Jesień roku 2019 przyniosła kolejną już dziesiątą serię whisky z gorzelni Bruichladich, która produkuje ją, jako ekspresję o wyższej zawartości fenoli. Może celowo, a może nie, seria ukazała się w dziesiątym miesiącu i od początku komunikowana była, jako nowe podejście do marki. Przyświecająca jej idea odeszła od pierwotnych założeń, które stawiały na ukazywanie coraz to większej koncentracji dymności. Seria ta ma ukazać nie wyższą ilość ppm, a więcej tego, co kryje się na wyspie, która jest domem dla tej whisky.
Octomore to więcej niż whisky - to tradycja sięgająca 1816 roku, kiedy to na farmie Octomore rodzina Montgomery, otrzymała licencje na produkcje whisky. W tradycji tamtych czasów było, aby destylarnia pracowała ze składnikami, które można było znaleźć w okolicy - stąd jęczmień i woda czerpane były z pobliskich pól i źródła. Edycja ta jest hołdem dla tej tradycji, przez co całość produkowanej tutaj whisky, destylowana była w 2013 roku, ze zbóż zebranych w 2012, przez Jamesa Browna z farmy Octomore. Do jego słodowania użyto torfu z wyspy, dojrzewał w magazynach na wyspie oraz został na niej zabutelkowany. Wszystko to obrazuje autentyczność tego produktu, ukazując w jego smaku terroir wyspy. Termin ten używany jest w świecie wina i kawy, opisując wpływ czynników środowiskowych, klimatycznych i geograficznych na finalny produkt.
Od czwartej serii whisky Octomore występuje w kilku edycjach, które różnią się między sobą pewnymi parametrami. Na stałe podział został wprowadzony od serii szóstej, kiedy to pojawiły się w ramach serii trzy edycje, a następnie rozszerzone zostały do czterech. Ich kolejność ukazuje numeracja, w której pierwsze cyfry informują o serii, a cyfry następujące po kropce odwołują się do numeru edycji. Edycje trzecie powstają wyłącznie w oparciu o jęczmień uprawiany na wyspie, a alkohol dojrzewa przez okres pięciu lat. Wyjątkowa pod wieloma względami seria X, przerwała tą niespisaną tradycje i zaprezentowała się trunkiem, który sześć lat spędził w beczkach z pierwszego napełnienia po amerykańskich whiskey, takich jak Jim Beam, Heaven Hill, Buffalo Trace i Jack Daniels. Dojrzewanie tej edycji odbyło się w magazynie 16, oczywiście na Islay - tuż obok edycji 10.1, przez co można doszukać się dużych podobieństw między tymi edycjami.
Kolor: jasnozłoty z refleksami żółtych pół jęczmienia.
Aromat: przypomina wydobywany dym torfowy, wytrawny i odrobinę jodynowy z kroplą cytryny i gałązką tymianku. Następnie ukazują się zapachy morza, obfitujące w bryzę i skorupiaki, w których tle pulsuje dębowa wanilia.
Smak: słoność pozostaje w ustach razem z miodem i cytryną, by po chwili ustąpić miejsca torfowym nutom. Głębię aromatów podkreślają gruszki i agrest, przydając bogactwa i dostojeństwa.
Finisz: długi, intrygujący, ciekawy i nieszablonowy.
Odwiedzając stronę internetową gorzelni, w zakładce Octomore, czeka miła niespodzianka i ciekawa przygoda. Obecny master blender zabiera w wirtualną podróż, z użyciem wszystkich zmysłów – począwszy od wzroku i słuchu. Wybierając edycję 10.3, można doświadczyć przygody smakowej. Nie ma chyba fajniejszego sposobu, na odkrycie wszystkich aspektów tego wyjątkowego trunku.
Długa smukła owalna tuba w kolorze szarego metalika, skrywa intrygującą butelkę, która jako jedyna ze wszystkich edycji występuje w transparentnym szkle. W górnej części smukła szyjka, zamknięta korkiem naturalnym, owiniętym srebrno metaliczną okrywką, z podpisem master distilera. Poniżej na złocistym kolorze trunku, dostrzec można numer edycji, nazwę whisky oraz informację o pochodzeniu jęczmienia, zawartości ppm, mocy alkoholu oraz wieku. Na drobnej białej naklejce widnieje ilość sztuk, jaka powstała w obrębie tej edycji. Masywna podstawa zawiera podpisy master distilera.
Jęczmień to podstawa każdej whisky i trudno mówić o autentycznej szkockiej whisky, z wyspy Islay, kiedy jego bazowy składnik pochodzi z innego kraju. W przypadku Octomora produkt w każdym calu obrazuje charakter miejsca, z którego pochodzi. Kwestią nadrzędną jest fakt wytwarzania w oparciu o jęczmień, pochodzący z jednego zbioru, ukazujący ekspresje jednego rocznika. Podobną analogię można odszukać w najlepszych winach, gdzie istotą nie zawsze jest surowiec, a jego pochodzenie i data zbiorów.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | OCTOMORE |
Wiek | 6Y |
Zawartość alkoholu | 61.3 |
Pojemność | 0.7L |