Dlaczego warto kupić whisky Scallywag Small Batch Release?
- Douglas Laing, właściciel i pomysłodawca marki Scallywag, dystrybuuje również koniak z norweskimi korzeniami – Bache Gabrielsen
- Debiutowała w 2013 roku
- Pełna, żywa, mnóstwo słodyczy i wpływów sherry (czekolada, kakao, kawa, sułtanki, orzechy, dojrzałe ciemne owoce, pikantne i aromatyczne przyprawy)
- Stworzona z nietorfowych destylatów słodowych pochodzących z gorzelni z regionu Speyside (przede wszystkim Mortlach, The Macallan, The Glenrothes) leżakowanych w beczkach po Bourbonie i sherry (typu butt)
- Nie filtrowana na zimno, nie barwiona, butelkowana z mocą alkoholu 46% ABV
- Nazwa Scallywag oznacza łobuziaka, osobę psotną, co bezpośrednio odnosi się do foksteriera z etykiety (to Binks, pies rodziny Laing, któremu brakowało zęba u góry szczęki po prawej stronie)
- Marka Scallywag jest częścią serii Remarkable Regional Malts (obok Timorous Beastie z Highlands, Rock Island z wysp, The Epicurean z Lowlands, Big Peat z Islay i The Galdrouns z Campbeltown)
- Srebrny medal na International Wine & Spirit Competition w 2014 roku
Scallywag to szkocka mieszanka słodów pochodzących wyłączenie z rejonu Speyside, dojrzewających w beczkach po sherry i amerykańskich bourbonach. Ten niezwykle zapierający dech w piersiach obszar położony jest w żyznej dolinie rzek oraz ustronnych dolin i jest domem dla ponad połowy szkockich gorzelni. W szczególności destylarnie Mortlach, Macallan, Dailuaine, Inchgower i Glenrothes zostały wymienione jako przyczyniające się do powstania trunku. Blended malt to jedna z pięciu kategorii szkockiej whisky oficjalnie uznanych przez Scotch Whisky Association. Określona w przepisach w 2009 r. szkocka whisky typu blended malt zawiera połączenie whisky single malt pochodzących z oddzielnych gorzelni i whisky bezzbożowej. Whisky ujawnia eksplozję bogatych, ciemnych owoców, czekolady i przypraw przeplatanych wanilią i pomarańczą. Wielokrotnie nagradzany Scallywag jest butelkowany o mocy 46% i niefiltrowany na zimno.
Firma Douglas Laing & Co. z której ramienia wypuszczono whisky Speyside, została założona w 1948 roku przez samego Douglasa Lainga i jest obecnie zarządzana przez jego dwóch synów. Chociaż dość obszerny, współczesny katalog marki oferuje różnorodne butelki single malt, firma jest być może bardziej znana z asortymentu charakterystycznych whisky blended, określanych przez Douglasa Lainga jako Remarkable Regional Malts. Seria ta obejmuje mieszanki szkockich słodów, które odzwierciedlają charakter każdego ze słynnych regionów Szkocji. Jeśli single malt to skrzypce, blended malt to cała orkiestra!
Wszystkie pozycje oferowane przez firmę Douglas Laing charakteryzują niezwykle oryginalne etykiety. Scallywag, czyli „włóczęga” przyciąga wzrok przyjazną głową psa rasy fox terrier. Psy te są obecnie w rodzinie właścicieli firmy od pokoleń i na ich cześć powstał ten niezwykły trunek. Whisky zdobyła wiele nagród, między innymi tytuł Best Blended Malt Whisky w 2014 roku, złoty medal na World Whiskies Design Awards, srebrny medal w konkursie Scotch Whisky w kategorii Blended Malt w 2014 roku oraz srebrny medal w International Wine & Spirit Competition.
Do produkcji whisky Scallywag użyto tylko jęczmienia. Typ trunku, jakim jest whisky słodowa mieszana, wyklucza wykorzystywanie innych rodzajów zbóż. Bazą alkoholu jest zacier słodowy, który powstaje poprzez namoczenie, wysuszenie oraz zatarcie ziarna w kadzi zaciernej. Wówczas wymieszanie zacieru z wodą i pogrzanie mikstury do temperatury około 65 stopni doprowadza do rozkładu skrobi na cukry proste.
Kolejne etapy produkcji whisky rozpoczyna fermentacja, podczas której do zacieru dodawane są drożdże. Są one w stanie wyciągnąć z cukrów alkohol w czasie około 50 godzin. Później dochodzi do podwójnej destylacji w miedzianych alembikach. Pierwsza jej część odbywa się w mniejszym alembiku zwanym wash still, druga w większym – spirit still. Podczas destylacji moc alkoholu znacznie się zwiększa, a z płynu zostaje wydzielona pożądana warstwa, która ląduje finalnie w dębowych beczkach po sherry i bourbonie. Każdy destylat wykorzystany w Scallywag pochodzi z innej gorzelni na terenach krainy Speyside, a parę z nich jest wytwarzanych przez samą markę. Po maturacji przychodzi pora na kupażowanie, czyli łączenie słodów w jeden. O rozpoczęciu butelkowania decyduje wykwalifikowany i doświadczony Master Distiller.
Scallywag wyróżnia się psim stylem i profilem dla smakoszy. Stworzony z mieszanki znakomitych single maltów Speyside, w tym Mortlach, Macallan i Glenrothes, ma bogato pikantne i czekoladowe aromaty wsparte przyjemnymi nutami sherry i pomarańczy.
Barwa: bursztynowy;
Aromat: mocna słodycz, cukier-puder, kakao, tytoń, ciastka i kandyzowany imbir. Kilka nut zbożowych tu i ówdzie, czekolada;
Smak: słodycz zaskakująco ustępuje, odsłaniając gałkę muszkatołową i płatki zbożowe. Pod koniec pojawia się wanilia i cynamon;
Finisz: szczypta dębowej nuty łączy wanilię i sherry;
Producent rekomenduje wykorzystanie trunku w klasycznym koktajlu Manhattan. Jak go przygotować? Napełnij lodem szklankę koktajlową. Dodaj 25 ml Scallywag i 15 ml słodkiego wermutu do szejkera i dobrze wymieszaj. Wyrzuć lód ze szklanki koktajlowej. Odcedź koktajl do schłodzonej szklanki i udekoruj wiśnią maraschino. Do szkockiej whisky perfekcyjnie pasuje również czekolada! Degustacja trunku w towarzystwie paru kostek dobrej jakości ciemnej czekolady wzmocni walory smakowe zawarte w złotym płynie. Ale bądź ostrożny - to połączenie jest niebezpiecznie dekadenckie, bardzo intensywne i uzależniające!
Firma Douglas Laing słynie z dobierania nietypowych etykiet do swoich trunków. Scallywag zdobył nawet złoty medal na konkursie World Whiskies Design Award! Bogata graficznie etykieta prezentuje się bardzo oryginalnie. Z butelki patrzy na nas radosny pies rasy fox terrier z monoklem na oku. Etykieta przybrała czarny kolor, czcionka natomiast złoty. Została również upiększona o finezyjne ornamenty. Informuje o najważniejszych cechach produktu, jak jego typ, wielkość szła, moc alkoholu, miejsce produkcji. Zawiadamia również o produkcji w małych, ograniczonych partiach. Sama butelka jest smukła, zgrabna i ma długą szyjkę. Sprzedawana jest w tubie o takim samym designie.
Znasz psiarza, który jest jednocześnie fanem szkockich trunków? Scallywag to pozycja dla niego! A może sam kochasz psy i nietypowe alkohole? Obdaruj zatem siebie samego tym niecodziennym prezentem. Whisky słodowa mieszana to niezbyt popularny na rynku typ alkoholi, warto jednak dać mu szansę i poddać się wcześniej nieznanym wrażeniom sensorycznym. Svallywag zapewni ich niemało: od słodyczy, poprzez nuty cynamonu, pomarańczy, pieprzu, aż po czekoladowe smaki i waniliowy finisz z elementami sherry.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Region | Speyside |
Marka | SCALLYWAG |
Właściciel | Douglas Laing |
Bottler | niezależny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon, sherry |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |