Dlaczego warto kupić irlandzką whisky Jameson The Distillers Safe?
- Rodzinnym mottem Jamesonów od zawsze było Sine Metu (Bez strachu), dlatego Jameson produkowany był także podczas wojen światowych, irlandzkiej wojny domowej i w czasie prohibicji w USA
- Debiutowała w 2016 roku w serii trzech whiskey pod wspólnym szyldem The Whiskey Makers
- Lekka, bogata, pełna tropikalnych owoców (mandarynka, melon, pomarańcza, limonka), słodkiej moreli, wanilii, kwiatów, orzechów, lukrecji i pikantnego goździka
- Stworzona z destylatów słodowych (pot still) i zbożowych leżakowanych przez około 5-6 lat w beczkach po Bourbonie
- Butelkowana z mocą alkoholu 43% ABV
- Stanowi uhonorowanie mistrza destylacji (Head/Master Distillera) Briana Nationa i jego kunsztu w zestawieniu destylatów z alembików pot still
- Nazwa The Distiller’s Safe odnosi się także do specjalnego urządzenia, przez które przepływa świeży destylat, dzięki czemu można stale monitorować jego jakość
- Świetna na letnie, upalne dni z kostką lodu
- Złoty medal na The Irish Whiskey Masters w 2020 roku
Jameson Distiller’s Safe to mieszanka whisky niesłodowanych i zbożowych, bez użycia whisky słodowej. Trunek należy do serii The Whisky Makers, która leżała u podstaw reorganizacji marki parę lat temu. Kolekcja została stworzona w 2016 na cześć wielkich ludzi tworzących whisky – wytwórcy beczek, Head Blendera i Master Distillera. Jameson The Distiller’s Safe ma zaznaczać istotę pracy Briana Nation, mistrza destylacji marki Jameson. Trunek pochodzi w całości z whisky dojrzewających w beczkach po burbonie i jest butelkowany przy 43% alkoholu. W aromatach i smakach whiskey Jameson Distiller’s Safe dominuje powiew świeżej trawy, słodycz owoców, szczypta cynamonu i zdecydowane wyrafinowanie.
Obecnie Jameson produkowany jest w gorzelni Midleton, która została otwarta w 1975, dzięki kolaboracji trzech firm; John Jameson & Son, The Cork Distillery Company i John Power & Son, które połączyły się i utworzyły Irish Distillers Group. Współpraca i korzystanie z jednego zakładu znacznie obniżyło koszty produkcji whiskey i pozwoliło marką przetrwać niepewne czasy. Obecnie Jameson należy do francuskiego giganta alkoholowego, firmy Pernod Ricard, która w katalogu produktów posiada również takie marki jak Absolut, Chivas Regal i Seagram’s.
Historia irlandzkiej whiskey Jameson rozpoczyna się jednak dekady wcześniej, kiedy szkot John Jameson wżenia się w rodzinę gorzelników i otwiera destylarnię Bow Street Distillery w Dublinie. Po trzech dekadach działania, zakład zmienił nazwę na Jameson Distillery. Najgorsze dla marki były czasy prohibicji, kiedy rynek został odcięty od dostaw do USA, a nielegalni gorzelnicy zaczęli produkować podrabiane trunki popularnych firm. Z uwagi na to Jameson, jak i inne whiskey zdecydowały się wejść na wyżyny produkcji i już zawsze utrzymywać nienaganny, wysoki poziom swoich produktów. W roku 1971 gorzelnia została zamknięta i objęła rolę muzeum whiskey, a cała produkcja przeniosła się do Midleton.
Najważniejszy składnik doskonałej whiskey typu blended, czyli ziarno pozyskiwany jest w promieniu 50 mil od destylarni w hrabstwie Cork. Skrobiowy produkt uboczny pozostały po wyprodukowaniu irish whiskey jest następnie ponownie wykorzystywany jako pasza dla lokalnego bydła. To całkowicie zrównoważona i całkowicie przyjazna dla środowiska metoda. Obok ziarna, do produkcji alkoholu niezbędna jest woda. Midleton czerpie ją z rzeki Dungourney.
Fraza „potrójnie destylowana” pojawiająca się w widocznym miejscu na każdej butelce Jamesona jest znacząca. W porównaniu z niektórymi z jego typowo dwukrotnie destylowanych kuzynów w Szkocji i USA, gładkość Jamesona wynika z zastosowania dodatkowej destylacji w procesie produkcji, która usuwa jeszcze więcej zanieczyszczeń z cieczy. Po destylacji trunek ląduje w dębowych beczkach po bourbonie. Po spędzeniu w nich nienamąconej trzech lat, może być śmiało przyjąć nazwę Jameson Distiller’s Safe i zostać zabutelkowany z mocą 43%.
Niezwykle lekki, pobudzający Jameson Distiller’s Safe zachwyca finezyjnymi nutami świeżych kwiatów i trawy, a także słodkim finiszem.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: lekki, orzeźwiający, kwiaty i zioła, skoszona trawa, anyż, wanilia i migdały;
Smak: nuty cytryny, orzech włoski, dębowe akordy i goździki;
Finisz: delikatny, niedługi, ale pełen akordów marcepanu i słodkie moreli;
Irlandzka whiskey idealnie nadaje się do wykorzystania w koktajlach alkoholowych o różnym profilu smakowym. Proponujemy połączyć trunek z cydrem jabłkowym i odrobiną mięty. To taka zrekonstruowana wersja klasycznego drinka, znanego pod nazwą Mint Julep.
Masz ochotę na więcej eksperymentów? Kiedy jesteś gotowy, aby przenieść irlandzką whisky nowy poziom złożoności, idealnym pomysłem będzie mikstura z dodatkiem gałązki przypalonego tymianku i soku z cytryny. Całość warto uzupełnić wodą gazowaną, dodać plaster limonki i gotowe.
Bardzo przyjemna dla oka etykieta przyciąga wzrok rysunkiem w formie ryciny, przedstawiającym proces destylacji. Biała etykieta dobrze prezentuje się z czarnymi napisami, z których część otoczono delikatną, złotą linią. Na butelce musiało pojawić się oczywiście nazwisko Master Distiller marki, czyli Briana Nationa, którego pracy dedykowano tę whiskey. Ciekawym akcentem jest również odcisk palca, który symbolizuje, że pozycja została naznaczona wiedzą i doświadczeniem gorzelnika. Z tyłu butelki znajdziemy szerszy opis alkoholu.
Linia The Whisky Makers to kolekcja dla fanów marki Jameson, którzy doceniają ciężką pracę każdego, kto pracuje nad produkcją irlandzkiej whiskey. Wielbiciele alkoholi wiedzą, że wytworzenie idealnie zbalansowanej i wyważonej mikstury wymaga wielu lat doświadczenia w gorzelnictwie. Master Distiller odpowiada za smak whiskey, pilnuje aby tylko doskonałe destylaty skierowano do butelkowania. Jameson Distiller’s Safe jest świetnym przykładem orzeźwiającej, lekkiej irlandzkiej whiskey. Zachwyci zarówno smakoszy, jak i amatorów.
Kraj | Irlandia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | JAMESON |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 95 |