Evan Williams to kolejna marka amerykańskiego bourbona, produkowanego przez firmę Heaven Hill z Kentucky. Na rynku debiutowała w 1957 roku. To klasyczny kukurydziano-żytni destylat starzony w świeżych, dębowych beczkach. Obecnie to druga, najbardziej popularna marka bourbona pod kątem sprzedaży, ustępująca jedynie marce Jim Beam.
Prezentowana edycja to 4-letni bourbon Evan Williams butelkowany z mocą 50%.
Nazwa Evan Williams została nadana na cześć jednego z pionierów destylacji w stanie Kentucky. Evan Williams był walijskim emigrantem urodzonym w Dale. Do Stanów Zjednoczonych wyemigrował pod koniec XVIII wieku, osiedlił się w Kentucky (obecnie jest to cześć miasta Louisville), gdzie w 1793 roku rozpoczął produkcję alkoholu. Jest to data widniejąca na butelkach Evana Williamsa razem z dopiskiem ‘Kentucky’s 1st distiller’.
Warto jednak nadmienić, iż obecna destylarnia nie jest w żaden sposób powiązana z historycznym zakładem Evana. Współczesna destylarnia marki Heaven Hill powstała w 1935 roku. Obecna siedziba firmy mieści się w Bardstown, gdzie znajduje się centrum otwarte dla zwiedzających oraz magazyny. Sam bourbon Evan Williams produkowany jest natomiast w destylarni Bernheim (należąca do Diaego i zamknięta w 1999 roku), we wspomnianym wyżej Louisville.
Destylarnia Bernheim w której odbywa się produkcja jest bardzo nowoczesnym, w dużej mierze skomputeryzowanym zakładem. Do produkcji alkoholu wykorzystuję się mieszankę, która w 75% składa się z kukurydzy, w 13% z żyta oraz w 12% ze zesłodowanego jęczmienia. Destylat zgodnie z amerykańską tradycją, dojrzewa przez okres minimum 2 lat w świeżych, dębowych beczkach.
4-letni Evan Williams nosi bardzo ważny dopisek ‘bottled in bond’, który odnosi się bezpośrednio do regulacji nałożonych na producentów bourbona pod koniec XIX wieku. Whisky posiadająca to określenie musi pochodzić z jednej gorzelni, musi być wyprodukowana w trakcie jednego sezonu oraz butelkowana po minimum 4 latach z mocą przynajmniej 50%.
Kolor: bursztynowy
Zapach: zdecydowanie bardziej esencjonalny w porównaniu z podstawową edycją. Wyraźnie karmelowo-waniliowy z nutami syropu klonowego. Nadpalona beczka, akcenty owocowe (wiśnie).
Smak: pomimo znacznej mocy bardzo łagodny, krem waniliowy, ciasto drożdżowe, karmel. Następnie przechodzi w stronę przyprawowo-ziołową z dębowym akcentem.
Finisz: średniej długości, bardzo spójny ze smakiem. Początkowo karmelowo-waniliowy przechodzący w pikantną wytrawność.
4-letni Bourbon Evan Williams pomimo swojej wysokiej mocy – 50% rekomendowany jest do degustowania w czystej postaci. To również świetny trunek do serwowania na lodzie, w gorące letnie popołudnie.
Whiskey Evan Williams sprzedawana jest w prostokątnej butelce z białą etykietą, na której znajdują się informacje o samej whisky oraz wspomniany wyżej napis ‘Bottled in Bond’ odwołujący się do wytycznych i nadzoru prawnego nad produkcją bourbona.
4 letni Evan Williams to bardzo interesująca pozycja – butelkowany w podwyższonej mocy wspaniale pokazuje głębie smaków i aromatów prezentowanych przez amerykańskie bourbony. Pozycja obowiązkowa dla fanów amerykańskiej myśli gorzelniczej, w której dominuje karmelowo-waniliowa słodycz z wyraźnym wpływem młodego drewna. Polecamy!
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | EVAN WILLIAMS |
Wiek | 4Y |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |