10-letni mieszany słód z japońskiej destylarni Shinobu większość dojrzewania spędził w beczkach po bourbonie i sherry, zanim został przeniesiony do beczek z japońskiego dębu Mizanura. Finisz w tym wyjątkowym drewnie nadaje whisky ziemistych, drzewnych nut. Butelkowany z mocą 43% alkoholu pure malt zachwyca aromatami cytryn, smakiem mlecznej kawy z czekoladą i owocowym wykończeniem.
Whisky Shinobu produkowana jest w Niigata, mieście u ujścia rzeki Shinano i jednym z największych miast portowych w Japonii. Słowo „Shinobu” oznacza po japońsku tolerancję, co nawiązywać ma do podejścia gorzelników do produkcji whisky – powinni być oni cierpliwi i akceptować naturalne zmiany. Shinobu jest wytwarzana ręcznie przez kreatywnego gorzelnika, pana Usami, który 20 lat temu w tym samym mieście założył browar rzemieślniczy. Usami marzył o stworzeniu lokalnej destylarni whisky, która będzie prezentować jakość lokalnej czystej wody i służyć wiernej społeczności wielbicieli jego wytworów. Marzenie zaczęło spełniać się w 2017 roku, kiedy destylarnia uzyskała licencję na produkcje whisky.
Dąb Mizunara to jeden z najrzadszych i najdroższych gatunków dębu na świecie. Jego historia jest głęboko zakorzeniona w historii i kulturze Japonii. Podczas II wojny światowej Japonia była blokowana gospodarczo przez wiele krajów i nie mogła importować dębowych beczek. Pod koniec wojny Japonia wkrótce stanęła w obliczu ich niedoboru, więc producenci whisky musieli używać rodzimego japońskiego dębu Mizunara. Dąb Mizunara jest wysoko ceniony, ponieważ koszt kłód jest dość wysoki. Często drzewo osiąga wystarczający poziom dojrzałości dopiero po 200 latach. Japoński rząd ogranicza wycinkę drzew Mizunara w wieku poniżej 80 lat, co jeszcze bardziej utrudnia pozyskanie tego typu japońskiego dębu do produkcji beczek. Dąb Mizunara oferuje złożone nuty drzewa sandałowego, kokosa, przypraw i japońskiego kadzidła, ukazując wyrafinowanie orientalnego smaku z mocnym, ale aksamitnym odczuciem w ustach.
10-letnia whisky finiszująca w beczkach z dębu Mizunara osiągnęła wysoki poziom kremowych smaków i aromatów przepełnionych nutami wanilii, kawy z mlekiem i mlecznej czekolady.
Barwa: soczysty bursztyn;
Aromat: sandałowe drzewo, sok z cytryny, skórki kokosowe i wanilia;
Smak: ziemisty dąb, mleczna czekolada, kawa z mlekiem i waniliowy deser;
Finisz: dębowy, długi i pełen owoców;
Wielu pijących whisky uważa, że pod żadnym pozorem nie należy dodawać wody do whisky. Prawdą jest jednak, że samo picie whisky pozwala zasmakować jej w najbardziej autentyczny sposób, a co za tym idzie, pozwala delektować się oryginalnymi cechami destylarni i niuansami beczki. Według specjalistów najlepiej jest wypić pierwszy lub drugi łyk czystej whisky, zaraz po otwarciu butelki, a następnie dodać kilka kropli wody i kontynuować jej odkrywanie.
Sztandrową postacią zdobiącą wydania z japońskiej destylarni Shinobu jest samuraj. I tym razem wojownika znajdziecie zarówno na opakowaniu, jak i na etykiecie. Samuraj w bogato zdobionym stroju wymachuje kataną i szukuje się do walki. 10-letni dram zaprezentowany został w ciemnych kolorach – zarówno opakowanie, jak i etykiecie na froncie pękatej butli mają barwę ciemnego oceanu.
Japońskie whisky dojrzewające w beczkach z niezwykle cennego dębu Mizunara budzą zainteresowanie wśród smakoszy bursztynowych trunków. Rzadki dąb dodaje dramom ekskluzywności. Dekadę dojrzewający destylat wzmocnił swój charakter finiszem w beczkach z dębu Mizunara, a wcześniej dojrzewał w beczkach po sherry. Pozycja została nagrodzona wieloma złotymi medalami w branżowych konkursach, co tylko potwierdza jej wysoki poziom.
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Producent | Shinobu Distillery |
Marka | SHINOBU |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon, sherry, beczki typu Hogshead 200 litrowe |
Finisz - beczka | Mizunara Oak |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |