Z pojedynczej beczki o numerze 15059, która wcześniej zawierała sherry Oloroso, stworzono limitowaną edycję 24-letniego single malta, pełnego nut ciemnej czekolady, suszonej moreli i kremowej wanilii. To whisky wydestylowana 14 lipca 1997 roku i zabutelkowana 17 stycznia 2022 roku w liczbie zaledwie 665 ponumerowanych butelek o mocy 55,7% alkoholu. Prawdziwy skarb, który przez 24 lata spoczywał w piwnicy renomowanej, szkockiej destylarni Benriach.
Destylarnia Benriach została założona w 1898 roku przez Johna Duffa. Niestety los nie był szczególnie łaskawy dla zakładu. Został zamknięty wkrótce po założeniu i kilkakrotnie przechodziło z rąk do rąk, nawet po ponownym otwarciu. Jednak nawet podczas tymczasowych przestojów urządzenia do słodowania zboża pozostawały aktywne, zaopatrując strony trzecie. Od połowy XX wieku sytuacja w destylarni powoli się poprawiała. Benriach należał do Glenlivet i Seagrams, następnie do Pernod Ricard. Rozbudowy i modernizacje pomogły whisky ze Speyside odnieść większy sukces. Potem były kolejne kryzysy, ale od nowego tysiąclecia sytuacja firmy zaczęła wyglądać lepiej. Południowoafrykańska firma Infra Trading nawiązała współpracę z Billym Walkerem (dyrektorem Burn Stewart) i założyła Benriach Distilling Co. W 2008 roku marka poszerzyła swoje portfolio o destylarnię GlenDronach. W 2013 roku przejęli destylarnię Glenglaussaugh. Wszystko to wzbudziło ciekawość największych inwestorów. Od 2016 roku firma jest częścią Brown-Forman z USA.
Beczki „puncheon” to beczki o większej niż zazwyczaj pojemności. Mogą pomieścić od 450 do 500 litrów płynu. Bo beczkach typu butt, puncheon są najpopularniejszym rodzajem beczek używanym do dojrzewania sherry. Beczki po hiszpańskiej sherry Oloroso odpowiadają za finalny charakter dramu. Zapewniają single maltom wyrazistego, owocowego charakteru i elementów korzennych przypraw. 24 lata maturacji to mnóstwo czasu, aby wzmocnić intensywność owocowego stylu.
24-letni single malt z destylarni Benriach, po dojrzewaniu w dębowych beczkach po hiszpańskiej sherry, osiągnął wyrafinowaną paletę smaków i aromatów z owocami i czekoladą na czele.
Barwa: rdzawa;
Aromat: orzech laskowy w polewie czekoladowej, z drzewem wiśniowym, jabłkiem i figą;
Smak: wiśniowo-bananowy z czekoladą, prażoną wanilią, suszoną morelą i świeżą śmietaną;
Finisz: długi, mocno owocowy, pełen czekoladowych akcentów;
Długo dojrzewająca, limitowana whisky z wyjątkowych beczek po sherry, to pozycja na specjalną okazję. Specjalna powinna być również degustacja. Warto więc zaopatrzyć się w specjalny kieliszek do raczenia się whisky o konkretnym kształcie. Doskonale sprawdzi się kieliszek Glencairn, którego zaprojektowana przez specjalistów forma pozwoli w pełni cieszyć się whisky. Oczywiście zapominamy o lodzie i raczymy się dramem bez dodatków lub z nutą niegazowanej wody.
Bogata w smaki i aromaty, dojrzewająca 24 lata w wyjątkowych beczkach whisky nie potrzebuje specjalnej prezentacji. Marka Benriach postawiła na prostotę i elegancję, co było strzałem w dziesiątkę. W dużym, białym pudełku o minimalistycznym designie czeka lekko pękata butelka z bezbarwnego szkła. Na froncie znajdziemy białą etykietę z napisami o prostej czcionce. Na etykiecie umieszczono najważniejsze informacje o limitowanej pozycji.
To limitowane wydanie to nie propozycja dla laików. 24-latek zainteresuje przede wszystkim doświadczonych smakoszy i prawdziwych znawców oraz kolekcjonerów. Whisky z najwyższej półki z wyjątkowej beczki będzie doskonałym prezentem dla wielbiciela rzadkich słodów. Benriach kolejny raz nie zawodzi.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | BENRIACH |
Wiek | 24Y |
Zawartość alkoholu | 55.7 |
Pojemność | 0.7L |