CANADIAN CLUB SMALL BATCH 12YO 40% 0,7L

KukunawaOfertaCANADIAN CLUBNASKanadaBlended
zdjęcie produktu CANADIAN CLUB SMALL BATCH 12YO 40% 0,7L 0

cena: 139.00 zł
DOSTĘPNOŚĆ 0 sztukCZAS WYSYŁKI do 48 godzinBRANDCANADIAN CLUB
YEARNAS
VOL%40
POJEMNOŚĆ0.7L
KRAJKanada
RODZAJBlended
NA OKAZJEEveryday dram
BECZKAbourbon

Kanadyjska whisky ma dwóch ojców

Historia powstania i rozwoju whisky kanadyjskiej (a także amerykańskiej) to opowieść o kolejnej fali emigrantów – osadników przybywających do Ameryki Północnej z Europy. Ludźmi, którzy szukali szczęścia za oceanem, byli głównie farmerzy pochodzący ze Szkocji i Irlandii, ale także z Niemiec, Holandii i Francji. Umiarkowane i raczej chłodne warunki klimatyczne w Kanadzie, w okolicach rzeki św. Wawrzyńca, nie nadawały się do uprawy winorośli. Produkcja tak popularnej wówczas brandy nie była możliwa. Co innego ze zbożami. Były one powszechnie dostępne i łatwe w uprawie. Dlatego pierwsze destylaty wytwarzane w Kanadzie pochodziły z zacieru (mash), na który składało się głównie żyto, pszenica i przede wszystkim kukurydza. Największe ośrodki produkcji whisky w Kandzie powstały w Ontario i w Krainie Wielkich Jezior, nieco później w okolicach Montrealu. Łatwy dostęp do zbóż nie wystarczał jednak do gwałtownego rozwoju gorzelnictwa. Niemal od początku było ono obłożone wysokimi opłatami skarbowymi, co skutecznie wstrzymywało jego rozwój i przyczyniało się do działalności nielegalnych gorzelni, tworzonych zazwyczaj przy młynach, jako dodatkowa działalność „na boku”. Pod koniec XIX wieku zaczęły pojawiać się większe i profesjonalne zakłady produkujące whisky; w Montrealu (destylarnia Molson), w Toronto (Distillery District) w Ontario (Corbyville). W 1864 roku w Waterloo swoją fabrykę otworzył jeden z ojców założycieli kanadyjskiej whisky Joseph Seagram, a w 1858 roku drugi z wielkich gorzelników - Hiram Walker w Windsor. Warto zapamiętać te dwa nazwiska: Seagram i Walker, gdyż na zawsze wpisane zostały w historię mocnych alkoholi; swoimi produktami takimi jak: Canadian Club, Seagram V.O. czy Crown Royal, dając podwaliny pod przyszłe komercyjne sukcesy kanadyjskich złocistych trunków.

Złoto dla zuchwałych

Złoty, dla kanadyjskiej whisky, wiek XIX zakończył się rosnącym znaczeniem ruchów antyalkoholowych, które tylko zyskały na znaczeniu na początku XX wieku. Widmo przyszłej prohibicji wisiało nad kontynentem północnoamerykańskim. Kanada wytrzymała presję ze strony potężnego sąsiada - USA i finalnie nie wprowadziła prohibicji na swoim terytorium. Dla sprzedaży whisky lata 1919 – 1933 były najlepszym okresem w historii, gdyż to właśnie Kanada była największym dostawcą nielegalnych alkoholi dla amerykańskich barów, a destylarnie Seagrama czy Walkera wyrosły na jedne z największych koncernów alkoholowych na świecie. Po zakończeniu prohibicji dużo się nie zmieniło; a whisky z Kanady wciąż świetnie się sprzedawała, z tym że już legalnie. Kanadyjska whisky zawsze była produktem dość prostym, lekkim i neutralnym. Było to wynikiem historycznych, technologicznych i produkcyjnych uwarunkowań. Popyt z czasów prohibicji stworzył zapotrzebowanie na szybką produkcję alkoholu. A wiemy, że szybko, nie zawsze znaczy dobrze; zresztą konsument nie wymagał wysokiej jakości; interesowała go niska cena, dostępność i pijalność. To także dzięki swojej historii, kanadyjska whisky zazwyczaj produkowana jest w niezwykle wydajnych aparatach kolumnowych lub w tzw. doublerach (połączeniu kolumny i miedzianego zbiornika), aczkolwiek aktualnie używa się też klasycznych alembików. Kanadyjska legislacja alkoholowa, określająca zasady produkcji i maturacji jest bardzo liberalna, nie nakazuje ani konkretnego doboru zboża do zacieru, ani jakich beczek należy użyć w procesie leżakowania. Mając tak dużą dowolność, producenci skupiali się głównie na kupażowaniu – łączeniu danych destylatów, dla osiągnięcia konkretnego, wymaganego smaku. Dlatego dziś większość kanadyjskich whisky produkowanych w jest bez określenia wieku destylatu – NAS (No Age Statement).

Czy to wciąż whisky?

Do produkcji zacieru używa się głównie żyta, pszenicy, kukurydzy i jęczmienia. Zboża fermentuje się razem lub osobno, zależnie od woli producenta. Łagodne prawo pozwala też np. na dodawanie różnych kolonii drożdży, celem przyspieszenia procesów chemicznych. Ostateczny blend, zanim trafi do beczki, pochodzi często z różnych aparatów destylacyjnych, a alkohol bywa destylowany jednokrotnie lub kilkukrotnie, z różną mocą. Jak wspomniałem, nie istnieją ograniczenia odnośnie stosowania konkretnych beczek do maturacji. Używa się np. beczek po kanadyjskich whisky, po bourbonie czy nawet po brandy. Niekiedy są to beczki nowe, niekiedy wypalane; mocniej lub lżej. Co ciekawie, w niektórych blendach używa się nawet beczek po syropie klonowym. Czytajcie dalej, bo robi się jeszcze ciekawiej. Prawo zezwala bowiem nie tylko na dodawanie karmelu lub innego alkoholu, byleby łączny dodatek nie przekraczał 9,09% całego destylatu. Istna wolna kanadyjka. Dla obrony kanadyjskich gorzelników można tylko powiedzieć, że tego oczekują nabywcy tych whisky. Proces produkcyjny ich nie interesuje. Whisky ma być przyjemna w smaku, słodka, łagodna, tania i ogólnie dostępna.

Co się pija w Kanadzie

Jakieś reguły jednak istnieją i aby na etykiecie mógł znajdować się napis „Canadian Whisky”, destylat musi zostać wyprodukowany na terenie Kanady. Dotyczy to kolejnych faz produkcyjnych takich jak: tworzenie zacieru (mashing), fermentacji, destylacji i leżakowania. Butelkowanie może odbywać się gdzie indziej, co jest dość często stosowaną praktyką wśród producentów alkoholu, nie tylko whisky. Prawnie określony jest minimalny wiek starzenia destylatu; w przypadku Canadian Whisky oraz Canadian Rye trunek musi leżakować w beczkach przez nie mniej niż trzy lata i być butelkowany z mocą nie mniejszą niż 40%. Jeśli chodzi o wspomniane już dodatki aromatyczne (soki, inne destylaty), to określono ich dopuszczalność w sposób bardzo ogólny, wspominając, że muszą jedynie smakiem pasować do produkowanego destylatu, co daje dość dużą możliwość interpretacyjną. W ostatnich latach zaczęły pojawiać się także kanadyjskie single malt whisky lub chociażby whisky z oznaczeniem wieku starzenia użytych destylatów. Przykładem na tą ostatnią jest właśnie Canadian Club Whisky 12 years old. Jest to produkt ze słynnej destylarni założonej przez Hirama Walkera, obecnie w posiadaniu grupy Pernod Ricard; gdzie prawa do marki Canadian Club posiada ktoś inny, a mianowicie Jim Beam. 12 to letnia Canadian Club to whisky blended z oznaczeniem wieku. Oznacza to, że najmłodszy z użytych destylatów spędził minimum 12 lat w beczce. Jest to duża różnica, gdyż do klasycznej pozycji Canadian Club Whisky (nie podje się jej wieku, ale uznaje się, że jest to blend minimum 6 cio letni) „dodano” kolejnych sześć lat leżakowania najmłodszego z użytych destylatów. Aktualnie w ofercie destylarni znajduje się także inna, nowsza edycja tej whisky, a mianowicie Canadian Club 12 yo small batch. Oznacza to, że w tym przypadku użyto niewielkiej, konkretnej ilości beczek z danego nastawu.

Kolor: bogaty, bursztynowo – pomarańczowy.

Nos: kremowa owsianka, melasowa słodycz, dąb z korzennymi przyprawami.

Smak: wanilia, karmel z gałką muszkatołową, orzechami i śniadaniowym musli.

Finisz: długi, lekko wytrawny, zakończony odrobiną toffi.

Miętowa prohibicja

Wspomniane już wyżej czasy prohibicji nie tylko przyczyniły się do zwiększenia (nielegalnej) sprzedaży whisky, jak i spowodowały fantastyczny rozwój sztuki barmańskiej. Jednym z podstawowych zadań barmanów w tamtych czasach było takie serwowanie koktajli, by nie wyglądały jak drinki i nie smakowały jak drinki. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Faktem jest, że przed prohibicją whisky pijano głównie „na czysto”, ewentualnie z domieszką wody. Czasy, w których spożycie było nielegalne, przyczyniły się do rozwoju podziemnej miksologii, a ukryte, nielegalne bary, zwane speakeasy, cieszyły się olbrzymią popularnością. Koktajlem, który dobrze odda zarówno ciężkie czasy prohibicji, jak i będzie pasował do Canadian Club jest Mint Julep. Ten drink – umiejętnie przyrządzony, nie wygląda jak koktajl i nie smakuje jak typowy koktajl. Do jego przygotowania potrzebny będzie miedziany bądź aluminiowy kubek; ale jeśli chcecie spożywać naprawdę potajemnie, wystarczy zwykły kubek do kawy. 40 ml Canadian Club zmieszajcie w kubku z 15 ml syropu cukrowego, 30 ml soku z limonki i świeżymi liśćmi mięty. Mięcie należy dać klapsa przed wrzuceniem do naczynia; listki umieszczamy w dłoni i druga dłonią delikatnie przybijamy. Tym sposobem wydobędziemy aromat i słodycz mięty; jej zbyt mocne ugniecenie bądź utarcie spowoduje, że liście będą gorzkie. Całość zasypujemy kruszonym lodem i mieszamy za pomocą łyżki. Można dodać ulubionego bittersa, według uznania. Dosypujemy lodu i uzupełniamy wodą gazowaną. Całość należy przystroić listkami mięty i ćwiartką limonki. Sączyć przez rurkę, najlepiej wielorazowego użytku.

Speakeasy bottle

Canadian Club 12 yo to starsza edycja klasycznego destylatu CC. Obecnie bardziej popularną jest wspomniana już wyżej wersja small batch. Niska i wąska butelka kojarzy mi się wybitnie z czasami prohibicji, a jej stosunkowo nieduże rozmiary mogą sprzyjać ukryciu jej w naszym barze speakeasy. Opakowanie i etykieta bardzo klasyczne, można powiedzieć kanadyjskie – bardzo poprawne, ale niezbyt ciekawe.

Kupić i trzymać

Jest to whisky dla wyspecjalizowanych kolekcjonerów; tę edycję butelki wkrótce ciężko będzie nabyć, gdyż w nowo wypuszczanych destylatach zmieniono zarówno opakowanie, jak i jego zawartość (Canadian Club Small Batch zastąpił klasyczną 12 stkę). Kupić i trzymać; cytując klasyka. Przecież to się nie zepsuje.

Webstories Canadian Club

HIRAM WALKER - ojciec kanadyjskiej whisky HIRAM WALKER - ojciec kanadyjskiej whisky

Informacje szczegółowe

Kraj Kanada
Rodzaj whisky Blended
Producent Canadian Club Distillery
Marka CANADIAN CLUB
Właściciel Suntory Global Spirits
Bottler oficjalny
Wiek NAS
Zawartość alkoholu 40
Pojemność 0.7L
Dojrzewanie - beczka dąb amerykański po bourbonie
Filtrowanie filtrowana na zimno
Barwienie karmel

Porównaj z innymi whisky od CANADIAN CLUB

zdjęcie produktu CANADIAN CLUB 40% 1L
CANADIAN CLUB 40% 1L
zdjęcie produktu CANADIAN CLUB SMALL BATCH 12YO 40% 0,7L
CANADIAN CLUB SMALL BATCH 12YO 40% 0,7L
zdjęcie produktu CANADIAN CLUB 40% 0,7L
CANADIAN CLUB 40% 0,7L
cena niedostępne niedostępne niedostępne
ocena
kraj Kanada Kanada Kanada
rodzaj whisky Blended Blended
marka CANADIAN CLUB CANADIAN CLUB CANADIAN CLUB
wiek NAS NAS No age statement
alkohol % 40 40 40
pojemność 1L 0.7L 0.7L
Jim Murray
Region
Producent Canadian Club Distillery Canadian Club Distillery Canadian Club Distillery
Właściciel Suntory Global Spirits Suntory Global Spirits Suntory Global Spirits
Bottler oficjalny oficjalny oficjalny
Dojrzewanie - beczka dąb amerykański po bourbonie dąb amerykański po bourbonie dąb amerykański po bourbonie
Finisz - beczka
Filtrowanie filtrowana na zimno filtrowana na zimno filtrowana na zimno
Barwienie karmel karmel karmel
Opakowanie
Typ whisky
Ilość torfu
Nakład
Single Cask
Cask Strength

Podobne whisky

zdjęcie produktu QUIET MAN BLEND 40% 0,7LQUIET MAN BLEND 40% 0,7LQUIET MAN | NAS | 40 | 0.7L | Irlandia | Blended | Everyday dram | bourbon109.00 zł |
zdjęcie produktu FAMOUS SNOW GROUSE 40% 0,7LFAMOUS SNOW GROUSE 40% 0,7LFAMOUS GROUSE | NAS | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Everyday dram | bourbon89.00 zł |
zdjęcie produktu CROWN ROYAL REGAL APPLE 35% 1LCROWN ROYAL REGAL APPLE 35% 1LCROWN ROYAL | NAS | 35 | 1L | Kanada | Blended | Everyday dram | bourbon169.00 zł |
zdjęcie produktu JAMESON THE DISTILLERS SAFE 43% 0,7LJAMESON THE DISTILLERS SAFE 43% 0,7LJAMESON | NAS | 43 | 0.7L | Irlandia | Blended | Everyday dram | bourbon169.00 zł |
zdjęcie produktu JAMESON BLACK BARREL 40% 0,7LJAMESON BLACK BARREL 40% 0,7LJAMESON | NAS | 40 | 0.7L | Irlandia | Blended | Everyday dram | bourbon139.00 zł |
zdjęcie produktu CAMPBELTOWN LOCH 40% 0,7LCAMPBELTOWN LOCH 40% 0,7LCAMPBELTOWN | NAS | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Everyday dram | bourbon109.00 zł |
zdjęcie produktu CLONTARF BLACK LABEL IRISH BLEND 40% 0,7LCLONTARF BLACK LABEL IRISH BLEND 40% 0,7LCLONTARF | NAS | 40 | 0.7L | Irlandia | Blended | Everyday dram | bourbon129.00 zł |
zdjęcie produktu CROWN ROYAL 40% 0,7LCROWN ROYAL 40% 0,7LCROWN ROYAL | NAS | 40 | 0.7L | Kanada | Blended | Everyday dram | bourbon89.90 zł |
zdjęcie produktu FAMOUS GROUSE VANILLA 35% 1,0LFAMOUS GROUSE VANILLA 35% 1,0LFAMOUS GROUSE | NAS | 35 | 1L | Szkocja | Blended | Everyday dram | bourbon159.00 zł |
zdjęcie produktu FAMOUS SNOW GROUSE 40% 1LFAMOUS SNOW GROUSE 40% 1LFAMOUS GROUSE | NAS | 40 | 1L | Szkocja | Blended | Everyday dram | bourbon148.00 zł |

Promowane whisky

zdjęcie produktu CHIVAS REGAL 12Y 40% 0,7LCHIVAS REGAL 12Y 40% 0,7LCHIVAS REGAL | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dobrze znane | bourbon | sherry92.99 zł |
zdjęcie produktu DEWAR'S 12 40% 0,7LDEWAR'S 12 40% 0,7LDEWAR'S | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dobrze znane | bourbon69.90 zł |
zdjęcie produktu GLENFIDDICH PERPETUAL COLLECTION VAT.1 40% 1LGLENFIDDICH PERPETUAL COLLECTION VAT.1 40% 1LGLENFIDDICH | NAS | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Na prezent | bourbon | wino299.00 zł |
zdjęcie produktu JAMESON 40% 0,7LJAMESON 40% 0,7LJAMESON | NAS | 40 | 0.7L | Irlandia | Blended | Dobrze znane | bourbon72.90 zł |
zdjęcie produktu BN JIM BEAM 40% 0,7LBN JIM BEAM 40% 0,7LJIM BEAM | NAS | 40 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Dobrze znane69.90 zł |
zdjęcie produktu GLENMORANGIE ORGINAL 12 Y 40% 0,7LGLENMORANGIE ORGINAL 12 Y 40% 0,7LGLENMORANGIE | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | bourbon146.90 zł |
zdjęcie produktu AUCHENTOSHAN AMERICAN OAK 40% 0,7LAUCHENTOSHAN AMERICAN OAK 40% 0,7LAUCHENTOSHAN | NAS | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | bourbon84.99 zł |
zdjęcie produktu BALLANTINE'S FINEST 40% 1LBALLANTINE'S FINEST 40% 1LBALLANTINE'S | NAS | 40 | 1L | Szkocja | Blended | Dobrze znane69.90 zł |
zdjęcie produktu FINLAGGAN ORIGINAL 40% 0,7LFINLAGGAN ORIGINAL 40% 0,7LFINLAGGAN | NAS | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dobrze znane | Dymne i torfowe | bourbon129.00 zł |
zdjęcie produktu GLENALLACHIE 8 Y FROM THE VALLEY OF THE ROCKS 46% 0,7LGLENALLACHIE 8 Y FROM THE VALLEY OF THE ROCKS 46% 0,7LGLENALLACHIE | 8Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | sherry Oloroso | sherry Pedro Ximenez | wino239.00 zł |

Opinie

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas