Whisky single malt z destylarni Cedar Ridge w stanie Iowa w USA, wytwarzana jest wyłącznie z jasnego jęczmienia. Po leżakowaniu w całej gamie dębowych beczek, w tym w beczkach na wino z winnicy Cedar Ridge, alkohol jest wykańczany w systemie solera. Bogaty, złożony, nie za słodki – wprost idealny! Butelkowany z mocą 40% alkoholu.
Rodzina Quint produkuje whisky od 1600 roku, a potomkowie pierwszych gorzelników założyli destylarnię Cedar Ridge w 2005, a w 2015 wprowadzili do asortymentu pierwszego single malta. Marka przez lata zebrała spore ilości beczek po winach, z których chętnie dzisiaj korzysta przy maturacji swoich słodów. Cedar Ridge to pierwsza licencjonowana destylarnia w stanie Iowa od czasów prohibicji i znana jest przede wszystkim z produkcji win, chociaż – jak się okazuje – wytwórstwo whisky wcale nie wychodzi im gorzej!
Single malt whiskey od marki Cedar Ridge dojrzewa w specjalnie wybranych przez specjalistów, różnorodnych beczkach po winie. Wykańczany jest w systemie solera. Technika ta stosowana jest w produkcji wina od kilku stuleci. Najczęściej stosuje się ją przy sherry, jako sposób na jednoczesne dojrzewanie i mieszanie wina. Biorąc pod uwagę, że producenci whisky borykają się z wieloma takimi samymi problemami, jak w przypadku sherry, jeśli chodzi o uzyskanie spójnego produktu, nic dziwnego, że destylatory przyjęły ten proces. System solera polega na ułożeniu beczek jednej na drugiej, od najstarszej do najmłodszej patrząc od dołu i uzupełnianiu ich nawzajem. Finalnie whisky w butelce składa się z wielu słodów o różnym wieku. Praktyka ta wpływa na zróżnicowane produktu i nadaje mu niezwykłej autentyczności.
Cedar Ridge Single Malt Whiskey oferuje dębowy finisz, a wcześniej soczyste, czekoladowe smaki i miodowy aromat.
Barwa: jaskrawe złoto;
Aromat: jabłko toffi, miód wrzosowy i świeże owoce z sadu, z aromatem karmelizowanych orzechów;
Smak: waniliowy dąb, roztopiona ciemna czekolada, nuta melona i soczyste nuty wina;
Finisz: wystawny, lekko przydymiony, domieszka przypraw i dębu;
Złocista whiskey najlepiej będzie smakować degustowana z niskiej szklanki, znanej jako tumbler. Możecie dodać do alkoholu dwie kostki lodu, zwłaszcza w cieplejsze popołudnie, kiedy przyda się lekkie orzeźwienie. Najprawdziwsze smaki i aromaty whiskey zostaną uwolnione jednak w pełni po dodaniu do nich dwóch kropli wody.
Pękata butelka z gładkiego szkła i o szyjce średniej długości prezentuje się ciekawie. Na froncie umieszczono grafitową etykietę, na której białe napisy informują o zawartości. Z etykiety dowiemy się, że mamy do czynienia z ręcznie robionym single maltem produkowanym w małych partiach. Powyżej mniejsza, czerwone etykieta z numerycznym oznaczeniem butelki.
Amerykański single malt? To nie zdarza się często. Cedar Ridge z Iowa odsłania wszystkie karty i oferuje zupełnie nowe, świeże doznania. Coś dla fanów nowości i niezwykłości. Przekonajcie się sami, że warto chociaż na chwilę odwrócić się od szkockiej i spróbować tego wymysłu prosto z amerykańskiej destylarni!
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | CEDAR RIDGE |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |