Octomore 06.1 to jedna z najbardziej torfowych whisky na świecie. Uwaga – to trunek dla prawdziwych fanów single maltów ze szkockiej wyspy Islay. Trunek został wyprodukowany w 100% z najlepszej jakości szkockiego jęczmienia. Prezentuje mocne, wytrawne aromaty dymu, słodową słodycz oraz elementy orzechowe i owocowe.
Historia marki rozpoczyna się w 1881 rok na farmie Octomore na wyspie Islay, kiedy to Robert, John i William Gourlay-Harvey postanawiają stworzyć nową destylarnię whisky na miejscu starej gorzelni. Wcześniej budynki mieściły destylarnię otwartą w 1816 roku. Produkowała ona rocznie około 10 000 litrów alkoholu. Po śmierci kolejnego zarządcy, rodziny zaczęła spierać się o prawa do terenów i tak nastał kres funkcjonowania zakładu. Gorzelnię finalnie przejęła firma Bruichladdich. Gorzelnia w 2000 roku trafiła w ręce Murray’a McDavida, a w 2012 przejęła ją firma Rémy Cointreau, która do dziś pozostaje właścicielem marki Octomore i destylarni Bruichladdich.
Bruichladdich z języka gaelickiego tłumaczone jest jako “róg plaży” lub “łagodne zbocze morza”. Obok Octomore, gorzelnia produkuje jeszcze dwie marki single malt whisky – Port Charlotte oraz klasycznego Bruichladdich. Na tle pozostałych, Octomore wyróżnia się niezwykle wysoką zawartością torfu, nawet na poziomie 280 ppm fenoli. Torf wpływa na obecność dymnych smaków, aromatów palonego ogniska oraz akordów soli morskiej i wodorostów. Takie akcenty w whisky są typowe dla destylatów z wyspy Islay.
Octomore 6.1 Scottish Barley, jak sama nazwa wskazuje, wytwarzana jest na bazie szkockiego jęczmienia. Marka niezwykle dokładnie dba o to, aby surowce wykorzystywane w produkcji whisky pochodziły z terenów Szkocji i miały jak najbardziej lokalny charakter. Wybrany jęczmień kierowany jest do słodowni, gdzie zostaje przygotowany pod kolejne procesy. To wyjątkowe wydanie single malta powstaje ze słodu torfowanego z poziomem 167 ppm. Za obecność dymnych nut w smaku i aromacie odpowiadają fenole, czyli związki chemiczne. Niezwykle istotne jest również pochodzenie wody. Destylarni zależy na tym, żeby korzystać z naturalnych źródeł krystalicznie czystego surowca. Bruichladdich czerpie wodę z pobliskiego jeziora.
Alembiki wykorzystywane w szkockiej destylarni są charakterystyczne w swoim kształcie. Wyróżnia je niecodzienna wysokość i forma gruszki. Destylatory wpływają na to, że whisky staje się delikatna i czysta. Bruichladdich destyluje swoje single malty dwukrotnie. Następnie trafiają one do dębowych beczek wykonanych z drzewa dębu amerykańskiego. Drewno dębowe zapewnia destylatom waniliowych i kokosowych nut. Istotny jest fakt, że czym dłużej trwa maturacja, tym poziom fenoli w alkoholu obniża się. Octomore 6.1 Scottish Barley po 5 latach w beczkach został zabutelkowany z mocą 57% i poziomem 167 ppm fenoli.
Octomore 07.3 uznawany jest za jedną z najbardziej dymnych szkockich whisky na świecie. Wielbiciele charakterystycznych smaków Islay z pewnością docenią wyraziste nuty palonego drewna i soli.
Barwa: bursztyn;
Aromat: wyrazisty dym, wędzonka, sól morska, delikatne nuty wanilii, karmel, drzewo dębu;
Smak: niezwykle intensywne nuty torfu, palone drewno, orzechy włoskie, jabłko;
Finisz: długi z elementami popiołu;
Ta najbardziej wyrazista ze wszystkich dostępnych na świecie torfowych whisky, powinna być degustowania z pomyślunkiem. Istnieją właściwie dwie opcje raczenia się tym wyjątkowym single maltem - bez dodatków lub z paroma kroplami wody. Dodatek w postaci wody sprawi, że moc wyrazistego dymu wyjdzie na pierwszy plan i z pewnością zaskoczy swoją intensywnością. Pamiętajmy również o odpowiednim doborze szkła. Obecna zapewne w każdym domu szklanka w typie tumbler będzie jak najbardziej wystarczająca. Jeśli jesteś jednak posiadaczem specjalistycznego kieliszka do whisky - tym lepiej.
Octomore 6.1 Scottish Barley Jawi się jako tajemniczy produkt. Matowa, czarna folia na butelce sprawia, że nie jesteśmy w stanie ujrzeć wnętrza szkła. Poziomo ułożone napisy zyskały barwę metaliczną, a w pewnych miejscach wyraziście pomarańczową. Sam kształt butelki również nie należy do zwyczajnych – jest ona podłużna, delikatnie wyprofilowana i lekko obła. Długa szyjka zakończona jest korkiem w srebrnej folii, który świetnie komponuje się z metaliczną czcionką. Butelka umieszczona została w długiej, czarnej tubie o połyskującej powierzchni.
Wypust destylarni Bruichladdich to kwintesencja prawdziwej Islay. Single malt oferuje wszystko to, czego świadomy smakosz whisky mógłby się spodziewać po alkoholu ze szkockiej wyspy. Ta wyjątkowa pozycja, pełna wyrazistych nut dymu i palonego drewna, skierowana jest w szczególności do fanów torfowych alkoholi. Warto wiedzieć, z czym mamy do czynienia – whisky torfowana z poziomem 167 ppm fenoli, może zaszokować niecodziennymi smakami i aromatami. Octomore 6.1 Scottish Barley to propozycja dla odważnych i pewnych swoich upodobań.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | OCTOMORE |
Wiek | 5Y |
Zawartość alkoholu | 57 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 91.5 |