Zabutelkowany z mocą 57,7% alkoholu single malt Ben Nevis był destylowany w roku 1997 dnia 12 lutego, a następnie spędził 24 lata dojrzewając w dębowej beczce numer 105 typu butts po sherry. Ekspresję wyróżnia naturalny kolor i brak zastosowania filtracji na zimno, co pozwoliło zachować whisky głębię smaków i aromatów. A jest ich niemało: od rodzynek, poprzez nuty karmelu i skórki pomarańczowej, aż po niuanse maślanego pieczywa z elementami pieprzu i tytoniu.
Tym razem marka The Single Malt of Scotland postanowiła podjąć współpracę z destylarnią Ben Nevis. Gorzelnia została zbudowana w 1825 roku przez Johna MacDonalda u podnóża słynnego wzgórza Ben Nevis. Dwie dekady później jego syn otworzył kolejną destylarnię o nazwie Nevis. Została ona zamknięta po 30 latach produkcji i obecnie służy jako magazyn dla Ben Nevis. W połowie XX wieku destylarnia eksperymentowała z ciągłą destylacją. Była to jedna z pierwszych destylarni, która mogła produkować zarówno whisky zbożową, jak i słodową. Ostatecznie w 1989 roku Ben Nevis został kupiony przez japońską firmę whisky Nikka, która do dziś jest właścicielem destylarni.
Gorzelniczy charakter whisky Ben Nevis jest dość mocny i intensywny. Często występuje pikantny aromat, a destylarnia regularnie używa dymu torfowego do suszenia słodu – brak ich jednak w wydaniu kolekcji The Single Malt of Scotland. Produkcja w Ben Nevis wzrosła kilka lat temu z pół miliona litrów do 2 milionów litrów rocznie. Źródłem wody Ben Nevis jest Allt a'Mhuilinn. Wyjątkowa budowa destylatorów gorzelni tworzy intensywny słód Highland. 24-letnie wydanie dojrzewa przez prawie ćwierć wieku w jednej, specjalnej beczce w typie butts (o pojemności 500 litrów) po sherry. W odpowiednim czasie zawartość beczki numer 105 zostaje rozlana do limitowanej liczby butelek.
24-latek oferuje wiele przyjemnych dla podniebienia smaków, a także otulających nos aromatów.
Barwa: ciepły bursztyn;
Aromat: nuty dębowe, akcenty eukaliptusa, elementy mlecznej czekolady i cynamonu;
Smak: rodzynki i figi, maślane rogale z dżemem, sok z pomarańczy i biały pieprz, trochę tytoniu;
Finisz: prażone orzechy, migdały w miodzie i ciemna czekolada;
Delektuj się każdym elementem 24-letniego single malta. Odpowiednie podejście do degustacji jest kluczem do sukcesu. Tutaj nie potrzebujesz wiele – wystarczy odpowiednie szkło i parę kropli wody. Doskonale sprawdzi się specjalistyczny kieliszek do degustacji whisky, a jeżeli nie masz takiego pod ręką – kieliszek do białego wina.
Cała kolekcja The Single Malt of Scotland została ubrana w spójny design. I tym razem butelka jest zgrabna i wykonana z bezbarwnego szkła. Na froncie znajdziesz białą etykietę, na której umieszczono rycinę prezentującą budynki destylarni Ben Nevis. Nazwę kolekcji ujęto w złocistą, finezyjną czcionkę. Butelka czeka w otwartym, czarnym pudełku.
Oto charakter regionu Highland w nieco bardziej delikatnej i słodkiej wersji. Wspaniała, wielosmakowa i mocno aromatyczna whisky rozkochuje w sobie akcentami czekolady, karmelu, tytoniu i soku z pomarańczy. 24 lata spędzona w beczce po sherry typu butts zrobiły swoje.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | THE SINGLE MALT OF SCOTLAND |
Wiek | 24Y |
Zawartość alkoholu | 57.7 |
Pojemność | 0.7L |