Dlaczego warto kupić whisky Wilton House?
- Wilton House należy do kategorii tzw. bastard malts, natomiast nieoficjalnie wiadomo, iż produkowana jest w gorzelni Glen Moray
- Debiutowała na początku 2021 roku
- Bardzo delikatna, subtelna, z elementami cytrusów ze skórka, słodkich nut karmelu i miodu oraz lekkich przypraw
- Stworzona z destylatów leżakowanych mniej, niż 10 lat w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie
- Doskonała na każdą okazję, świetna do koktajli
- Znakomity stosunek jakość-cena!
Butelkowany z mocą 40% alkoholu, szkocki single malt Wilton House powstaje w miasteczku Elgin, tuż nad rzeką Lossie. Gorzelnia mieści się w samym sercu regionu Speyside. Bursztynowa ekspresja w butelce z białą etykietą, czekająca cierpliwie w obszernej tubie na rozpieczętowanie, zachwyca delikatnym profilem smakowym, nutami otulającej słodyczy, akcentami wanilii i elementami orzeźwiających cytrusów.
Poprzez swoje krainy, takie jak Highlands, Speyside czy Islay, Szkocja pozostaje wspaniałą krainą whisky, nadając jej swoją ogólną nazwę: „szkocka”. To niekwestionowane królestwo szlachetnych single maltów. Na południe od Inverness w północno-wschodniej Szkocji leży rzeka Spey, a wokół niech region Speyside, jedna z kolebek whisky. Skupia się tam około pięćdziesięciu renomowanych destylarni: Glenfarclas, Glenfiddich, Aberlour, Macallan. To tam powstaje również whisky Wilton House. Do dziś to trudno dostępny region ze względu na wąskie, kręte drogi i rzeki, stwarza świetnie warunki do produkcji delikatnych ekspresji. Dojrzewanie w dębowych beczkach i butelkowanie słodu ma miejsce w zakładach w regionie Highlands.
Na pytanie „jak zrobić whisky?” można odpowiedzieć nieco prowokacyjnie: ze zbóż, wody i drożdży. Są to oczywiście podstawowe składniki, ale nie można poważnie ograniczać jakości końcowego destylatu do tej prostej listy składników, które uwalniają swoją magię dopiero dzięki wyrafinowanemu procesowi fermentacji, destylacji i dojrzewania. Dąb, z którego wytwarzane są beczki używane w procesie maturacji, oddaje destylatowi dużą liczbę związków aromatycznych, a destylacja oczyszcza alkohol z niepożądanych składników i nadaje whisky lekkości.
Single malt Wilton House, butelkowany z mocą 40% alkoholu, to delikatna whisky, pełna przyjemnych akcentów dębu, wanilii i cytrusów.
Barwa: złocista;
Aromat: lekko dębowy, pełen słodyczy i cytrusowych nut;
Smak: orzeźwiające nuty soku z cytryny, pomarańczowa skórka, wanilia i karmel
Finisz: dębowy i słodki;
Lekki i przyjemny single malt zapewnia wystarczająco dostępne dla podniebienia doznania sensoryczne, kiedy jest serwowany bez dodatków. Jeżeli jednak preferujecie whisky w nieco bardziej delikatnym wydaniu, cieszcie się ekspresją Wliton House na kostkach lodu lub z kroplą wody.
Wilton House kryje się w butelce o klasycznym kształcie z białą etykietą na froncie. Etykiecie przyciąga wzrok logiem marki, czyli dwoma skrzyżowanymi kluczami, a także widok na wiekowe, szkockie budynki regionu Speyside. Prezentacja zapewnia wszystkie niezbędne informacje na temat ekspresji, jednak dopiero degustacja w pełni zaspokoi ciekawość.
Delikatna, finezyjna ekspresja, pełna akcentów wanilii, dębu i soczystych cytrusów, to świetna opcja dla początkujących smakoszy whisky słodowej. Swoim lekkim profilem przekona do siebie każdego nowicjusza w świecie bursztynowych alkoholi. Świetnie reprezentuje region Speyside i szybko robi ochotę na więcej.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | WILTON HOUSE |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |