Arran 10 years old to najmłodsza whisky single malt z destylarni Arran. To trunek doskonale ukazujący świeży i owocowy charakter produkowanego tu destylatu dojrzewającego w beczkach po bourbonie oraz sherry przez minimum 10 lat. Butelkowany z charakterystyczną dla Arran whisky mocą 46%. W tym wypadku mamy do zaoferowania specjalną edycję, gdzie do butelki dołączono dwa profesjonalne, degustacyjne kieliszki sygnowane logo destylarni.
Arran to wyspa leżąca u zachodnich wybrzeży Szkocji, pomiędzy Ayrshire i Kintyre. Na początku XIX wieku działało tu prężnie ponad 50 małych, w większości nielegalnych gorzelni. Ostatnią, która swoją działalność zakończyła w 1837 roku była destylarnia Lagg Distillery. Co ciekawe, whisky produkowana w tamtym okresie na wyspie Arran cieszyła się dość dużą renomą, co czyniło ten obszar jednym z głównych ‘okręgów’ produkcji whisky, zaraz po dolinie rzeki Livet.
Sama destylarnia Arran to stosunkowo młoda gorzelnia - powstała w 1994 roku. Zlokalizowana w północnej części wyspy o tej samej nazwie, w małej miejscowości – Lochranza. Wówczas Harold Currie (w przeszłości dyrektor Chivas Regal oraz House of Campbell oraz weteran lądowania w Normandii w 1944 – D-Day) założył firmę o nazwie Isle of Arran Distillers. Produkcja destylatu ruszyła rok później, w 1995. W tym samym momencie rozpoczęła się również sprzedaż new make’a, czyli świeżego destylatu. Co ciekawe, wpłacenie 2400 dolarów zapewniało prawo uzyskania 240 butelek tej whisky. Była to jedna z metod poprawy kondycji finansowej firmy. Drugą była emisja obligacji, uprawniających udziałowców do otrzymania w 2001 roku, dwunastu butelek whisky Arran Founder’s Reserve.
Arran to niewielka, niezależna destylarnia czerpiąca wodę z lokalnego źródła – Gleann Easan Biorach (po gaelicku Ostre wodospady), jak również z jeziora Loch na Davie (zlokalizowanego za pasmem wzgórz za destylarnią). Na wyposażenie destylarni Arran składają się: kadź zacierna (wykonana ze stali nierdzewnej), 4 kadzie zacierne (sosna oregońska) oraz para alembików. Moce produkcyjne zakładu to około 1 miliona litrów alkoholu. Destylaty dojrzewają w pobliskim wielopoziomowym magazynie.
10-letni Arran debiutował na rynku w 2006 r. i od tego czasu cały czas stanowi trzon oferty. Edycja ta zyskała dość duże uznanie, zdobywając po 6 latach od premiery główną nagrodę – złoty medal – na World Spirits Competition.
Tym samym warto wspomnieć, że początki działalności destylarni to pasmo sukcesów opartych głównie na działaniach marketingowych. Począwszy od roku 1996 do 1998, destylarnia rokrocznie otrzymywała nagrody, były to m.in.: Scottish Marketing Awards Winner oraz Scottish Exprter of the Year.
Destylarnia Arran jest mecenasem Światowej Federacji Roberta Burnsa – narodowego poety Szkocji, prekursora romantyzmu. Na jego cześć stworzyła whisky single malt Roberta Burnsa oraz blended whisky Roberta Burnsa. Arran jest jedyną destylarnią whisky, która może wykorzystać wizerunek i podpis poety na swoim opakowaniu.
Whisky Arran używana jest głównie do produkcji whisky single malt; zaledwie niewielka część trafia do produkcji ich asortymentu whisky blended: Lochranza Blend, Robert Burns Blend i Arran Gold Single Malt Whisky Cream Liqueur.
Jako ciekawostkę warto zaznaczyć, że wizerunek orłów na etykietach whisky Arran ma symboliczne znaczenie dla historii powstawania destylarni. W trakcie jej budowy, para Orłów Przednich założyła gniazdo na klifie tuż obok gorzelni, co znacząco wpłynęło na przebieg prac budowlanych. Z uwagi, że jest to gatunek zagrożony wyginięciem budowa destylarni musiała zostać tymczasowo wstrzymano – dla upamiętnienia tego faktu, butelki oraz tuby whisky Arran posiadają wizerunek szlachetnej pary orłów.
Kolor: słomkowy
Zapach: świeże owoce – zielone jabłko, owoce tropikalne – kiwi, delikatne akcenty trawiaste w tle
Smak: spójny z zapachem, rześki, owocowy, cytrusowy, z delikatnym przyprawowym wykończeniem – przyprawy korzenne, cynamon
Finisz: długi, z przewagą przypraw oraz dębiny
10 letni Arran to whisky – wizytówka destylarni, zabutelkowana w naturalnym kolorze (nie barwiono jej karmelem), stąd też, aby w pełni sie w niej rozsmakować sugerujemy degustacje w czystej postaci.
Oczywiście nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby skomponować na niej klasyczny koktajl, który uwypukli owocowość destylatu.
Charakterystyczna dla gorzelni, smukła, wysoka butelka z centralnie umiejscowioną etykietą. Na etykiecie zawarte podstawowe informacje – nazwa destylarni oraz edycji wraz z zawartością alkoholu. Pod nazwą umieszczona liczba 10 będąca deklaracją wieku. Całość w tym wypadku utrzymana w szaro-grafitowych odcieniach z jasnymi elementami. Nad etykietą wyraźne przetłoczenie ukazujące parę orłów – to odwołanie do czasu budowy destylarni.
Butelka zapakowana jest w tubę utrzymaną w podobnej kolorystyce. Całość zapakowana jest w sztywne pudełko w którym znajdziemy dwa profesjonalne kieliszki degustacyjne z logo destylarni.
10-letni Arran to whisky wyjątkowo delikatna, ale i stosunkowo dobrze zbudowana jak na swój młody wiek. Zawdzięcza to przede wszystkim kompozycji beczek po bourbonie, jak i sherry nadającym jej dodatkowej głębi. Jej wyraźnie owocowy charakter i świeżość to niejako DNA destylarni Arran. Whisky zdecydowanie warta spróbowania! Miłym dodatkiem są również kieliszki pozwalające odkryć pełnie aromatów samej whisky. Taki zestaw to wspaniały pomysł na prezent dla miłośnika szkockiej whisky.
Wybrane bottlingi z portfolio Arran i Lagg
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Highlands |
Producent | Arran Distillery |
Marka | ARRAN |
Właściciel | Isle of Arran Distillers |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, sherry |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Jim Murray | 87 |