Dlaczego warto kupić irlandzką whisky Jameson Black Barrel?
- Z ośmiu synów, jakich miał John Jameson, twórca marki, aż czterech poszło w jego ślady i zajęło się produkcją whiskey
- Subtelna, kremowa, pełna ciekawych owoców (kokos, nektarynka), słodkich orzechów, zbożowych płatków i wyrazistych przypraw
- Skomponowana z trzykrotnie destylowanych kondensatów słodowych i zbożowych leżakowanych co najmniej 4 lata w podwójnie opalanych beczkach z dębu amerykańskiego
- Znakomita do wyrafinowanych koktajli oraz do picia na kostkach lodu
- Tytuł najlepszej irlandzkiej whiskey na International Whisky Competition w 2015 roku
Niezwykle ciekawa wydanie irlandzkiej, potrójnie destylowanej whiskey Jameson Black Barrel, które zachwyca mocą i poziomem nasycenia zdecydowanie bardziej wyrazistym niż w przypadku sztandarowej wersji trunku. Destylat leżakował w podwójnie zwęglonych beczkach po bourbonie, które często nazywa się „czarnymi beczkami”. Trunek był często nagradzany, między innymi złotym medalem w International Whisky Competition w 2015 roku, złotym medalem w The Irish Whisky Masters w 2020 roku, złotym medalem w World Whiskies Awards w 2014 roku i wieloma drugimi i trzecimi miejscami w wielu branżowych konkursach. Trunek jest butelkowany z mocą 40% alkoholu.
Destylarnia Midleton, w której wytwarzany jest dziś Jameson, mieści się w hrabstwie Cork. Powstała w 1975 roku, parę lat po tym jak firmy John Jameson & Son, The Cork Distillery Company i John Power & Son połączyły się i utworzyły Irish Distillers Group. Wspólnicy postawili nową destylarnię i tam przenieśli produkcję. Stara gorzelnia Jamesona do dzisiaj zachowała charakter centrum dla odwiedzających i muzeum whisky.
Historia marki Jameson rozpoczęła się w XVIII wieku. John Jameson, którego nazwisko znaleźć można na każdej butelce trunku, zdecydował się rozpocząć produkcję irlandzkiej whiskey w Dublinie. Warto zaznaczyć, że miasto to było niegdyś centrum destylacji. W 1780 roku John otworzył pierwszą gorzelnię i nazwał ją Bow Street Distillery. Destylarni zmieniono imię dopiero 30 lat później. Przez lata tereny zakładu znacznie się rozrosły, aż osiągnęły wymiar ponad 2 hektarów. W 1971 roku gorzelnia została zamknięta, a produkcję przeniesiono do Midleton Distillery. Gorzelnicy zabrali ze sobą unikalną recepturę Jamesona, tak aby nowe miejsce mogło kontynuować produkcję destylatu w tej samej formie.
Kto nie posiada dużej wiedzy na temat produkcji whisky, może pomyśleć, że istnieje wiele różnic między szkocką a irlandzką whisky. W rzeczywistości obie są produkowane w bardzo podobny sposób i przy użyciu podobnych metod, a także składników. Fakt, że są to regiony o różnych cechach, sprawia, że efekt końcowy jest znacznie inny.
Jameson to blend, mieszanka whisky pot still z jęczmienia słodowanego i niesłodowanego z whisky zbożową. Ziarna jęczmienia wykorzystywane w produkcji są uprawiane w Irlandii. Woda, niezbędna w wielu krokach, czerpana jest z rzeki Dungourney.
Różnica między irlandzką whiskey a szkocką whisky polega na tym, że irlandzkie destylaty poddawane są potrójnej destylacji. Whiskey z Irlandii musi mieć minimalną ilość 40% alkoholu, aby oficjalnie mogła się tak nazywać. Poza tym cała produkcja powinna odbywać się na terenie kraju, a leżakowanie destylatu trwać co najmniej 3 lata. Jameson nie zdradza, ile czasu dokładnie zajmuje proces maturacji w destylarni Midleton. Pewne jest, że trunek trafia do dębowych beczek, a w przypadku Jamesona Black Barrel do beczek podwójnie opalanych węglem. Znacznie wpływają one na intensywność smaków i aromatów whiskey.
Jameson Black Barrel emanuje mocą i charakterem. Jego wyrazistość ujawnia się pod postacią intensywnych, gęstych nut tropikalnych owoców i zbożowych akordów. Finisz zakreskuje długością nutami cynamonu.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: zaskakujące bogactwo owoców, nuty tropikalnego kokosa, słodkie zboże, nektarynki;
Smak: gęsty, tłusty, kremowy, daktyle, orzechy włoskie i skórka pomarańczowa, cynamon;
Finisz: długi, gałka muszkatołowa, maślany popcorn i cynamon, na końcu owoce;
Z irlandzką whiskey wszystko jest możliwe. Jameson Black Barrel nadaje się do wieku koktajli z przeróżnymi smakowymi połączeniami. Klasycznym wyborem będzie oczywiście irish coffee. Ciepła mikstura rozgrzeje w zimowy i jesienny wieczór, a także zaspokoi ochotę na słodycze! Irish coffee zapewnia zarówno zastrzyk kofeiny, jak i alkoholu, co czyni ją idealną opcją na początek lub koniec wieczoru. Łączy w sobie kawę, whiskey i bitą śmietanę.
Konkurs na najłatwiejszy do przyrządzenia napój alkoholowy wygrywa zdecydowanie połączenie whiskey z piwem imbirowym. To niezbędna pozycja w menu każdego miłośnika irish whiskey. Ten orzeźwiający highball to nic innego jak kieliszek irlandzkiej whiskey z ginger ale.
W przypadku pozycji Jameson Black Barrel klasyczna etykieta zmieniła barwę na czarną, co idealnie oddaje klimat intensywnego w smaku i aromacie trunku. Dość wyraźnie wybijają się złote i białe napisany, które przybrały prostą czcionkę. Kolorystyka etykiety komponuje się świetnie z głęboką, bursztynową barwą whiskey widoczną za przezroczystym szkłem wysokiej butelki. Trunek sprzedawany jest w wysokim, prostokątnym, czarnym pudełku.
Jameson Black Barrel to propozycja dla fanów marki, którzy rządni są bardziej intensywnych i wyrazistych wrażeń sensorycznych. Dokładnie opracowany proces produkcji, potrójna destylacja oraz leżakowanie w opalanych beczkach wpływa na moc smaków i aromatów zawartych w trunku. Czarny Jameson sprawdzi się w każdej sytuacji: czy to podczas szalonej imprezy, kolacji ze znajomymi czy spokojnym popołudniu przy kominku. Wielokrotnie nagradzany destylat doceniony został zarówno wielokrotnie przez krytyków, jak i amatorów. Jameson to najlepiej sprzedająca się irish whiskey na świecie i to nie bez powodu!
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | JAMESON |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Finisz - beczka |