Szwedzka destylarnia whisky słodowej, Macmyra, weszła we współpracę z rozlewnią That Boutique-y Whisky Company, a pięć lat później powstał złocisty single malt butelkowany z mocą 50,3% alkoholu. Dram, leżakujący pół dekady w dębowych beczkach, nie powstałby, gdyby nie doświadczony Master Blender szwedzkiej marki, Angela D'Orazio. Na podniebieniu karmelizowane orzechy, bez cytrynowa, maliny, wiśnie, nuty wanilii i maślane ciastko.
Pomysł wyprodukowania whisky w Szwecji zrodził się w 1998 roku. Pierwsza whisky została wydestylowana w 1999 roku, a w 2000 roku pierwsza, 30-litrowa beczka została napełniona. Marka Mackmyra zmieniła miejsce destylacji pod koniec 2011 roku i otworzyła destylarnię Gravity w pobliżu Gävle 100 mil na północ od szwedzkiej stolicy. Dziś na rynku dostępne są whisky z obu destylarni. Specjalnością gorzelni jest maturacja whisky w małych beczkach o pojemności zaledwie 30 litrów. Nowo wybudowana destylarnia jest jedną z najbardziej zautomatyzowanych fabryk whisky na świecie. Ale serce destylarni to dwa szkockie, miedziane alembiki.
Szwedzka destylarnia Macmyra produkuje swoją whisky z dbałością o środowisko. Cały jęczmień, niezbędny do przygotowania zacieru każdej whisky słodowej, pochodzi z lokalnych upraw. Sama destylarnia działa grawitacyjnie, co oznacza, że jęczmień jest składowany na wyższych piętrach i stopniowo spływa w dół – już w formie alkoholu – wraz z kolejnymi etapami produkcji. Składniki są transportowane na szczyt wieży, skąd spływają grawitacyjnie do piwnicy, gdzie whisky ląduje w beczkach. Mniejsza, 30-litrowa pojemność beczek wpływa na szybsze dojrzewanie słodu.
Ciekawa kompozycja smaków – od orzechów, poprzez kukurydzę, a na pieprzu kończąc. Do tego orzeźwiające akcenty cytrynowej tarty i soczystych malin.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: karmelizowane orzechy, trociny, beza cytrynowa;
Smak: maliny i wiśnie, kremowa wanilia, kukurydza i ciastka maślane;
Finisz: popcorn, jagody i pieprz;
Wspaniale soczysty i wielosmakowy single malt zachwyca swoją wielowymiarowością. Ta 5-letnia whisky świetnie smakuje pod wieloma postaciami. Na pierwszy raz warto degustować trunek bez dodatków, później dobrze będzie dodać dwie krople wody o pokojowej temperaturze. Wówczas bardziej wyczuwalne dla podniebienia staną się ukryte gdzieś głębiej akcenty kukurydzy i pieprzu.
Etykieta, podobnie jak destylarnia, osadzona jest głęboko w szwedzkich lasach. Na pierwszym planie widzimy specjalistkę od destylacji w gorzelni Macmyra, czyli Angelę D'Orazio, która przypomina elfa. Świetne nawiązanie do skandynawskich przesądów i wierzeń. W tle dojrzymy kamienne wejście do kopalni Bodas, dawnej kopalni rudy żelaza, której wnętrza dziś pełnią funkcję magazynów Macmyra. Wielu smakoszy docenia kolekcję That Boutique-y Whisky Company nie tylko ze względu na wyjątkową jakość i różnorodność, ale również z uwagi na wspaniałe etykiety w formie graficznych opowieści.
W uwagi na niewielki rozmiar beczek, w których dojrzewa 5-letni single malt, whisky osiąga mocniejsze i bardziej wyraziste smaki i aromaty, za które smakosze whisky kochają dramy z destylarni Macmyra. Idealny trunek dla wielbicieli konkretnych słodów o określonym charakterze.
Rodzaj whisky | Single Malt |
---|---|
Marka | THAT BOUTIQUE-Y WHISKY COMPANY |
Wiek | 5Y |
Zawartość alkoholu | 50.3 |
Pojemność | 0.5L |