Japoński single malt Shinobu Newborn 1st to efekt trzydziestu lat gromadzenia umiejętności gorzelniczych przez mistrza Kena Usamiego. Whisky powstaje w wyniku wykorzystania zasobów naturalnych miasta Niigaty, znanego ze swoich „trzech białych skarbów”: śniegu, ryżu i sake. Przy maturacji wykorzystano beczki z japońskiego dębu Mizunara, w których słód dojrzewa przez ponad rok i beczek z pierwszego napełnienia po bourbonie. Dokładnie opracowana receptura tworzy niepowtarzalną czystość i aromat, z wyraźnym i mocnym korpusem. W 2023 roku whisky zdobyła złoty medal w konkursie International Spirits Challenge. Udana premiera!
„Shinobu” oznacza po japońsku „tolerancję”. Symbolizuje ducha samuraja, charakteryzującego się cierpliwością i wytrwałością, których potrzeba również przy produkcji whisky. Usami Ken, mistrz destylarni w destylarni Shinobu, również uosabia te mocne wartości.
Destylarnia Shinobu położona jest w pięknej prefekturze Niigata w Japonii, 300 km na północ od Tokio. To miejsce znane z „trzech białych skarbów”: śniegu, ryżu i sake. W destylarni mieszka miłośnik whisky i doświadczony piwowar, Ken Usami, który 20 lat temu w tym samym miejscu założył rzemieślniczy browar Niigata Beer. Będąc w głębi serca innowatorem, pan Usami był pierwszym piwowarem, który zastosował wtórną fermentację butelkową. Marzył o stworzeniu lokalnej destylarni whisky, która będzie mogła zaprezentować jakość czystej wody z tego regionu i którą będzie mogła dzielić się ze swoją społecznością. Wreszcie w 2017 roku pan Usami uzyskał pierwszą licencję na whisky. W ten sposób rozpoczął swoją podróż i drogę do zostania mistrzem gorzelniczym.
Podczas gdy destylarnia jest jeszcze w budowie, pan Usami chce eksperymentować z mieszaniem whisky z całego świata, aby stworzyć smaki unikalne dla Japonii. W ten sposób narodziły się pierwsze wyrazy dojrzewające w dębie Mizunara. Głęboko zakorzeniony w historii Japonii, japoński dąb Mizunara tradycyjnie nigdy nie był wybierany przez producentów whisky. W ostatnich latach stał się jednak jednym z najbardziej prestiżowych gatunków drewna wykorzystywanych do produkcji beczek do leżakowania alkoholu. Znacznie rzadszy i droższy od dębu amerykańskiego i europejskiego, dąb Mizunara jest obecnie obiektem zainteresowania koneserów i producentów whisky na całym świecie. Pod koniec II wojny światowej Japonia stanęła w obliczu niedoboru leków, żywności i innych artykułów codziennego użytku. W takiej chwili brak możliwości importu beczek po whisky był jednym z najmniej istotnych problemów kraju. Jednak whisky była bardzo popularna wśród wojsk okupacyjnych, więc producenci whisky zmuszeni byli zacząć używać rodzimego dębu Mizunara. Whisky dojrzewająca w beczkach z japońskiego dębu nadaje charakterystyczny, słodko-korzenny smak, z nutami drzewa sandałowego, kokosa i wanilii oraz japońskiego kadzidła Kara.
Dąb Mizunara oferuje złożoną gamę aromatów o słodko-pikantnym profilu smakowym, nieporównywalnym z innymi rodzajami dębu. Do tego przychodzą fale kwiatów i owoców.
Barwa: bursztynowa;
Aromat: zielone jabłko prosto z drzewa, herbata z miodem i cytryną, kwiaty;
Smak: delikatny, z nutami słodkiej dębiny, fale soku z cytryny;
Finisz: subtelny, fale wanilii i dębu;
Do szklanki (najlepiej do kieliszka w kształcie tulipana) wlej japońską whisky. Idealnie byłoby, gdyby jej poziom znajdował się w miejscu, w którym szklanka jest najszersza. Najpierw spójrz na swoją szklankę i przyjrzyj się kolorowi whisky. Zwróć uwagę na konsystencję, rodzaj „łez” na bokach kieliszka. Im grubsze łzy, tym gęstsza będzie miała whisky. Delikatnie zbliż szklankę do nosa. Spróbuj rozpoznać i zidentyfikować określone aromaty, przechodząc z jednego nozdrza do drugiego. Skosztuj niewielkiej ilości whisky. Usta muszą potwierdzać aromaty, ale też oferować nowe niuanse. Możesz dodać trochę wody i powtórzyć degustację. Whisky dopiero z czasem ujawnia swój charakter. Koncentrując się na ogólnym smaku, połknij łyk. Spróbuj docenić finisz. Uczucie ciepła odczuwane, gdy alkohol spływa do gardła i odkrywanie nowych smaków, powinno dopełnić doznania.
Japońska whisky nie mogła mieć na etykiecie nic innego niż samuraja. Azjatycki wojownik jest symbolem whisky Shimobu, jak i całego kraju. Prostokątne pudełko o wyrazistym, zielonym kolorze również nosi na sobie samuraja w pięknym stroju i z uniesioną kataną. Z kim walczy? Z nietolerancją, brakiem wytrwałości i cierpliwości. Butelka z bezbarwnego szkła ma wyprofilowany kształt i średniej długości szyjkę, zwieńczoną czarnym korkiem.
Japońska whisky robi coraz większą furorę na świecie i stanowi godną konkurencję dla szkockich destylatów. Destylarnie japońskie mają coś, czego szkockie zakłady mogą pozazdrościć – dostęp do dębu Mizunara. To właśnie ten cenny surowiec nadaje single maltowi Shinobu Newborn wyjątkowego charakteru. Fakt, że whisky powstaje w destylarni prowadzonej przez autentycznego pasjonata, któremu zależy na prawdziwości i lokalnym charakterze, dodaje produktowi samych plusów.
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | SHINOBU |
Wiek | NAS |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |