Cedar Ridge Iowa Bourbon to klasyczna, złocista i słodka whisky z USA. Butelkowana z mocą 40% alkoholu dojrzewała wcześniej w wypalanych beczkach z amerykańskiego dębu. Główną rolę gra tutaj oczywiście kukurydza z prywatnych upraw amerykańskiej marki. Spodziewajcie się maślanej uczty z akcentami wanilii, dębu, soczystej brzoskwini i gałki muszkatołowej.
Stan Iowa znany jest przede wszystkim z hodowli kukurydzy, ale od 2005 roku również z destylarni Cedar Ridge. Rodzina Quintów, która od pokoleń zajmowała się destylacją alkoholi – choć nie zawsze oficjalnie – w 2005 roku postanowiła wykorzystać dobra naturalne Iowa i otworzyła destylarnię whisky. W ten sposób w stanie Iowa powstała pierwsza, licencjonowana gorzelnia. Pierwsze whisky zostały zaprezentowane w 2010 i od razu zdobyły sobie wierne grono fanów. Dzisiaj amerykańska gorzelnia w swoim asortymencie ma niezwykle ciekawe propozycje – od bourbonów, przez whisky żytnie, aż po mieszanki stworzone z różnych rodzajów ziarna.
Na smak złocistego bourbona Cedar Ridge wpływa konkretna lokalizacja, ale również pogoda. Destylarnia szczyci się tym, że samodzielnie uprawia kukurydzę używaną później w procesie przygotowywania zacieru. Złota kukurydza porasta rozległe pola rodzinnego gospodarstwa w Winthrop. Bourbon destylowany jest dwukrotnie, co w pełni pozwala oczyścić whisky ze szkodliwych i niechcianych substancji. Bourbon dojrzewa w odpowiedniej temperaturze w dębowych beczkach, które wcześniej były wypalane. Stan Iowa znany jest ze zmiennej pogody, co znacznie pomaga podczas procesu maturacji – w zróżnicowanych temperaturach drewno beczek kurczy się i poszerza, a whisky ma okazję wchłonąć z drewna jeszcze więcej smaków i aromatów.
Cedar Ridge Iowa Bourbon to klasyka gatunku. Ten, kto zna paletę smakową i aromatyczną amerykańskiej whisky, nie będzie zdziwiony – lecz oczarowany – akcentami miodu, karmelu i kremowego dębu.
Barwa: ciemnu bursztyn;
Aromat: wanilia, miód, karmelki, akcenty herbatników i dębu;
Smak: soczysty i kremowy dąb, herbatniki maczane w herbacie i miód;
Finisz: średniej długości, przyjemny, słodki i otulający;
Amerykański bourbon to alkohol, który z powodzeniem możecie degustować na wiele sposobów. Tutaj nie ma sztywnych zasad – pij bursztynową whisky bez dodatków, na lodzie, z wodą lub w formie alkoholowego koktajlu. Z naszej strony polecić możemy barowe klasyki, czyli Whisky Sour, Mint Julep i Old Fashioned. Cedar Ridge Iowa Bourbon w każdej formie smakuje wyśmienicie.
Pękata, obła butelka o szyjce średniej długości, zakończonej czarną zakrętką, na swoim froncie umieszczoną ma białą etykietę. Prostota wygrywa – nie znajdziecie tutaj zbędnych zdobień, a jedynie niewymuszony, tradycyjny design. Każda z butelek bourbona Cedar Ridge jest numerowana. Informację o numerze beczki, jak i butelki znajdziecie na mniejszej, czerwonej etykiecie.
Na dzisiejszym rynku wiele jest bourbonów. Czym więc wyróżnia się Cedar Ridge Iowa Bourbon? Po pierwsze, jest wytwarzany przez rodzinną firmę, co buduję autentyczność produktu. Po drugie – złocista whisky destylowana jest z kukurydzy pochodzącej z rodzinnej farmy. Po trzecie – takiego wyważenia smaków i aromatów nie znajdziecie nigdzie indziej! To jedyny bourbon ze stanu Iowa, jakiego możecie doświadczyć na swoim podniebieniu.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | CEDAR RIDGE |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |