Oto szkocki blended malt prosto z tajemniczej i surowej wyspy Islay, stanowiący mieszankę destylatów z różnych destylarni. Butelkowany z naturalną mocą 59,3% stanowi część serii Elements of Islay, która zadebiutowała w 2008 z pomysłu przedsiębiorstwa Speciality Drinks Ltd. Trunek prezentuje mocno torfowe smaki, nuty wędzonki, palonego ogniska i delikatnej słodyczy. Blended malt jest siostrą delikatniejszej i słabszej pozycji z linii Elements of Islay o mocy 45% - Pure Islay.
Wyspa Islay to dom dla dziewięciu zróżnicowanych pod wieloma względami destylarni: Ardbeg, Ardnahoe, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin i Laphroaig. Destylaty przynajmniej połowy z nich zostały wykorzystane w wyjątkowym blendzie Peat. Jedne whisky mogą różnić się od pozostałych mocą związków chemicznych, zwanych fenolami, która odpowiadają obecność dymnych akcentów w alkoholu; długością i sposobem maturacji, a także typem destylacji. Każda z destylarni wybranych do tego mariażu dodała coś od siebie.
Sposób wytwórstwa whisky jest indywidualny dla każdej gorzelni oraz często opracowywany przez dekady do perfekcji. Wszystkie gorzelnie na wyspie Islay mieszczą się w pobliżu naturalnych źródeł czystej wody. Surowiec ten jest niezbędny podczas wielu etapów produkcji, począwszy od zalewania ziarna, a kończąc na rozcieńczaniu whisky.
Wszystkie destylarnie pracują na słodzie jęczmiennym. Niektóre z zakładów samodzielnie słodują ziarno, a inne czerpią go ze słodowni w Port Ellen. Zacier może być mniej lub bardziej torfowy, co istotnie wpływa na finalny smak i aromat trunku. Wyspa Islay od zawsze była kojarzona z torfowym alkoholem, a to ze względu na wyjątkową glebę na tych terenach.
Obróbka ziarna jęczmienia polega kolejno na jego zalaniu wodą, wysuszeniu, zmieleniu i zatarciu w kadziach zaciernych. Suszenie torfem sprawia, że ziarno nabiera akcentów palonego ogniska, soli i wodorostów.
W kolejnych etapach zacier podlega fermentacji, która wykorzystuje również drożdże. Żywiąc się cukrami, wytwarzają one alkohol z płynu. Proces fermentacji może trwać do trzech dni i jest to zależne od destylarni. Destylacja odbywa się w miedzianych alembikach o różnych kształtach i rozmiarach. Niektóre gorzelnie posiadają dwie sztuki destylatorów, a inne o wiele więcej, co znacznie wpływa na zdolności produkcyjne zakładu. Wydestylowana whisky ląduje w beczkach. Maturacja to proces, w którym whisky leżakuje w dobranej beczce. Beczka zawsze wykonana jest z dębu, jednak jej poprzednie przeznaczanie mogło być różne. Większość beczek mieściła wcześniej bourbon, wino lub sherry. Destylarnie, opracowując recepturę, wybierają z których beczek skorzystają podczas etapu maturacji. Konieczne jest, aby trwał on co najmniej trzy lata. Ostatnim krokiem jest zblendowanie wszystkich single maltów w jeden wytwór i zabutelkowanie go z mocą 59,3%.
Mariaż dymu z limonką i imbirem wypada świetnie. Blended malt Full Proof z kolekcji Elements of Islay to świetnie wyważona mieszanka whisky z tej wietrznej wyspy.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: limonka, gruszka, popiół z ogniska, imbir, nuty kwiatowe;
Smak: płatki chilli, trawa, orzeszki ziemne, sól morska, torf;
Finisz: płatki chilli, drzewo dębu, jodyna i dym;
W przypadku tego wyjątkowo mocnego i intensywnego blended malta z Islay sposób degustacji zostaje sprowadzony do najbardziej klasycznych metod. Mowa o testowania trunku na czysto, bez żadnych dodatków. Aby jednak załagodzić moc alkoholu, ale również wydobyć na wierzch cytrusowe i słodkie nuty ukryte gdzieś w głębi złotego płynu, polecamy dodać do szklanki trzy krople wody. Zdziała ona cuda i będzie w stanie wzbogacić doznania zmysłowe.
Tym razem do standardowej dla serii biało-czarnej etykiety dodano zielony kolor. Design etykiety jednak pozostał niezmienny i przypomina chemiczne tablice. Na etykiecie odnajdziemy informację na temat mocy trunku, miejscu jego produkcji i objętości szkła. Butelka, klasycznie dla serii, ma niedługą szyjkę zakończoną drewnianym korkiem z drewna i obły kształt. Całość prezentuj się elegancko i nowocześnie.
Oto pozycja dla fanów mocnych trunków z intensywnymi nutami torfowymi. Ten blended malt to kwintesencja wyspy Islay. Zawiera słody z najlepszych destylarni na wyspie, więc kiedy nie możesz zdecydować się na wypust z jednej z nich, stawiając na whisky z serii Elements of Islays, uszczkniesz po trochu z każdej. Bogactwo torfu świetnie komponuje się z orzeźwiającymi akcentami cytrusów i skoszonej trawy. Każdy fan niebanalnych smaków doceni tę wykwintną recepturę i będzie chciał sięgnąć po więcej.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Marka | ELEMENTS OF ISLAY |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 59.3 |
Pojemność | 0.5L |
Jim Murray | 92.5 |