęcie produktu ARDBEG 22YO 46,4% 0,7L

cena: 2690.00 zł
DOSTĘPNOŚĆ 0 sztukCZAS WYSYŁKI do 48 godzinBRANDARDBEG
YEAR22Y
VOL%46.4
POJEMNOŚĆ0.7L
KRAJSzkocja
RODZAJSingle Malt
NA OKAZJEDla konesera

22-letni ekskluzywny single malt

22-letni Ardbeg to limitowana szkocka whisky typu single-malt, która leżakowała w beczkach po bourbonie ponad dwie dekady! Była destylowana w 1996 roku, tuż przed zmianą wyposażenia destylarni na wyspie Islay na nowe. Specjalny złoty trunek to symbol starych czasów i szkockiej tradycji. Aromat cytrusów, nuty wanilii i dymu, czekoladowy smak, wyczuwalne ziarna pieprzu i długi, bardzo wyraźnie smolisty finisz – tym charakteryzuje się ciekawa propozycja gorzelni. Ma 46,4% alkoholu.

Historia marki Ardbeg rozpoczyna się w 1815 roku. Wtedy to niejaki John Macdougall otwiera oficjalnie destylarnie na terenach surowej, szkockiej wyspy Islay. Tajemniczy, surowy teren, zamieszkały dziś przez jedyne 3000 osób, stanowi kolebkę torfowej whisky. Obecnie na wyspie działa łącznie osiem destylarni, w tym gorzelnia Ardbeg. Morskie powietrze i naturalne warunki klimatyczne terenów Islay wpływają niesamowicie na finalny smak i aromat trunków tam wytwarzanych. Wyspa jest miejscem pielgrzymek dla wiernych single malt whisky z całego świata. John Macdougall i jego następcy, w tym jego synowie, korzystali z miękkiej wody, żyznej gleby i hektarów cennego torfu przy produkcji trunków. Rok 1838 przynosi zmiany – firmę wykupuje Thomas Buchmann, jednak syn Johna wciąż czuwa nad finansami. W latach 50. nad rozwojem marki czuwają dwie kobiety z rodziny Macdougall, Flora i Margaret, które uznaje się za pierwsze przedstawicielki płci pięknej w gorzelnictwie. Ciężkie czasy przychodzą w latach 80., kiedy to gorzelnia zostaje zamknięta na 8 lat. W 1997 spółka Glenmorangie Company przyczynia się do odrodzenia dobrej passy gorzelni. Wykupuje destylarnię i rozpoczyna produkcję na dużą skalę. Od tego czasu złoty trunek bije rekordy popularności, a marka prezentuje coraz to nowe warianty szkockiej whisky.

Dymny charakter jęczmiennego słodu

Prestiżowy Ardbeg to szkocki single malt, co oznacza, że powstaje on w całości w jednej destylarni, a jego bazę stanowi słód jęczmienny. Marka stosuje najbardziej dymny słód w branży, torfowany do poziomu 50 ppm, pochodzący ze słodowni w wiosce Port Ellen. Od 1981 roku gorzelnia nie korzysta ze słodu produkowanego metodą podłogową. Zastąpił ją torf, nadający trunkowi dymnego charakteru. Obórka słodu odbywa się przy użyciu kultowego młyna, zwanego Boby, który działa w gorzelni od 1921 roku. Maszyna zaciera i „kruszy” zboże, czego finalnym efektem są narodziny zacieru. Woda, będąca bazą szkockiej whisky, czerpana jest z pobliskiego jeziora Loch Uigeadail.

22 lata leżakowania w amerykańskich beczkach po bourbonie

Kolejnym krokiem przy produkcji whisky jest proces fermentacji, który w przypadku gorzelni Ardbeg i jej pozycji katalogowych, trwa znacznie dłużej niż w innych destylarniach. Powodem tego jest wysoka zawartość fenolu w oryginalnym słodzie. To właśnie te związki wprowadzają do palety aromatycznej nuty dymu, ogniska i wędzonki. Czasem nawet wyczuć można zapach medycznych przedmiotów, jak bandaż. W procesie fermentacji trunek osiąga moc 8,5%. Kolejnym krokiem jest dwustopniowa destylacja, nadającą 22-letniemu złożoność i balans. Później przychodzi pora na maturację, czyli beczkowanie. Luksusowy trunek leżakuje ponad dwie dekady w beczkach po amerykańskim bourbonie z pierwszego i drugiego napełnienia, które osobiście dopiero pod to Master Distiller. Podczas maturacji trunek nabiera jodowego, słonego charakteru, za co odpowiada położenie gorzelni blisko morza.

Tropikalne nuty, słodkie smaki i przydymione wykończenie

22-letni Ardbeg to klasa sama w sobie. Długa maturacja nad brzegiem morza zapewniła mu niesamowicie rozbudowany i zaskakujący finisz. Degustacja trunku będzie czystą przyjemnością. Połączenie ciekawych smaków i aromatów zapewnia niezapominane wrażenia sensoryczne.

Kolor: gęsty złoty;

Aromat: wyczuwalne tropikalne owoce, obecny smolisty zapach, palona dębina, słodycz;

Smak: nuty wanilii, jabłkowego ciasta, zioła miętowe, krówka, biały pieprz, anyż i goździki;

Finisz: długi, rozbudowany, przydymione wykończenie;

Czysty Adberg podany w odpowiednim szkle

Whisky typu single-malt przyjęło się testować bez żadnych dodatków. Niektórzy nie chcą pokusić się nawet o kostkę lodu. W przypadku 22-letniego Ardbega niezalecane jest wzbogacanie trunku czymkolwiek. Ekskluzywny klimat alkoholu sugeruje testowanie go w czystej formie. Taka degustacja zapewni smakoszowi pełen wachlarz aromatów i smaków, jakie zawarte są w butelce. Odpowiednia szklana do whisky – czy do specjalny kieliszek, czy niskie szkło z grubym dnem w typie old-fashioned – pozwoli wydobyć ze złotego trunku wszystko to, co najlepsze.

Luksusowy trunek i luksusowa prezentacja

Prezentacja trunku jest dość bogata i wykwintna, kojarzy się z luksusem. Nic dziwnego, produkt ten to prefekzyjny przykłąd prestiżowego alkoholu. Forma szkła jest standardowa dla whisky z destylarni Ardbeg. Szkło przybrało głęboko zieloną barwę, butelka jest smukła, lecz obła i ma długą szyjkę. Główna złoto-czarna etykieta przywodzi na myśl tradycyjny klimat czasów, kiedy walki odbywały się na miecze. Czcionka nazwy jest typowo celtycka w swojej graficznej formie. W oczy rzuca się złota, ozdobna ramka. Dolna etykieta informuje o zawartości butelki: o niezastosowaniu zimnej filtracji, o wykorzystaniu beczek po bourbonie, o roku rozpoczęcia maturacji (wiosna, 1996), czasie zabutelkowania (2018), miejscu produkcji, zawartości alkoholu (46,4%) i objętości. Nie mogło obejść się bez miejsca na podpis głównego Master Distillera. Butelka idzie w barze z ozdobnym, czarnym pudełkiem.

Wykwintna propozycja dla znawców szkockim single maltów

22-letni Ardbeg to produkt luksusowy. Zdecydowanie trafi w serca smakoszy i znawców szkockich single-maltów. Z pewnością każdy z nich ceni sobie trunki produkowane na niesamowitej wyspie Islay w Szkocji. Jest to więc dobra opcja na prezent dla wyjątkowej osoby, która kolekcjonuje wykwintne alkohole. Piękna butelka ozdobi każdy barek. Trunek nadaje się do przemyślanej, samotnej degustacji, ale również na ważny, znaczący wieczór w gronie bliskich.

Podobne whisky

zdjęcie produktu ARDBEG 10Y 46% 0,7LARDBEG 10Y 46% 0,7LARDBEG | 10Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt199.00 zł |
zdjęcie produktu ARDBEG UIGEADAIL 54,2% 0,7LARDBEG UIGEADAIL 54,2% 0,7LARDBEG | 54.2 | 0.7L | Szkocja | Single Malt309.00 zł |
zdjęcie produktu ARDBEG CORRYVRECKAN 57,1% 0,7LARDBEG CORRYVRECKAN 57,1% 0,7LARDBEG | 57.1 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations399.00 zł |
zdjęcie produktu ARDBEG AN OA 46,6% 0,7LARDBEG AN OA 46,6% 0,7LARDBEG | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram259.00 zł |
zdjęcie produktu ARDBEG KELPIE 46% 0,7LARDBEG KELPIE 46% 0,7LARDBEG | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla kolekcjonera880.00 zł |

Promowane whisky

zdjęcie produktu GLENFIDDICH PROJECT XX 47% 0,7L + szklankiGLENFIDDICH PROJECT XX 47% 0,7L + szklankiGLENFIDDICH | 47 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Na prezent | Higher expectations259.00 zł |
zdjęcie produktu BLACK BULL PEATED 50% 0,7LBLACK BULL PEATED 50% 0,7LBLACK BULL | 50 | 0.7L | Szkocja | Blended | Everyday dram129.00 zł |
zdjęcie produktu LAGAVULIN 16Y 43% 0,7LLAGAVULIN 16Y 43% 0,7LLAGAVULIN | 16Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt299.00 zł |
zdjęcie produktu FINLAGGAN RED WINE CASK MATURED 46% 0,7LFINLAGGAN RED WINE CASK MATURED 46% 0,7LFINLAGGAN | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt149.00 zł |
zdjęcie produktu LAGAVULIN 12YO 2014 54,4% 0,7L GBLAGAVULIN 12YO 2014 54,4% 0,7L GBLAGAVULIN | 54.4 | 0.7L | Szkocja | Single Malt559.00 zł |
zdjęcie produktu KNAPPOGUE CASTLE 16Y IRISH 43% 0,7L GBKNAPPOGUE CASTLE 16Y IRISH 43% 0,7L GBKNAPPOGUE | 16Y | 43 | 0.7L | Irlandia | Single Malt399.00 zł |

Opinie

Kontakt

biuro@kukunawa.pl

Strefa Klienta

Mapa Serwisu

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy