Booker's to 6-letni amerykański bourbon prosto ze stanu Kentucky. Po leżakowaniu w klasycznych dębowych beczkach trunek został zabutelkowany z mocą 63,7% alkoholu. Jego wyjątkowe aromaty sięgają od dojrzałych owoców po delikatną wanilię i wędzony węgiel drzewny. Wielbiciele bourbona uwielbiają go za złożony, głęboki i intensywny smak, a także za długi finisz.
Marka Booker's należy do Jima Beama i została nazwana na cześć byłego mistrza gorzelnictwa, Noe Bookera. Wyjątkowy bourbon został wprowadzony na rynek przez jego wnuka, Frederica Bookera. Jim Beam ma dwie destylarnie w Kentucky, gdzie produkuje swój burbon, ale Booker's jest jedynym destylatem wytwarzanym wyłącznie w jednej z nich - zakładzie przy Boston Road.
Destylarnia Jim Beam powstała na krótko przed końcem XVIII wieku. Co ciekawe, gorzelnia nie została założona przez Jima Beama, a przez Jacoba i Johannesa Beama. Jim Beauregard Beam prowadził zakład przed i po prohibicji. Wtedy powstała właściwa marka nazwana jego imieniem.
Wkrótce po tym, jak prezydent Roosevelt podpisał 21. poprawkę i ponownie zalegalizował alkohol, Jim zaczął budować nową destylarnię w Kentucky. Niedługo później z innymi biznesmenami założył firmę James B. Beam Distilling Company.
Dwie gorzelnie Jim Beam produkują najlepiej sprzedający się burbon na świecie. W pobliżu miasta Clermont w Kentucky znajdują się dwie fabryki, które wytwarzają whisky. Pierwsza to główny zakład z biurem turystycznym i zabytkowymi budynkami oraz ogromny kompleks produkcyjny. W drugiej lokalizacji wytwarzany jest bourbon Booker's.
Destylarnia wykorzystuje mieszankę kukurydzy, jęczmienia słodowanego i żyta. Kukurydza służy jako główne źródło cukru. Żyto nadaje mieszance odrobinę pikantności. Enzymy jęczmienia rozbijają całą skrobię kukurydzy i żyta na cukier. Powstały wytwór staje się bazą pod bourbon.
Trunek jest destylowany kolumowo. Wnętrze kolumny wykonane jest z miedzi, która jest w stanie usunąć niepożądane składniki z płynu. Po destylacji poziom alkoholu wzrasta do 67,5%. Zasady dotyczące produkcji bourbon whisky określają limit mocy destylowanego alkoholu do około 80%.
Powodem tego jest zachowanie smaku pierwotnego zacieru. Whisky trafia do dębowej beczki na okres 6 lat. W tym czasie moc destylatu obniża się, a trunek nabiera waniliowych i karmelowych nut. Booker's butelkowany jest z mocą 63,7 % alkoholu i nie podlega uprzedniemu rozcieńczeniu.
Booker's to bourbon z wyższej półki. Ten ekskluzywny amerykański trunek oferuje bogactwo waniliowych, karmelowych i owocowych smaków.
Barwa: ciepły, ciemny bursztyn;
Aromat: waniliowe ciastko, prażony orzech, drzewo dębu, pieprz;
Smak: grzanka z masłem, wanilia, toffi, dębina;
Finisz: dość długi, głęboki, wyrazisty;
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby testować amerykański bourbon w formie drinka. Szczególnie rekomendujemy takie klasyki jak Whisky Sour i Old Fashioned. W cieplejszy dzień warto dodać do whisky dwie kostki lodu, co pewni wyraźne orzeźwienie. Trunek pity z dwoma kroplami wody wyda się nam bardziej bogaty i wyrazisty. Pamiętajmy o odpowiednim szkle – szklanka w typie tumbler będzie wystarczająca.
Prezentacja wypustu Booker's jest oryginalna i zdecydowanie przyciąga wzrok. Sama butelka przybrała dość prostą formę – jest zgrabna, pozbawiona wytłoczeń i profilowań, a szyjka została zakończona czarnym korkiem ze złotą wstążką. Beżowa etykieta zawiera opis emitujący ręczne pismo. Ten zabieg graficzny sprawia, że bourbon nabiera autentycznego charakteru. Whisky sprzedawana jest w brązowej, wysokiej tubie.
Booker's to wyjątkowy bourbon. Śmiało można określić go, jako produkt z wyższej półki, luksusowy i wyrafinowany. Jako jedyny z niewielu whisky na świecie trafia do butelek prosto z beczki, co pozwala zachować jego autentyczny smak i aromat. Bourbon z Kentucky to gwarancja jakości destylacji gorzelni Jim Beam. Każda chwila z nim nabierze na wartości i zostanie zapamiętana na długo.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | BOOKER'S |
Właściciel | Suntory Global Spirits |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 6Y |
Zawartość alkoholu | 63.7 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
BN BOOKER'S 6Y 63,7% 0,7L |
|
cena | niedostępne |
ocena | |
kraj | USA |
rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
marka | BOOKER'S |
wiek | 6Y |
alkohol % | 63.7 |
pojemność | 0.7L |
Jim Murray |