Specjalna, limitowana edycja indyjskiej marki Amrut prezentuje wydanie dojrzewające w dębowych beczkach po bourbonie, pozbawione torfowego stylu. Whisky była destylowana w 2016 roku, a butelkowana w roku 2022 z mocą 60% alkoholu. Tyle lat w beczkach to dużo, jak na hinduską produkcję, biorąc pod uwagę, że w Indiach whisky dojrzewa o wiele szybciej niż w Szkocji ze względu na klimat. Wyrazisty single malt, pełen orzechowych nut i akcentów ziaren słonecznika to dram, który z pewnością zapamiętacie.
Pierwsze whisky, produkowane w Indiach, mało przypominały te europejskie. Właściwie do dzisiaj większości bursztynowych alkoholi wytwarzanych w tym kraju daleko do szkockich czy amerykańskich odpowiedników– Amrut jest wyjątkiem. W XIX wieku w Indiach praktycznie nie było już zboża, które można było destylować na alkohol, a nie wykorzystywać do celów spożywczych. Rozwiązaniem była produkcja whisky z surowców innych niż zboże. Producenci zwrócili się w stronę melasy i tak już zostało, mimo że często metoda ta budzi kontrowersje. Zmiana nastąpiła dopiero w latach 80-tych – zaczęto wtedy produkować prawdziwą whisky na wzór europejski, czyli na bazie jęczmiennego słodu.
Szkocka whisky single malt dojrzewająca w beczkach po bourbonie to prawdopodobnie najbardziej klasyczny styl, ale whisky z beczek po bourbonie z Indii już niekoniecznie! W dębowych beczkach po bourbonie jest jeszcze dużo smaku, dzięki czemu idealnie nadają się do starzenia whisky, a hinduscy producenci mają tego świadomość. Smaki, które znajdziesz w whisky single malt leżakowanej w beczkach po bourbonie, to wanilia, karmel, toffi i dąb. Drewno wybrane do procesu maturacji nadaje charakter whisky i wpływa na jej styl, dlatego to tak istotna część komponowania dramu.
Amrut, dojrzewający w beczkach po bourbonie, prezentuje klasyczną paletę smaków i aromatów znamiennych dla drewna tego typu. Spodziewajcie się więc akcentów dębu, wanilii i kremowego karmelu.
Barwa: soczysty bursztyn o złocistych refleksach;
Aromat: słodki, kremowy dąb i nuty karmelowych ciastek;
Smak: waniliowy deser, orzechy, ziarna słonecznika i dębowa goryczka;
Finisz: mocno dębowy, średniej długości, słodki;
Do degustacji whisky nie potrzeba wiele: wystarczą whisky, nos i usta. Ale w rzeczywistości niektóre narzędzia pomagają uczynić degustację jeszcze efektywniejszą. Aby naprawdę móc degustować wysokiej jakości whisky ze wszystkimi jej aromatami i fasetami, zalecamy używanie konkretnych kieliszków. Kieliszki do degustacji mają bulwiasty kształt i zwężają się ku górze – kształtem przypominają gruszkę lub tulipana. Taka konstrukcja pozwala szczególnie dobrze zebrać aromaty whisky oraz ułatwia ich rozpoznanie i przyporządkowanie podczas degustacji.
Whisky Amrut jak zwykle powala bogactwem prezentacji. Butelka i opakowanie w prawdziwie hinduskim stylu pełne są złota i zdobień. Obok tego singla malta mało kto przejdzie obojętnie. Opakowanie ma biało-szary kolor i złote, floralne elementy ozdobne. Podobne, kwiatowe wzory znajdziemy na białej etykiecie umieszczonej na froncie zgrabnej butelki z profilowaną szyjką o złotej zakrętce. Przepych pełną parą!
Doskonała, długo dojrzewająca whisky z Indii miała sporo czasu, aby pobrać z beczek po bourbonie wszystko to, co najlepsze. Znawcy, smakosze i doświadczeni degustatorzy nie będą zawiedzeni. Przygotuj się na degustację pełną wrażeń. Amrut, dojrzewający w beczkach po bourbonie około sześciu lat, destylowany w 2016 roku i butelkowany w roku 2022, to świetna opcja na prezent dla fana whisky słodowych z wyższej półki.