Dlaczego warto kupić whisky Scallywag Winter Edition Cask Strength?
- Swoją pierwszą gorzelnię, leżącą w Highlands Strathearn, Douglas Laing zakupił w 2019 roku
- Debiutowała w 2020 roku
- Mnóstwo akcentów sherry i elementów kojarzących się ze świętami: świąteczne wypieki, pierniczki, czekolady, suszone owoce, kawa, kakao, dżemy i konfitury i pełna gama niezwykle aromatycznych przypraw
- Stworzona z nietorfowych destylatów słodowych pochodzących z gorzelni z regionu Speyside (przede wszystkim Mortlach, The Macallan, The Glenrothes) leżakowanych w beczkach po sherry Oloroso i Pedro Ximenez
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z naturalną mocą beczki 52,6% ABV
- Nazwa Scallywag oznacza łobuziaka, osobę psotną, co bezpośrednio odnosi się do foksteriera z etykiety (to Binks, pies rodziny Laing, któremu brakowało zęba u góry szczęki po prawej stronie)
- Marka Scallywag jest częścią serii Remarkable Regional Malts (obok Timorous Beastie z Highlands, Rock Island z wysp, The Epicurean z Lowlands, Big Peat z Islay i The Galdrouns z Campbeltown)
- Edycja limitowana, wyprodukowano tylko 3 tysiące butelek!
Biały pies powraca! Tym razem w świątecznym szaliku na szyi. Scallywag Winter Edition to zimowa wersja szkockiej mieszanki słodów z regionu Speyside. Limitowana seria weszła do sprzedaży w liczbie jedynie 3000 butelek. Butelkowany z mocą 52,6% mariaż single maltów z destylarni Mortlach, Macallan, Dailuaine, Inchgower i Glenrothes nie został poddany filtracji na zimno i sztucznemu barwieniu. Oferuje tsunami klasycznie świątecznych akcentów smakowych i aromatycznych, takich jak korzenne przyprawy i owoce.
Scallywag Winter Edition to produkt przedsiębiorstwa Douglas Laing & Co. Firma działa na rynku od 1948 roku i prowadzą ja obecnie obydwaj synowie założyciela. Oferta spółki jest niezwykle obszerna, a wszystkie odsłony pozycji Scallywag wydają się być jednymi z najbardziej lubianych z całego asortymentu. Wszystko za sprawą białego, przyjaznego psa razy fox terrier. Wybór akurat tej rasy na symbol serii nie jest do końca przypadkowy. Fox terriery to psy, które od pokoleń pozostają obecne w rodzinie Laing.
Scallywag Winter Edition to blended malt whisky, co oznacza, że do jej produkcji wykorzystano jedynie ziarna złocistego jęczmienia. Ten rodzaj alkoholu wyklucza użycie zbóż innego rodzaju. Mieszane słody zawierają tylko whisky single malt z dwóch lub więcej gorzelni. W przypadku limitowanego produktu z białym psem na butelce to wytwory destylarni Mortlach, Macallan, Dailuaine, Inchgower i Glenrothes zapewniły producentowi słody do kupażu. Każda z gorzelni mieści się w jednym z pięciu głównych regionów destylacji whisky, w regionie Speyside. Region ten charakteryzuje się wyjątkowo delikatnymi i owocowymi alkoholami.
Jak powstaje blended malt whisky? W pierwszej kolejności zebrane zostaje ziarno jęczmienia, które podlega słodowaniu w słodowniach lub na prywatnych podłogach szkockich gorzelni. W obecnych czasach większość zakładów korzysta z usług gorzelni. Złote ziarno jęczmienia jest kolejno namaczane, suszone, mielone i zacierane w specjalnych zaciernych kadziach. Powstały wytwór, zwany zacierem słodowym, w procesie fermentacji łączony jest z drożdżami. To podczas tego kroku w cieczy zaczyna wytrącać się alkohol. Następnie dochodzi do destylacji w miedzianych alembikach, służących do oczyszczenia whisky z niepożądanych substancji. Gotowy trunek trafia do dębowych beczek na co najmniej 3 lata. Konkretny czas procesu maturacji został oficjalnie określony w zasadach dotyczących produkcji szkockiej whisky, ogłoszonych w 2009 roku.
Scallywag Winter Edition nie podlega filtracji na zimno, co pozwala zachować trunkowi głębię smaków i aromatów. Zanim whisky trafi do sprzedaży, jest butelkowana z mocą 52,6%
Limitowany blended malt prezentuje klasycznie akcenty smaków i aromatów, które większości skojarzą się z okresem świątecznym, takie jak akordy owoców i przypraw.
Barwa: złoto;
Aromat: cudownie delikatne aromaty zimowych przypraw przede wszystkim kardamonu i anyżu, aromaty dojrzałych, soczystych owoców;
Smak: sycący w i bogaty, pikantnym nutom wyraźnie towarzyszą ciemne jagody i pikantne liście tytoniu;
Finisz: długi, ciepły, owoce i przyprawy;
Wspaniała, pełna smaku whisky to idealna opcja na czas świąt. Kiedy za oknem pada śnieg, a w domowym kominku szaleje ogień, degustacja bursztynowego blended malta sprawi, że nasze podniebienie bez oporów podda się wyjątkowej atmosferze. Whisky najlepiej testować bez dodatków lub z paroma kroplami wody. Jeżeli mamy ochotę na szybkie rozgrzanie, wykorzystajmy trunek w którymś z koktajli alkoholowych na ciepło. Scallywag Winter Edition będzie wybornie smakował w połączeniu z ciepłą wodą, syropem malinowym, sokiem z cytryny i laską cynamonu.
I tym razem z butelki z serii Scallywag spogląda na nas uradowany, biały pies z monoklem na oku i świątecznym biało-czerwonym szalikiem wokół szyi. Wesoły zwierzak umieszczony został na błękitnej etykiecie z czarnymi i białymi elementami. Znajdziemy na niej wszystkie informacje na temat tej wyjątkowej, limitowej whisky. Sama butelka wykonana została z przezroczystego szkła i ma delikatnie obły kształt, a także smukłą szyjkę, zakończoną czarną zakrętką. Obwiązano ją mniejszą wersja szalika fox teriera.
Scallywag Winter Edition to świetna pozycja na okres jesienno-zimowy, kiedy każdy smakosz whisky spragniony jest otulenia ciepłymi smakami i aromatami. Blended malt z psem na butelce zachwyci nie tylko samym opakowaniem, ale również obłędnymi połączeniami, działającymi na zmysły. Słodowa mieszanka to również perfekcyjna opcja na zapoznanie się single malt whisky oraz charakterem regionu Speyside.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Region | Speyside |
Marka | SCALLYWAG |
Właściciel | Douglas Laing |
Bottler | niezależny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 52.6 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | sherry Oloroso, sherry Pedro Ximenez |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Nakład | 3000 |