Poznajcie single malta Aberlour Forest Reserve, 10-letnią whisky ze szkockiej destylarni. Prawie dekadę dojrzewania słód spędził w dębowych beczkach z białego dębu po bourbonie, a następnie finiszował w beczkach po sherry i beczkach z dębu francuskiego Limousin. Nazwa nie jest przypadkowa – marka zaangażowała się w ochronę lasu w regionie Speyside. Słodowa whisky, butelkowana z mocą 40%, pełna kremowych fal dębu, orzeźwiających cytrusów, wanilii i słodyczy ciągnącego się toffi.
Destylarnia Aberlour znajduje się w jednym z regionów szkockiej produkcji whisky, w Speyside. Gorzelnia mieści się tuż przy zalesionym zagłębieniu w pobliżu dopływów rzeki Lour i Spey. Nazwa Aberlour wywodzi się z języka gaelickiego. „Aber” oznacza ujście rzeki lub miejsce spotkania rzek (w tym przypadku spotkania rzeki Lour i rzeki Spey). Chociaż na etykietach produktów szkockiej destylarni dojrzycie datę 1879, to pierwsza destylacja za jej murami odbyła się już w 1826 roku – przypomnijmy o to na fakt, że była nielegalna. Oryginalna destylarnia, która uległa zniszczeniu podczas pożaru, została odbudowana w 1879 roku przez Jamesa Fleminga i to data zaznaczona jest właśnie na butelkach. W 1898 roku drugi pożar strawił kilka budynków gorzelni i większość zbiorników na whisky, ale ostatecznie miejsce to zostało zrekonstruowane i pracuje na pełnych obrotach do dzisiaj.
Whisky Aberlour powstaje na bazie cennej wody źródlanej z Ben Rinnes, płynącej lokalny torf i granit w dolinie Lour, aż do gorzelni. Podczas swojej podróży zbiera rzadkie minerały, dzięki czemu staje się naturalnie miękka, co oczywiście wpływa na whisky. Woda ta jest używana na wszystkich etapach produkcji i nadaje Aberlour jej gładki, delikatny charakter. Również w przypadku 10-letniego Aberlour Forest Reserve woda stanowi istotny element całości. Tak samo ważny jest proces dojrzewania, który w tym przypadku odbywa się aż w trzech rodzajach beczek. Whisky spędza prawie dekadę w dębowych beczkach po bourbonie, a później finiszuje w beczkach z francuskiego dębu i beczkach po sherry.
10-letni Aberlour Forest Reserve to kwintesencja kremowych i otulających akcentów smakowych. Tutaj rządzi dąb, karmel i wanilia.
Barwa: ciemne złoto;
Aromat: świeży dąb, cytrusy, konfitura jagodowa i wanilia;
Smak: toffii, pralina, rodzynki, wanilia i karmel;
Finisz: kandyzowany imbir, akcenty pieprzy, ciastka owsiane i rodzynki;
Delektujcie się tym kremowym single maltem w klasycznej szklance o grubym dnie – zwanej tumbler. Dobrym pomysłem będzie również sięgnięcie po standardowy kieliszek do białego wina, który swoim kształtem najlepiej przypomina specjalny kieliszek do degustacji whisky. Single malty świetnie smakują z dodatkiem wody, która znacznie poszerza profil smakowy i aromatyczny.
Biała etykieta o brązowych napisach ma dość prosty design, jednak jej przekaz jest jasny i prosty – wszystkie informacje o trunku znajdziecie na froncie butelki. Złotą barwą wyróżniono oznakowanie wieku single malta. Nie pominięto również daty rozpoczęcia destylacji w szkockiej gorzelni. 10-latek pakowany jest do brązowej, zgrabnej tuby.
Aberlour Forest Reserve to single malt dla wielbicieli drewna. W przypadku tego dramu drewno odgrywa znaczącą rolę – klaruje i tworzy wyrazisty charakter whisky, a wszystko to za sprawą aż trzech rodzajów beczek użytych w procesie maturacji słodu. Whisky idealna na prezent dla każdego. Jej smaki są przystępne, otulające i przyjemne dla podniebienia. Świetna do degustacji w grupie, ale nie tylko – równie dobrze sprawdzi się podczas wieczoru spędzanego w pojedynkę z dobrą książką lub przy dobrym filmie.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Aberlour Distillery |
Marka | ABERLOUR |
Właściciel | Pernod Ricard |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 10Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, sherry |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | bez opakowania |