Basil Hayden Bourbon swoją premierę miał w 1992 roku, kiedy to stał się częścią serii Jima Beama, wraz Knob Creek i Baker's. Na formułę tego złocistego trunku składa się 60% kukurydzy, 30% żyta i 10% jęczmienia. Pierwsze wydania były określane wiekiem, jednak od pewnego czasu marka zdecydowała się wypuszczać bourbon bez podawania wieku. Na podniebieniu sporo miodowej słodyczy w zestawie z wanilią, białym pieprzem i cynamonem.
Złocisty bourbon został nazwany na cześć jednego z pierwszych destylatorów w stanie Kentucky, który zasłynął stworzeniem formuły alkoholu o wysokiej zawartości żyta. W 1987 roku marka Jim Beam wykupiła prawa do whisky i wypuściła ją w szerszy świat. Kiedy zastanawiamy się nad narodowymi trunkami, odruchowo kojarzymy Szkocję z whisky, Japonię z sake, a Stany Zjednoczone z bourbonem. Takie marki jak Jim Beam czy Jack Daniel's stanowią wizytówkę amerykańskiego stylu życia. Po raz pierwszy spotykamy się z terminem „bourbon” na ziemi amerykańskiej w 1786 roku. Po przegranej wojnie secesyjnej, część osadników przeniosła się do słabo zaludnionego Kentucky, co dawało większe szanse uniknięcia płacenia podatków. Okoliczne ziemie mniej sprzyjały uprawie jęczmienia czy żyta, bardziej natomiast kukurydzy. Innym elementem przemawiającym za rozwojem destylacji w tym regionie była obfitość wody.
Mashbill, czyli fachowo procentowy udział rodzajów zbóż w formule whisky, dla bourbona, to co najmniej 51% kukurydzy. Tradycyjnie oprócz kukurydzy gorzelnie wykorzystują w swych recepturach dwa inne zboża. O ile jednym z nich zawsze jest słodowany jęczmień, o tyle trzecim będzie żyto lub pszenica. Dodatek żyta nadaje lekkiej pikanterii, podczas gdy pszenica łagodnego charakteru i słodyczy. Basil Hayden stawia na żyto, klarując tym samym bardziej intensywny klimat swojego produktu.
Basil Hayden, bourbon butelkowany z mocą 40% alkoholu, zachwyca klasycznym charakterem alkoholu z Kentucky i głębokimi smakami wanilii, dębu oraz cynamonu.
Barwa: głęboki, ciemny bursztyn;
Aromat: kukurydziane płatki, grzanka z masłem, biały pieprz i wanilia;
Smak: sporo dębu i słodyczy kukurydzy, jeszcze więcej wanilii, tostów i cynamonu;
Finisz: dąb, miód i przyprawy;
Bourbon podlega takim samym zasadom przechowywania jak każda inna whisky. Wystarczy domowy barek lub jakiekolwiek inne miejsce w mieszkaniu niebędące bezpośrednio wystawione na działanie promieni słonecznych i ciepła. Whisky ma sporą przewagę nad winem, bowiem po otwarciu nie traci nic ze swojej wartości. Jaka jest tradycja degustacji bourbona, w kraju jego pochodzenia? Amerykanie dodają do whisky sporą ilość wody – wielu uważa, że stanowczo za dużo. Warto jednak samemu sprawdzić, jaka wersja podania dramu najbardziej nam smakuje. Nieważne, czy dwie, czy pięć kostek lodu, ten Basil Hayden zawsze się obroni.
Ta whisky wygląda równie dobrze, co smakuje! Basil Hayden ma ciekawą etykietę, która wystaje nieco poza zgrabną butelkę. Ujęto na niej historię tego niesamowitego bourbona, a także przyozdobiono niewielką grafiką przedstawiającą beczkę. Dominują tutaj ciepłe barwy, świetnie współgrające z bursztynowym kolorem whisky. Długą, smukłą szyjkę wieńczy srebrna zakrętka.
Bourbon to alkohol dla wielbicieli słodyczy, kremowego charakteru dębu i otulających akcentów pomarańczy i przypraw. Basil Hayden stanowi kwintesencje amerykańskiego stylu, który nie traci na popularności. Aromatyczna whisky z Kentucky oczaruje nie tylko dokładnie opracowaną paletą smakową, ale również świetną prezencją.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Producent | Jim Beam Distillery |
Marka | BASIL HAYDEN |
Właściciel | Jim Beam |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Jim Murray | 87 |