Dlaczego warto kupić whisky Bruichalddich Octomore 11.3?
- Kolejna edycja „Dialogos” z lokalnego jęczmienia Concerto z Islay.
- Z jęczmienia zebranego w 2012 roku, destylowana w 2013 roku, butelkowanie około 2019 roku.
- Aromat cytrusowo‑słony – skóra, wanilia, świeży jęczmień, biały pieprz. Miodowo‑cytrusowy ton, torfowy dym, słone akcenty, suszona słoma.
- Dojrzewanie w dębie po bourbonie.
- Moc 61,3 %, naturalna barwa, niefiltrowana.
- Torf na poziomie 114 ppm łączy intensywność z wyraźnym profilem jęczmienia.
- Limitowana – 18 000 butelek.
- Dla fanów Octomore i terroiru, zainteresowanych manifestem jęczmienia.
- Świetna do degustacji na czysto.
- Unikalny, świeży, pokazujący rolę jęczmienia– świetna butelka na półkę kolekcjonera.
To już 11 seria, słynącej z wysokiej zawartości fenoli, whisky produkowanej w destylarni Bruichladdich pod nazwą Octomore. Edycja trzecia, w tej serii, odpowiada za charakter, jaki powstaje z jęczmienia, uprawianego na wyspie Isle of Islay. Wyjątkowo wysoka zawartość fenoli, wyrażona jednostką ppm, ma za zadanie przenieść degustujących w stratosferę smaków. Smaki te, nie należą jedynie do rejestrów dymu i torfu, ale ukazują całą złożoność, jaka drzemie w wyspie.
Octomore 11.3 to charakter wyspy Isle of Islay, zamknięty w butelce, a zebrany w głównej mierze z pól jęczmienia, oddalonych o dwie mile od gorzelni. Przyjaciel marki i farmer James Brown zebrał w 2013 roku z 28 akrów pól Irene’s field, na farmie Octomore, jęczmień odmiany concerto. Całość została zesłodowana i nasycona dymem torfowym, do zawartości 194 ppm. Zetknięcie z taką ilością fenoli, przypomina spotkanie Guliwera podczas swoich podróży, z krainą olbrzymów zwaną Brobdingnag.
Destylat powstały z jęczmienia, o olbrzymiej zawartości fenoli, trafia do wyjątkowych beczek, w których rozwijają się smaki i aromaty, które zboże wydobyło z głębi wyjątkowej ziemi na wyspie. Rozwijający się profil sensoryczny, powstaje w klasycznych beczkach z pierwszego napełnienia po amerykańskich whiskey, takich jak Jim Beam, Heaven Hill, Buffalo Trace i Jack Daniels. Kombinację minerałów z ziemi, słodu jęczmiennego, dymu torfowego i związków smakowych z głębi dębiny, zespala 5 lat spędzonych w magazynach na wyspie. Ten niedługi czas, pozwala na uformowanie balansu smakowego, w którym każdy składnik oddaje to, co najlepsze, jednocześnie nie dominując nad całością.
Barwa: słomkowy, przypominający pola jęczmienia na jesieni.
Aromat: w pierwszej chwili oddaje jasny, klarowny i floralny charakter lata. Po chwili ujawniają się pierwsze dymne chmury, które lekko zakrywają wcześniejsze aromaty. Dalsza część to cudowna słodycz cytrusów z miodem i wanilią zespalająca wszystko w jedną całość.
Smak: to zaskoczenie, jakie przynosi tekstura, która swoją lepką słodyczą miodu, syropu owocowego, morelowego dżemu, łagodzi wysoką zawartość alkoholu. Bogactwo smaków to świadectwo doskonałej techniki pracy przy alembikach, która zespala słodycz jęczmienia moc alkoholu i bogactwo fenoli.
Finisz: zachodzi chmurą dymu torfowego, o ziemistym i wytrawnym tonie, spod którego przypominają o sobie długo majaczące w tle słodkie nutki toffi.
Doskonałym pomysłem, do zagłębienia się w tę whisky, jest skoncentrowanie wszystkich dostępnych zmysłów na doznaniach, jakie można poczuć, będąc na wyspie. W dżdżysty chłodny dzień, oglądając film czy czytając książkę, napełnij kieliszek do degustacji miarką whisky Octomore 11.3, zamknij oczy i zanurz się w kieliszek. Niech nos zabierze cię w podróż pełną aromatów, a pierwszy łyk pozwoli doświadczyć złożoności tego miejsca. Kiedy nastanie finisz, otwórz oczy i zastanów się, gdzie jesteś i czy chcesz tu pozostać.
Smukła metalowa tuba w kolorze srebrnego metalu, skrywa wyjątkowo smukłą butelkę, z szyjką zakrywającą naturalny korek, owijką w podobnej tonacji, co kolor puszki. Zarówno butelka, jak i puszka prezentują dokładnie te same informacje, ułożone w różnych płaszczyznach, rozmiarach i trzcionkach. Wyraźna cyfra u góry oznajmia numer serii i edycji, poniżej zaś znajduje się nazwa marki, miejsce pochodzenia jęczmienia, objętość, zawartość alkoholu i fenoli. Dolną część zdobi podpis master distillera gorzelni Bruichladdich, w której whisky ta powstaje.
Ograniczona ilość, w jakiej powstaje whisky Octomore, związana jest z bardzo drobiazgową selekcją materiałów, z których jest wytwarzana. Niewielka ilość jęczmienia, zbierana jest z jednego niewielkiego obszaru wyspy. Starannie prowadzony proces słodowania i indywidualne podejście do każdej partii, mającej ukazać ideę przekazu, jaką niesie za sobą ta marka, ogranicza skutecznie podaż trunku. Wszystko to sprawia, że trunek ten trafia na światowy rynek w nakładzie zaledwie 18 000 egzemplarzy.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Islay |
Producent | Bruichladdich Distillery |
Marka | OCTOMORE |
Właściciel | Rémy Cointreau |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 5Y |
Zawartość alkoholu | 61.7 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | niefiltrowana na zimno |
Barwienie | niebarwiona |
Opakowanie | Tuba |
Typ whisky | torfowa |
Ilość torfu | 194 ppm |
Nakład | 18000 butelek |