Jesień 2020 przyniosła odświeżenie oficjalnego portfolio destylarni BenRiach. 10-letni BenRiach the Original stworzony przez dr Rachel Barrie to podstawowa whisky otwierająca gamę produktów tej gorzelni. Zestawiona z 3 rodzajów beczek – beczek po bourbonie, sherry oraz virgin oak przez minimum 10 lat deklarowane na etykiecie. Whisky zabutelkowana z mocą 43%.
W północnej części regionu Speyside, na miejscu starej farmy Riach, znajduje się kolejna wyjątkowa destylarnia – BenRiach. Gorzelnia została założona w 1898 roku przez Johna Duffa i wówczas należała do Longmorn Distillery Co. W wyniku kryzysu gospodarczego i bankructwa firmy braci Pattison destylarnia zaledwie dwa lata po otwarciu została zamknięta na ponad pół wieku. Przez część tego okresu funkcjonowała jedynie słodownia dostarczająca surowiec do innych destylarni. W 1965 r. gorzelnia Benriach została wykupiona i rozbudowana przez The Glenlivet Distillers. W kolejnych latach destylarnia kilka razy zmieniała właścicieli – należała między innymi do koncernów Seagrams oraz Pernod Ricard.
W 2004 r. destylarnia została przejęta przez trzech gentlemanów – Billego Walkera, Geoffa Bella oraz Waynea Keiswettera, co było punktem zwrotnym w dotychczasowej historii jej działalności. Pod okiem Billego Walkera, m.in. dzięki selekcji beczek dojrzewających w magazynach, na rynku pojawiło się wiele ciekawych edycji whisky – od klasycznego stylu Speyside, przez serie whisky finiszowanych, torfowych oraz licznych edycji jednobeczkowych (tzw. single cask). Billy Walker był zwolennikiem tradycyjnych metod produkcji, m.in. dlatego w 2009 roku wznowiła pracę słodownia, gdzie w tradycyjny „podłogowy” sposób przygotowywany jest słód do produkcji destylatu.
Kolejnym, ważnym momentem we współczesnej historii destylarni było przejęcie roli Master Blender przez kobietę, dr Rachel Barrie (Brown Forman), z wykształcenia będącą chemikiem. Barrie w branży whisky działa od niemalże 30 lat, pracowała m.in. w destylarniach Glenmorangie, Ardbeg oraz Bowmore. Jest obecnie odpowiedzialna za selekcję oraz zestawianie kolejnych edycji whisky z portfolio firmy Brown Forman – BenRiach oraz zakupionych w 2016 roku, za bagatela 285 mln funtów GlenDronach oraz Glenglassaugh.
Destylarnia BenRiach posiada oryginalną słodownię, z której dostarczany jest słód. Pracuje w niej 8 stalowych kadzi fermentacyjnych oraz 4 alembiki, których moce produkcyjne wynoszą ok. 2,5 mln litrów alkoholu rocznie. Alkohol dojrzewa tutaj głównie w beczkach po bourbonie oraz sherry, choć destylarnia słynie również z eksperymentowania i wykorzystywania beczek po innych trunkach.
Jak wspomnieliśmy, Benriach 10 years old The Original to whisky będąca kupażem destylatów dojrzewających w beczkach po bourbonie, sherry oraz beczkach virgin oak przez co najmniej 10 lat.
Kolor: słomkowy / jasny bursztyn;
Zapach: świeży, owocowy, karmelizowane owoce, delikatny wpływ sherry;
Smak: pikantne przyprawy, cynamon, świeże i gotowane owoce (jabłka i gruszki), wanilia. Po chwili przechodzi w stronę akcentów beczkowych, prażone migdały;
Finisz: średniej długości, spójny ze smakiem i zapachem, wyraźnie waniliowy.
Jak wspomnieliśmy na wstępie, nowy Benriach 10 The Original to nowa kreacja będąca unikalną recepturą dr Rachel Barrie. To również odświeżony design butelek nawiązujący do starszych, oficjalnych edycji z 1994 roku.
Obecnie BenRiach postawił na proste, szerokie oraz pękate butelki zwężające się przy szyjce, owiniętą srebrną folią. Centralną cześć zjamuje prosta, biała etykieta zawierająca nazwę destylarni, edycji oraz wiek whisky. W przypadku the Benriach 10 The Original dostrzeżemy również dopisek ‘Three Cask Matured’ wskazujący na kupaż różnych typów beczek. Poniżej głównej etykiety znajduje się mniejsza, na której wymieniono rodzaje użytych beczek oraz zawarto krótką notkę degustacyjną.
Benriach 10 The Original to jedna z trzech podstawowych whisky zaprezentowanych przez gorzelnie BenRiach reprezentująca klasyczny styl Speyside. W ramach trio ukazały się jeszcze – bardziej limitowane, ale oddające charakter regionu, z którego się wywodzą - whisky lekko dymno-torfowa oraz potrójnie destylowana. Prezentowany tutaj 10letni BenRiach to whisky stosunkowo prosta, ale dająca wiele przyjemności z degustacji. Kompozycja różnych beczek nadała trunkowi bardzo przyjemnych waniliowo-beczkowych nut wspaniale współgrających z wyraźnie owocowym charakterem destylatu. Świetna whisky na początek, dodatkowo w bardzo korzystnej cenie!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BENRIACH |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |