Oto limitowana edycja szkockiego single malta z destylarni Benromach wydana, aby uczcić 20 lat destylacji w gorzelni Benromach z siedzibą w Forres. Dwie dekady temu, w 1998 roku, nowi właściciele destylarni postanowili podjąć się renowacji zakładu i odświeżyć markę. Złocisty trunek dojrzewał w beczkach po bourbonie i sherry z pierwszego napełnienia i został zabutelkowany w 2018 roku. Do dystrybucji trafiło jedynie 3000 butelek, a jednak z nich może być Twoja! Luksusowy trunek ma 56,2% alkoholu. Prezentuje akcenty soczystych owoców w towarzystwie nut ziół, skóry i imbirowej ostrości.
Destylarnia Benromach, mieszcząca się obecnie w regionie Speyside została założona w 1898 roku i doświadczyła wielu zamknięć i zmian właścicieli, zanim została kupiona przez Gordon & MacPhail w 1998 roku. To wtedy gorzelnia wkroczyła na nowe tory, jak się szybko okazało – pełne sukcesów. W Benromach whisky jest wytwarzana ręcznie i powoli, w uświęcony tradycją sposób. Szkoccy gorzelnicy wykorzystują najlepsze składniki naturalne. Destylarnia Benromach znajduje się na obrzeżach starożytnego miasta targowego Forres. Ta mała gorzelnia produkuje szereg whisky single malt, używając beczkek po sherry oraz po bourbonie.
Destylarnia Benromach jest jedną z najmniejszych destylarni w Speyside. W ciągu jednego roku gorzelnia jest w stanie wyprodukować około 150 tysięcy litrów whisky. Woda do produkcji pochodzi ze źródła Chapeltown w Romach Hills. Gorzelnicy marki pracują na dwóch alembikach, które ze względu na swój niewielki rozmiar zapewniają trunkowi pikanterii – co jest dość nietypowe dla klasycznej whisky z regionu Speyside. Jest to często powodem, dla którego wielu smakoszy zalicza dramy od Benromach do Highland Malt Whisky.
Limitowana edycja single malta marki Benromach oferuje wspaniałą fuzję owocowej słodyczy, wyrazistej skóry i pikantnego imbiru.
Barwa: ciepłe złoto;
Aromat: lekko dymny, owocowy, jagody, morele i zioła;
Smak: dębowy, brązowy cukier, ciasto owocowe, cytryna i imbir;
Finisz: długi, z nutami liściastymi, przyprawami i słodko-gorzkimi akcentami dębu;
Tak wyrafinowany i bogaty w smaki single malt może być degustowany jedynie na dwa sposoby. Pierwszy z nich obejmuje klasyczne picie whisky bez dodatków, drugi natomiast łączy dram z odrobiną wody. Wystarczą dosłownie dwie lub trzy krople, aby smak i aromat nabrał na wartościach sensorycznych. Benromach 20th Anniversary w towarzystwie wody odsłoni ukryte wcześniej nuty pikantnego imbiru i kwaśnych cytrusów.
Drewniane, sporych rozmiarów pudełko ze złotą kroplą wytłoczoną na froncie, kryje w sobie smukłą butelkę o długiej szyjce. Butla wykonana została z bezbarwnego szkła, przez które z łatwością dostrzeżemy płyn o bursztynowej barwie. Na froncie zgrabnej butelko umieszczono grafitową etykietę ze złotą obramówką. Nie zabrakło na niej informacji o typie alkoholu, jego mocy i objętości szkła. Benromach wydany na 20-lecie funkcjonowania destylarni pod nowym zarządem wygląda dość niepozornie – kryje w sobie jednak wyjątkową whisky.
Benromach 20th Anniversary powstał dla uczczenia świetnej pracy gorzelników szkockiej marki oraz upamiętnienia roku, w którym gorzelnia zyskała nowych właścicieli. To oni sprawili, że niewielka destylarnia odzyskała dawny blask. 20-letni single malt to gratka dla fanów wyjątkowych, szkockich dramów. Prawdziwy smakosz bowiem nie zadowoli się byle czym!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Benromach Distillery |
Marka | BENROMACH |
Właściciel | Gordon and MacPhail |
Bottler | oficjalny |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 56.2 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie 1st fill, sherry 1st fill |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Drewniane pudełko |
Typ whisky | torfowa |
Nakład | 3000 |
Jim Murray | 81 |